Printre rinduri. J. Scheele

februarie 13, 2008 0

Incintator domn, Jonathan Scheele! Am azi, in Cotidianul, un interviu cu Domnia Sa. Integral, il puteti citi aici!
Selectez pentru blog si pentru eventuale comentarii din partea dumneavoastra citeva pasaje. Nu uitati: dl Scheele e un diplomat; de aceea, e bine sa cititi printre rinduri. Printre rinduri, de altfel, se vede destul de clar ce vrea sa spuna fostul „ambasador al UE” in Romania.
Asadar:
1. Dar, de la Bruxelles, de unde sinteti acum, cum se vede Romania? Nu ma refer neaparat la situatia politica…
Evident, problema mare vazuta de la Bruxelles este aceea a justitiei. Pentru cine citeste Raportul recent este clar ca situatia din sistemul de justitie din Romania nu evolueaza sau nu evolueaza asa de repede pe cit ar trebui. Este cit se poate de clar ca cei de la Bruxelles sint preocupati de ceea ce se intimpla in justitia romana. Este in interesul ambelor parti – si al Romaniei, si al Uniunii Europene – ca tara dumneavoastra sa evolueze intr-un sens bun in acest domeniu. Si, de altfel, in multe alte zone. Apoi, zona economica – situatia aici nu e atit de pozitiva pe cit s-a prevazut la un moment dat. Am vazut si ati vazut, recent, Raportul Comisiei Europene, Raportul Bancii Mondiale si asa mai departe – nu e de bine, sint preocupari fata de starea economiei romanesti. Nivelul de inflatie este mai ridicat decit cel prevazut, contul curent este foarte deficitar… Nu sint probleme catastrofale, dar sint probleme de natura sa ingrijoreze.
2. Solutia pentru a trece mai departe de aceste probleme e in Romania sau in Occident?

In Romania. Clar. In toate domeniile aveti nevoie de o politica mai clara si mai stabila. Pentru asta e nevoie si de viziune. Strategic vorbind, viziunea este vitala. Am vorbit si in timpul mandatului meu aici despre nevoia de a avea o viziune pe termen lung. Unde vreti sa ajungeti? Quo vadis, Romania? Asta trebuie sa va intrebati!

3. Ce vi se pare foarte ingrijorator din ceea ce se intimpla acum in Romania?

Exact ceea ce reclamam mai sus: lipsa unei viziuni clare. Ma gindesc la o viziune care sa fie impartasita de intreaga clasa politica si de actorii sociali. E in continuare nevoie de o dezbatere mai larga. Si apoi de actiune, desigur. Insa, fara o viziune clara, actiunile nu au orizont; sint la limita, haotice.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.