Pentru acele voci anti-avort

iulie 7, 2008 0

Scandalul fetitei violate si insarcinate din Piatra NEamt a readus aluviuni fanatice la suprafata publica. Cit timp discutam rational despre avort, cit timp raminem in limitele normalului, toate-s bune. Dar cele 21 de saptamini au incitat comentatorii sa vorbeasca despre crima (un comentator in EVZ vorbea despre crima=avort, fara alte nuante). Nu ma simt in masura sa vorbesc aplicat despre limita avortului (intre 14 si 21 de saptamini) – opinia trebuie lasata specialistilor si, mai ales, femeilor (important e sa existe intii dreptul si apoi libertatea de alegere). Dar ma scoate din minti punerea principiului in fata faptelor cu o brutalitate nemaivazuta.
 NU conteaza ca a fost violata acea fetita (unchiul violator e mai putin interesant pentru stiri, se pare). Ce conteaza acum e ca ea sau parintii ei sint criminali! Atit! Eu le respect decizia, stiu ca nu le-a fost usor din acel catun  sa incerce macar sa repare viata propriului copil. Iar cei care inteleg ca violul odios soldat cu o sarcina e prilej sa puna in discutie legitimitatea avortului fac o greseala grava de adecvare (daca sint rationali) sau sint pur si simplu fanatici (daca nici macar nu mai au chef de nuante).
Cazul imi aminteste de situatia in care Papa Ioan Paul al 2-lea ii nega dreptul la avort unei calugarite violate. Lipsa de adecvare la context, imposibilul compromis care totusi trebuie luat in considerare (citez dintr-un comentariu al lui Zizek), asta sperie in discutiile pe tema amintita. Intr-un mediu public primitiv cum se arata al nostru, nu m-as mira sa apara miine poimiine propuneri de referendum pentru trecerea in ilegalitate a avortului. Iar exemplul dat va fi o fetita „criminala” violata de un unchi.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.