OPINIOMETRU: Şi ce dacă Antonescu e un tip civilizat? Vom arăta ca Italia lui Berlusconi?

octombrie 26, 2009 0

Un sondaj comandat de EVZ agită apele. Cristian Tudor Popescu se indignează de startul populist de campanie. Interesant e că, în mai toate comentariile, Oprescu devine a cincea roată la căruţă, nu-l mai bagă nimeni în seamă. Crin e noua proocare. CTP apreciază totuşi buna creştere. Tom Gallagher crede că tocmai acolo, în pasivitatea candidatului, stă pericolul.
Ioana Lupea comentează sondajul comandat de EVZ în care se confirmă faptul că vom avea o cursă foarte strînsă la prezidenţiale:

Potrivit sondajului CURS realizat la cererea „Evenimentului zilei”, liderul PSD s-a apropiat milimetric de Traian Băsescu, dar este singurul candidat important la Preşedinţia României pe care Traian Băsescu îl poate învinge pe 6 decembrie.
Ieşirea PSD de la guvernare şi evenimentele ce i-au urmat l-au consacrat pe Mircea Geoană ca pe contracandidatul lui Traian Băsescu, mobilizând în favoarea lui cele mai multe dintre voturile de antipatie la adresa şefului statului.
În acelaşi timp, liderul PSD nu pare destul de credibil încât să colecteze, în al doilea tur de scrutin, toate voturile candidaţilor scoşi din competiţia electorală, alegătorii liberali fiind cei mai reticenţi în a pune ştampila pe Mircea Geoană. (mai mult)

Cristian Tudor Popescu descrie startul de campanie şi pune în balanţă populismul lui Băsescu cu oameni precum Vanghelie din spatele lui Geoană. Încheie cu Crin…

Astfel, dl. Băsescu îşi atacă prin învăluire contracandidaţii la preşedinţie, identificându-i ca reprezentanţi ai clasei politice sortite decimării. În referirile directe la ei, nu-i consideră demni decât de statutul de marionetă a lui Ion Iliescu, tratabilă cu o băşcălie arogantă („Geoană va fi următoarea mea propunere de premier, ca să-l scap de ruşinea bătăii electorale”) sau expediere plictisită („Oprescu nu ajunge în turul doi”). La care dl. Geoană n-a găsit alt răspuns decât o glumă prostănacă („cred că Băsescu a luat droguri uşoare”), în vreme ce în spatele d-sale cască gura mare dl. Marian Vanghelie, făcându-te să te gândeşti cu un fior ce funcţie va ocupa Baracuda Obama dacă dl. Geoană iese preşedinte. (mai mult)

Tom Gallagher nu se lasă impresionat de buna creştere a lui Crin Antonescu pentru că în spatele imaginii sale ar zace impostură şi neimplicare.

Zilele trecute, Crin Antonescu a vestit ca o alta optiune a domniei sale pentru postul de premier este chiar nababul liberalilor, Dinu Patriciu, cel care nu s-a sfiit sa bata palma cu PSD inca din vremurile in care Traian Basescu era primar general al Capitalei. O astfel de numire ar conduce, indubitabil, la o nemaiintalnita fuziune a puterii economice, politice si mediatice, inegalabila pana si din punctul de vedere al Italiei lui Berlusconi. Patriciu nu ar avea, desigur, dificultati in a castiga prompt simpatiile unei parti covarsitoare a intelectualilor lui Crin – ajunge sa imparta, fie si temporar, sponsorizari si patronaje mai abitir ca George Soros. Cu un astfel de premier, Antonescu isi poate lesne permite luxul unei abordari relaxante a oficiilor prezidentiale. Este, probabil, mai indicat nici sa nu incerce sa afle opinia unor venerabili ca Neagu Djuvara despre un asemenea mariaj intre liberalism si plutocratie. (mai mult)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.