Prăbușirea USR în sondaje arată că românii s-au săturat de scandalurile dreptei politice. AUR, în schimb, profită de ele

Prăbușirea USR în sondaje arată că românii s-au săturat de scandalurile dreptei politice. AUR, în schimb, profită de ele

octombrie 6, 2021 0

Criza din coaliția de dreapta provocată de plecarea miniștrilor USR din Guvernul Cîțu arată că nu PNL este partidul care are de suferit electoral din această ruptură, ci formațiunea condusă de Dacian Cioloș, noul președinte al Uniunii Salvați România, după congresul din weekendul trecut în care l-a învins pe Dan Barna.

O explicație ar fi că votanții de dreapta nefanatizați, care votează cu USR, PNL sau PMP nu din dragoste pentru un partid anume, ci pentru că așa consideră ei la un moment dat, au considerat că USR este mai vinovat decât PNL pentru această criză.

Altfel spus, votanții USR la alegerile trecute care nu ar mai vota acum cu USR ar fi preferat ca USR să continue guvernarea Cîțu, pentru stabilitatea României și atragerea fondurilor europene, și nu ruperea coaliției prin votarea moțiunii de cenzură alături de partide ostile (PSD și AUR).

Astfel, înainte de căderea Guvernului Cîțu, PSD a ajuns la 35,4%, PNL la 21,9%, USR  a căzut la 9,8 % iar AUR urcă la 17,1% și își dublează scorul electoral, se arată într-un sondaj Inscop realizat în perioada 15 – 27 septembrie 2021, citat de G4Media.

”Nu stim cum arata dupa trecere motiunii, dar putem sa facem un exercitiu de imaginatie. Cea mai relevanta masuratoare va fi insa dupa ce se vor mai racori putin spiritele si emotiile. Constatam însă ca AUR și-a dublat scorul fata de alegerile de acum doar 9 luni. Este un ritm de creștere uriaș care pare încurajat in continuare de scenele din spațiul politic”, a scris pe Facebook directorul Inscop, Remus Ștefureac.

Sondajul a fost realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project .

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.