Patriotismul e depasit. Daca vine razboiul, eu am tulit-o.

ianuarie 5, 2009 0

Vazand reportajele din zonele de conflict (Afganistan, Irak,Gaza), precum si o serie de documentare despre ce se intampla cu populatia civila in asemenea zone, mi-am facut un plan pentru eventualitatea in care Romania ar fi implicata intr-un razboi.
Primul lucru: plec din Bucuresti.
Pasul doi: Daca se poate, plec din tara. Evident, intr-o alta tara , unde sper ca razboiul sa nu ajunga.
Pasul trei: Daca nu pot sa plec din tara, ma retrag la munte. Nu va zic unde, ca daca porneste razbelul si suntem pe baricade diferite, s-ar putea sa ma gasiti si se duce de rapa planul meu.
Pasul patru: La munte incep sa  cultiv legume, sa cresc gaini si o vaca. Daca razboiul dureaza mult, s-ar putea ca investitia in cateva zburatoare si o cornuta sa fie de perspectiva. Daca ma aflu intr-o alta tara, mi-as lua gandul de la a ma intoarce in Romania dupa sfarsitul razboiului.
Poate ca unii dintre dvs ar spune ca sunt las. Eu zic ca sunt prevazator si calculat. Patriotismul mi se pare, ca si lui Oscar Wilde, virtutea viciosilor.  Sa pui pieptul gol in fata gloantelor si a bombelor, mi se pare iarasi o prostie. Nu stiu sa trag cu pusca, nu detin arme de foc cu care sa ma pot apara. Capacitatea Armatei Romane nu ma intereseaza, iar orice conflict armat in care se implica NATO devine cu atat mai periculos pt civili, cu cat creste numarul de arme folosite si capacitatea lor de distrugere. Nu am incredere in tinta rachetelor si cred ca uneori ele o mai iau si razna. Razboiul e treaba  soldatilor si a politicienilor. Cum nu sunt nici una , nici alta, nu exista motive pt care sa stau prin preajma lui. Probabil ca exista si oameni care nu sunt de acord cu mine. Prefer sa ma cert cu ei si sa ii pot contrazice dupa razboi, cand le voi povesti stranepotilor  despre cum  au crezut cativa oameni ca  pot face fata pe cont propriu unei conflagratii.
Voi ce ati face daca v-ati trezi in mijlocul unui razboi? (indiferent de tara in care va aflati cand cititi aceste randuri)
P.S. Pe aceeasi tema, astept sa vina in cinematografele din Romania, filmul Defiance, cu Daniel Craig (aka James Bond) in rolul unui partizan bielorus care a inteles ca cea mai buna cale de a scapa din razboi este sa te ascunzi cat mai bine din calea mitralierelor si sa lupti doar atunci cand este strict necesar. Iar victoria ta va fi aceea ca ai supravietuit, nu ca ai ucis n’spe mii de inamici. Mai jos, trailer-ul
PS2 Reiau aici un comentariu postat pe la ora 17, ca raspuns pt cei ce au ignorat intrebarea de la sfarsitul postarii, deoarece cred ca va fi ma vizibil   pt cei care vor intra sa comenteze acest articol:
Mdeah… trebuie sa fie valul noilor curajosi ce a lovit Romania.. Si totusi, curajosii lui taticu.. de ce nu ati raspuns la intrebare si ati preferat sa-mi taiati mie gainile si sa-mi jumuliti patrunjelul… Voi ce ati face daca vine un razboi? Hai sa va aud cum cotcodaciti cu arma-n mana sau va ascundeti prin adaposturile pe care o sa le reabiliteze Oprescu…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.