Proiectul ”Spania-2050”: 255.000 de imigranți pe an, economie 100% digitalizată, țară ”verde” și puternică în lume

Proiectul ”Spania-2050”: 255.000 de imigranți pe an, economie 100% digitalizată, țară ”verde” și puternică în lume

mai 20, 2021 0

În viitor, dacă previziunile premierului Pedro Sanchez (Partidul Socialist – PSOE) vor fi îndeplinite, Spania va fi o putere economică și socială de invidiat în lume și în Europa, scrie El Mundo care relatează despre discursul șefului Guvernului privind proiectul ”Spania – 2050” – 50 de obiective extraordinare pentru următorii 30 de ani despre cum ar trebui să se transforme țara lui Cervantes ca să-și conserve starea de bine actuală și să crească la nivel geostrategic.

Spania din 2050 pe care o prevede Sánchez va investi nu numai 2% în inovație, ci chiar „4%”.

Potrivit proiectului prezentat de șeful de la Palatul Moncloa (sediul cabinetului), 50% din populație va avea studii superioare. Economia va funcționa fără cărbune. Și complet digitalizat. Va exista „jumătate” din sărăcia pe care o avem acum” și o finanțare mai bună a statului bunăstării sociale.

Barcelona – atracție turistică de talie mondială

Spania din 2050 va fi „mai verde, mai echitabilă” și, mai presus de toate, „cu adevărat posibilă”, deși „poate părea imposibilă”.

Astfel, a prezentat Sánchez proiectul ”Spania 2050”, un studiu de 676 de pagini intitulat ”Fundamente și propuneri pentru o strategie națională pe termen lung”.

Documentul, care vrea să fie evidențiat ca „pluralist și nepartizan”, conține propuneri de transformare a Spaniei în următorii 30 de ani până când să semene cu Raiul social imaginat de premierul de la Madrid, pentru care el a prezentat și soluții clare de împlinire a ceea ce acum poate părea iluzoriu.

Acest exercițiu de previziune îl servește pe Sánchez pentru a relansa optimismul: „Trebuie să ne spunem că „suntem capabili să fim în fruntea transformărilor!”.

”Dovezile empirice arată că creșterea imigrației nu produce o creștere a șomajului”

Menținerea confortului social depinde însă de oprirea îmbătrânirii populației active sau de infuzia de forță de muncă tânără din afară.

Benidorm – ”capitala” litoralului spaniol

De aceea, obiectivul premierului privind imigrația este clar: „Dacă putem integra mai mult, cu atât mai bine”, observă experții care au pregătit documentul.

„De exemplu, dacă obținem un sold migrațional anual de ordinul de 255.000 de persoane, scăderea populației în vârstă de muncă ar fi de 1,8 milioane de persoane (în loc de 3,7 milioane proiectate într-un scenariu cu un sold migrator de 191.000)”, a spus premierul Pedro Sanchez.

„Dacă este gestionată bine, sosirea acestei populații străine în țara noastră ar avea efecte eminamente pozitive. Dovezile empirice arată că creșterea imigrației nu produce o creștere a șomajului, în timp ce aceasta aduce beneficii economiei”, justifică documentul previziunile guvernamentale.

 

”Acum avem instrumente mult mai complete pentru a ne realiza visele”

De ce are nevoie Spania de o creștere atât de remarcabilă a imigrației? Pentru că în următoarele trei decenii, speranța de viață a populației spaniole va continua să crească (cu în mai mult de 3 ani), „ceea ce va provoca o îmbătrânire puternică a piramidei noastre demografice”.

„În 2050, unul din trei spanioli va avea 65 de ani sau mai mult și pentru fiecare persoană din această grupă de vârstă vor exista doar 1,7 persoane în câmpul muncii (astăzi, sunt 3,4)”.

Premierul Sanchez și Regele Felipe

Președintele Executivului a revendicat tranziția de la dictatura franchistă la democrație – „în multe aspecte, Spania este unică, exemplară la nivel european” – pentru viziunea pe termen lung pe care a avut-o.

Această viziune este ceea ce Executivul vrea să imite acum, trasând analogia unei țări renovate din nou peste 30 de ani de acum încolo.

„Avem ambiții egale sau mai mari decât cele ale liderilor de acum 40 de ani, dar acum avem instrumente mult mai complete pentru a ne realiza visele”, și-a apărat Sánchez proiectul Spania 2050.

Documentul, pregătit de 100 de cercetători universitari care nu au perceput „niciun ban”, așa cum a subliniat Sánchez, stabilește 50 de obiective extraordinare pentru următorii 30 de ani.

Printre acestea, solicită o creștere a imigrației legale de cel puțin 191.000 de persoane pe an, în medie, până în 2050.

„Pentru a limita reducerea forței de muncă, țara noastră va trebui să primească și să integreze sute de mii de imigranți de aici în 2050, realizându-se, cel puțin, un sold migrator (diferența dintre persoanele care intră și cele care pleacă) mai mare de 191.000 de persoane în fiecare an”, a subliniat premierul spaniol.

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.