OPINIOMETRU: Top şanse la Cotroceni – 1. Geoană; 2. Oprescu; 3. Băsescu? Candidatul nesurpriză: Zda Mă-sii

noiembrie 20, 2009 0

Un candidat deloc surpriză introdus de C.T.Popescu în ecuaţie, intitulat plastic Zda Mă-sii. O ordine a şanselor candidaţilor la Cotroceni stabilită de Cărtărescu. Şi o meditaţie a unui mogul patrician într-una din miile de nopţi ale capitalismului românesc.
Mircea Cărtărescu face un top absolut surprinzător în Evenimentul Zilei cu ordinea şanselor pe care le au candidaţii acum să cîştige:

După mine, ordinea şanselor obiective la Cotroceni ale celor patru candidaţi este: 1. Geoană; 2. Oprescu; 3. Băsescu; 4. Crin Antonescu.
Duminică vom vota noul preşedinte al României. Intenţia de vot în primul tur, conform sondajelor, e pe la cincizeci de procente. Vor merge la urne, de fapt, doar două categorii de alegători: susţinătorii şi adversarii lui Traian Băsescu. Cum adversarii săi sunt dispersaţi între trei contra candidaţi, e foarte sigur că Băsescu va intra în turul al doilea, aproape cert pe prima poziţie. În schimb, cine îl va însoţi în bătălia finală este absolut problematic.
Dar acest mare necunoscut are cele mai serioase şanse de a deveni noul preşedinte. Pentru că în turul al doilea se va petrece fenomenul invers celui din primul tur: votul adversarilor lui Băsescu se va concentra pe un singur candidat şi, aproape cu certitudine, va depăşi cincizeci şi unu de procente. În funcţie de cine va fi noul preşedinte, vom asista în următorii ani la evoluţii politice interesante. (mai mult)

Dinu Patriciu face în Adevărul o frumoasă paralelă între o festivitate cu nişte capitalişti pe care îi numeşte „cămile” şi povestea lui Ali Baba şi cei 40 de hoţi.

Aseară, într-o oază care mi se părea ireală, un cotidian de specialitate s-a gândit să premieze cămilele. Adică să le mângâie pe cocoaşe, că doar e criză… şi de altfel, ce-ai putea să le dai cămilelor, decât să le recunoşti statutul?! M-au declarat cea mai mare cămilă a caravanei. Mă uitam la celelalte cămile din sală şi mă gândeam că, din păcate, e o sărbătoare internă a sectei cămilelor, pentru că, în afară de noi, mulţi ne înjură şi ne cred nişte tâlhari. Eram în peştera lui Ali Baba şi a celor 40 de hoţi. Un domn mic şi simpatic care m-a prezentat publicului cămilesc se întreba dacă nu m-aş întoarce în politică. Deşi onorat şi emoţionat de ceea ce mi se întâmpla, m-a pufnit un râs interior. Cum ar fi oare o cămilă să se bată cu copita în piept şi să strige: Sunt struţ! L-ar fugări publicul spectator. Asta pentru că am construit tot felul de ziduri false ale incompatibilităţilor. (mai mult)

Cîte o fotografie pentru buletinul de vot din partea lui C.T.Popescu pentru fiecare candidat. În plus, mai este unul care este votat copios de romani. Se numeşte „Zda mă-sii”:

Mircea Geoană. A învăţat să-şi stăpânească pornirile personale când e vorba de combinatorică politică pe termen mediu şi lung. A fugit cât a putut dintr-un colţ al ringului în altul, ca în filmele mute. Şi-a luat rol de mardeiaş-încasator, încercând să-şi conserve procentele pe care i le asigură partidul. Refuză să intre în schimburi dure de replici cu adversarii, mizează pe discursul stângist-oblojitor adresat cu tenacitate maselor. Nu mai seamănă aproape deloc cu băiatul făcut arşice de T. Băsescu în campania pentru Primăria Capitalei din 2004. (…)
Zda Mă-sii. Este candidatul care s-a consolidat cel mai mult în această campanie. El reprezintă pe toţi cei cărora nici prin gând nu le trece să meargă la vot. (mai mult)

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.