Poza zilei care vorbește despre tensiunile la vârful USRPLUS: cu sau fără Cîțu premier?

Poza zilei care vorbește despre tensiunile la vârful USRPLUS: cu sau fără Cîțu premier?

aprilie 19, 2021 0

La prima vedere, nimic extraordinar. Ore tensionate, secretul discuțiilor, pentru care merită felicitați TOȚI participanții la discuții: nu au scăpat prea multe informații ”pe surse” – ceva neplăcut pentru presă, dar care arată respectul între partenerii la dialog atâta vremea cât înțelegerea lor a fost să nu ”dea din casă” nimic, până nu e ceva clar.

Totuși, ceva s-a întrevăzut la final: o imagine în care apar Dan Barna, ex-liderul USR, și Dan Tudorache, mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș, ex-liderul PLUS.

Ambele formațiuni sunt oficial una acum, după finalizarea fuziunii în justiție, dar asta nu presupune automat că grupul a devenit peste noapte ”din doi unul”.

Liderii USR și PLUS au contestat puternic speculațiile de zilele trecute cum că ar exista disensiuni între USR și PLUS pe tema relației cu PNL. Cioloș le-a dezmințit categoric. Și probabil că, în marea masă de partid, așa și este.

Dar la vârf e altceva.

Priviți cu atenție pozele de mai sus sau de mai jos. Cei care pot vedea înregistrarea video vor realiza și mai bine ”traducerea”.

Pe fața lui Dan Barna se vede apăsarea, cumva dezamăgirea, pare ”negru” de supărare. Pe când la Tudorache se distinge detașarea, încăpățânarea, intransigența.

Psihologii care pot citi ”pe ochi” pot spune chiar și mai multe despre ce se ascunde în spatele fețelor celor doi.

Iar jurnaliștii cu surse foarte bune la vârf chiar au confirmat ruptura de catifea dintre liderul USR și cel al PLUS.

”Eu vreau să-i recâștigăm de parteneri”, ar fi spus Dan Barna în discuțiile cu colegii lui de la PLUS.

”Cîțu a greșit, trebuie să plece”, ar fi replicat Dragoș Tudorache, potrivit Digi 24.

Așadar, liderul USR era dispus să cedeze și să nu țină cu dinții de cererea demisiei lui Cîțu, pe când liderul PLUS nu.

Această diferență de abordare nu ar fi nicio mare surpriză, de vreme ce chiar în interiorul USRPLUS există falii mari pe tema rupturii de PNL.

Un exemplu în acest sens este postarea liderului USR Tudor Benga, care a dezvăluit pe pagina sa de socializare că există un curent de opinie puternic în USRPLUS care nu susține viziunea aripii PLUS cu ”Florin Cățu să plece”.

Tudor Benga

„Am explicat deja din postarea de miercuri de ce modul în care au fost zburați din minister Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan nu e în regulă. Însă dincolo de asta realitatea simplă e că eu nu prea aud alegători ai PNL-ului vociferând la Cîțu sau la Orban că ce neprincipiali sunt și ce urât se poartă cu partenerii de coaliție. Aud însă o grămadă de voci de la alegătorii noștri care ne zic să ne băgăm mințile în cap, că nici VV (nr. Vlad Voiculescu) nu e fără de prihană, și să ne vedem frumușel de treabă că mai nimeni din afara partidelor n-are chef de circotecă politică acum ci de scos țara din pandemie”, a scris Tudor Benga pe Facebook.

 

https://www.facebook.com/TudorBengaUSR/posts/3625965354197431

Ce spune Tudor Benga îi poate supăra pe radicalii anti-PNL din interiorul USRPLUS, dar este confirmat în fapte de situația din interiorul PNL.

Spre supriza inclusiv a celor din USRPLUS, există o susținere puternică a liberalilor pentru Florin Cîțu premier, inclusiv din partea lui Ludovic Orban, rivalul lui Cîțu în bătălia pentru șefia PNL.

”Nu m-a surprins poziția domnului Orban. Dânsul este un om cu mare experiență politică”, a declarat premierul la Digi 24, întrebat fiind de moderator dacă nu este mirat de suportul pentru el anunțat de liderul PNL.

Așadar, la liberali e clar: 100% susținere pe actualul premier. La USRPLUS, unii sunt de acord să continue cu Florin Cîțu, alții nu.

Priviți imaginile cu Dan Barna și Dragoș Tudorache și veți avea doar un ultim semn că nu sunt speculații informațiile pe surse despre diferența de viziune din interiorul USRPLUS.

De felul în care se va tranșa disputa aceasta de la vârful USRPLUS depinde soarta coaliției de guvernare.

Un singur lucru e cert până acum: Florin Cîțu va rămâne premier. Ce nu e cert este dacă el va fi șeful unui Guvern cu actuala componență (PNL-USRPLUS-UDMR) sau al unui Guvern cu un partener mai puțin.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.