Putin sparge Europa cu Ungaria. Viktor Orban întoarce spatele UE și NATO și merge la Moscova

Putin sparge Europa cu Ungaria. Viktor Orban întoarce spatele UE și NATO și merge la Moscova

februarie 1, 2022 0

Premierul Ungariei va merge în vizită la Kremlin, în ciuda opoziției interne și a partenerilor occidentali, care îl acuză că face jocul Rusiei în contextul unei iminente invazii asupra Ucrainei.

Opoziția din Ungaria i-a cerut lui Viktor Orban să-și anuleze vizita la Moscova, în acest context de tensiuni uriașe între Rusia și Occident. Premierul ungar a decis să se deplaseze, totuși, în Rusia, dar a promis că se va consulta cu aliații din UE și NATO.

Delegaţia Parlamentului European care urmează să efectueze o vizită în Ucraina i-a cerut, de asemenea, să nu rupă unitatea europeană la întâlnirea cu Vladimir Putin.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, aflat luni într-o vizită la Budapesta, a exprimat sprijinul pentru deplasarea pe care Viktor Orban o va întreprinde în Rusia, menţionând că „trebuie să detensionăm situaţia şi să ne ridicăm în susţinerea suveranităţii Ucrainei”.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, Ungaria nu şi-a exprimat clar în ultimele săptămâni sprijinul faţă de Ucraina în tensiunile cu Rusia.

Moscova a afirmat marţi că nu va „bate în retragere” în faţa ameninţărilor cu sancţiuni ale Washingtonului în legătură cu tensiunile privind Ucraina, înaintea unei convorbiri telefonice programate în cursul zilei între ministrul rus şi cel american de externe, transmite AFP.

„Washingtonul şi nu Moscova este cel care alimentează tensiunile. Nu vom bate în retragere la ameninţările cu sancţiuni americane”, a asigurat ambasada Federaţiei Ruse la Washington pe pagina sa de Facebook.

Ambasada rusă a reacţionat astfel la un mesaj pe Twitter al diplomaţiei americane care a acuzat Moscova că a „invadat” Ucraina în 2014 şi a anexat peninsula Crimeea, relatează Agerpres.

Occidentalii îi acuză pe ruşi că au dislocat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina în pregătirea unei posibile invazii. Kremlinul asigură că nu intenţionează să atace Ucraina, dar solicită garanţii formale de securitate, în special asigurarea juridică că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO, dar şi revenirea la dislocările militare ale Alianţei Nord-Atlantice din 1997.

Miercurea trecută, Statele Unite şi NATO au respins prin scrisori solicitările Moscovei, iar luni un oficial american a confirmat că Statele Unite au primit un răspuns scris din partea Rusiei la propria scrisoare privind criza din Ucraina, fără a da detalii despre conţinutul documentului.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.