Ovidiu Burdușa (ITALIA): ”Nu așa ne apropiem de lumea civilizată”. Reacție în Dosarul 10 august
Ovidiu Burdușa a condus Departamentul Românilor Pretutindeni (DRP) cu multă discreție publică, dar și foarte eficient. În doar un an și ceva, a reușit să schimbe multe într-o instituție îmbâcsită de stilul PSD-ist de a face administrație, de la curățenia în magazie la multe proiecte de finanțare oferite asociațiilor de români din Diaspora.
Plecarea sa din funcție a fost la fel de discretă ca sosirea, deși ce a urmat nu are nicio legătură cu el, ci cu urmașa sa.
Burdușa i-a lăsat postul ”curat” succesoarei sale de la USRPLUS, Oana Ursache, devenită celebră imediat după ce a preluat funcția prin împăunarea cu noul job în ultramediatizata ei postare despre ”neamul Ursăcheștilor” și prin știrea că și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar al unei colege de partid.
Dar Ovidiu Burdușa avusese grijă să facă un transfer decent de putere, printr-un mesaj care pansa parcă în avans rănile aduse guvernării actuale de noua șefă de la DRP:
Lăsat pe dinafara guvernării din pricina socotelilor cinice politice, Ovidiu Burdușa a continuată să facă ce știe el mai bine: să fie la fel de civic precum a fost și înainte de a intra în Guvernul României.
Fusese înainte la multe proteste în vremea României #Rezist, inclusiv la cel din 10 august 2018, de aceea a ”luat foc” atunci când a aflat că dosarul măcelului din Piața Victoriei a fost clasat în mod stupefiant.
”Tribunalul București a respins astăzi cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Din păcate, decizia este definitivă. Cei care au inițiat și coordonat intervenția în forță împotriva participanților de la protestul din Piața Victoriei scapă de răspundere penală. Ca român din diaspora şi ca participant la protestul din 10 august 2018, mi se pare absurd că autorii abuzurilor de atunci tocmai au scăpat basma curată!”, a scris Ovidiu Burdușa pe pagina sa de socializare.
Nu era însă pentru prima oară când fostul șef al DRP trăgea semnale de alarmă despre acest caz.
El a făcut la fel și imediat după momentul în care Lt. col. Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la mitingul Diasporei din 10 august 2018, a fost numit Inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova (IJJ Prahova), înlocuindu-l din funcție pe colonelul Liviu Coman.
Burdușa a fost unul dintre foarte puținii oficiali (la acel moment era secretar de stat pentru Diaspora) care a protestat public față de numirea lui Cazan.
”Faptul că Laurenţiu Cazan a devenit inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova este o palmă dată tuturor celor care am manifestat atunci pentru democraţie şi stoparea abuzurilor. E mai mult decât fum în ochii cetăţenilor! E de-a dreptul încă o doză de gaz lacrimogen drept în ochii victimelor intervenţiei de atunci. Este încă o dovadă că pentru unele grupuri de interese schimbările din administraţie sunt acoperirea perfectă pentru a-şi atinge scopurile prin numiri făcute pe sub masă. Ni se spune că nu există temei legal să nu fie numit. Ni se spune că la Înalta Curte speţa încă se judecă. Dar cred că MORAL nu există absolut nici un motiv ca Laurenţiu Cazan să ocupe o funcţie publică. Pentru că am văzut cu ochii mei ce înseamnă pentru dumnealui să fie în slujba cetăţeanului. Şi este scandalos“, a scris Ovidiu Buduşa pe pagina de Facebook, potrivit ziarului Adevărul.