”Revelion” pe străzile din Spania: fieste și explozie de bucurie după terminarea stării de alarmă

”Revelion” pe străzile din Spania: fieste și explozie de bucurie după terminarea stării de alarmă

mai 9, 2021 0

Spania nu mai este în stare de alarmă (echivalentul stării de urgență din România). Cea mai gravă criză de sănătate, socială și economică experimentată în ultimele decenii – cu un bilanț care se apropie de 80.000 de decese – intră din această duminică intră într-o nouă fază, care de data aceasta ar trebui să marcheze declinul definitiv al pandemiei, relatează El Pais.

Final al stării de alarmă în portul din San Sebastian – Țara Bascilor

Prima dimineață fără stare de alarmă a fost experimentată în multe părți din Spania ca o petrecere grozavă, ca un Revelion la începutul lunii mai, cu sticle în piețele principale, în multe cazuri cu strigăte și fără măsuri de securitate.

Și asta în ciuda faptului că datele sunt încă îngrijorătoare. Deși incidența în Spania a început să scadă în această săptămână, tendința este încă foarte slabă, după alte două săptămâni de stagnare.

Discotecă din Sevilla care a ținut deschis până la 2.00, prima oară în ultimele 14 luni de când a debutat starea de alarmă

Vineri, ultima zi cu date oficiale, au existat în medie 198 de cazuri la 100.000 de locuitori în toată țara în ultimele 14 zile, ceea ce conform semaforului Ministerului Sănătății (printre alți indicatori) reprezintă un „risc ridicat” .

Și cinci comunități autonome (Madrid, Catalunya, Navarra, Aragon și Țara Bascilor, pe lângă Melilla) depășesc 250, ceea ce echivalează cu risc „foarte mare”. Pe străzi însă, aceste date nu au mai contat în prima zi de libertate.

La Madrid, fiesta a ocupat Puerta del Sol, iar poliția a făcut 450 de intervenții; în Barcelona, ​​6.500 de persoane din diferite locuri au fost evacuate.

Noaptea a găsit 16 persoane reținute la Palma și patru ofițeri ai Poliției Naționale răniți în diferite grade într-o concentrare neautorizată împotriva închiderii prea devreme a localurilor.

Nu au existat incidente notabile la Madrid, Valladolid, Salamanca, capitalele basce sau Sevilla, dar au existat scene care arată lipsa de control și distanță împotriva virusului. „Sunt imagini nefericite”, a spus duminica aceasta primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida.

A fost ca la Revelion. Doar că, în loc de struguri, erau cutii de bere. Câteva sute de oameni s-au adunat acolo pentru a sărbători cu stil înmormântarea stării de alarmă, deși Madridul se află încă sub presiunea unei incidențe cumulate de 317 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Acesta este un risc ridicat.

Sărbătoare în Paseo de Barceloneta, din Barcelona, în prima seară fără ”toque de queda” (orar limitat)

Țara iberică are nevoie de aproximativ 100 de zile pentru a începe să recupereze spațiile vitale și sociale la care coronavirusul a forțat-o să renunțe. Pentru o normalitate deplină, prevăd experții, mai sunt multe de făcut și va lua cel puțin un an.

La jumătatea lunii august, Spania va putea face calculele și va vedea dacă obiectivul este mai aproape.

Incidențele, încă foarte mari, ar trebui să fie sub 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar mortalitatea va fi scăzut datorită unei campanii de vaccinare care până atunci va proteja aproximativ 70% din populație.

Dar, mai întâi, sistemul politic și judiciar trebuie să demonstreze că este capabil să evite haosul din vara trecută – care acum amenință să se repete – atunci când sunt necesare restricții care afectează drepturile fundamentale, cum ar fi închiderea activităților economice mai devreme și carantinările.

„Oamenii vor să revină la vechile lor rutine. Eu însumi sunt foarte nerăbdător să mă întorc la servire noaptea”, descrie Carlos Domingo Morla, proprietarul restaurantului hamburger Negronix, din cartierul Navas din Barcelona.

Locul, departe de centrele turistice ale capitalei catalane, reușise să adune o clientelă care amesteca vecini și străini înainte de închiderea bruscă din martie 2020.

„Îmi amintesc încă ziua în care totul s-a oprit. Nimic nu a fost vreodată la fel. Am continuat să deschidem la prânz, dar nu câștigăm nici măcar 5% din numerar ca înainte. Acum este momentul să punem totul la cale”, proclamă Morla.

Deocamdată, situația epidemiologică continuă să-i îngrijoreze pe experți. „Încă avem prea multe cazuri”, deplânge Elena Vanessa Martínez, președinta Societății Spaniole de Epidemiologie (SEE).

A trecut o săptămână de când curbele de noi cazuri pozitive și spitalizări și-au consolidat tendința descendentă, deși opt comunități – inclusiv Madrid, Catalunya, Țara Bascilor și Aragón – au continuat în această vineri peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„Există multe persoane infectate capabile să transmită virusul. Procentul populației vaccinate este încă mic. În această situație, sunt îngrijorat de mesajul fals de securitate care se transmite odată cu sfârșitul stării de alarmă și ridicarea stării de cuib. Acest lucru va spori mobilitatea și va promova circulația virusului. Cea mai vulnerabilă populație este deja protejată, dar problema potențială de sănătate publică pe care ar implica-o o creștere este încă enormă ”, adaugă Martínez.

Spitalele oferă cea mai favorabilă latură a evoluției pandemiei. „Ieri am reușit să închidem o plantă covidă, ceea ce este o veste excelentă”, a sărbătorit vineri José Miguel Cisneros, șeful bolilor infecțioase de la Spitalul Virgen del Rocío (Sevilla). „Cu greu mai vedem venituri de 80 de ani și peste datorită vaccinurilor. Și previzibil este că cele din noile grupuri care sunt acum imunizate vor dispărea ”, adaugă el.

Foto: capturi El Pais

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.