Schimb pachet Boc, Pogea şi Videanu cu economist ungur

octombrie 2, 2009 0

România merge înainte. Aşa şi-a încheiat Traian Băsescu discursul de azi. Da, preşedintele are dreptate, România va merge înainte. Dar nu datorită lui Boc, Blaga, nici chiar graţie lui, primul om în stat. Suntem, spre norocul nostru, parte din ligile acestea cu nume abreviate, UE, NATO, OSCE, KFC, OMV, n-avem cum să dăm greş, vom merge înainte. Dar haideţi să vedem cu cine, insă mai ales cu ce viteză. Precizare: nu mă interesează foarte schimbările de miniştri de după ieşirea PSD de la guvernare, ci numai poziţiile-cheie, cele relevante în lupta cu pârdalnica asta de criză.
Ministerul Economiei: Adriean Videanu. Se remarcă prin a fi fost şef de secţie la SC SUT Ploieşti (1987-1990). Mă scuzaţi, am uitat să precizez, SC SUT Ploieşti, secţia Videle. Urmează o carieră de deputat de Teleorman, între 1990-2003. Se lansează şi în afaceri, îşi trece în CV funcţia de preşedinte CA al Titan Mar SA. Are şi un mandat de primar al Capitalei, nu-i bai dacă nu vă amintiţi aspectul.
boc, videanu, pogea
Ministerul Finanţelor: Gheorghe Pogea. Dacă ar fi să votez între el şi Văcăroiu, pe el l-aş vota Hagi al Finanţelor. Marile sale realizări profesionale sunt două: director general al Marmosim, apoi director general al Titan Mar. Da, ştiu, sunt lucruri cunoscute, o să ma grăbesc cu demonstraţia. Uite, sar direct la Emil Boc, omul cu funcţie de premier. Profesor. Emil Boc, profesor. Alte experienţe profesionale: zero. Stai să mă gândesc. Am zis că a fost profesor Emil Boc? Am zis. O meserie pe care o respect, dar care are prea puţin tangenţă cu inflaţia ori cursul leu/euro, chestii care ma dor pe mine, pe tine, pe noi, pe voi.
Ungaria, ţară vecină şi prietenă, tocmai a anunţat că nu mai are nevoie de banii FMI. Péter Oszkó se ocupă de finanţele statului. A ajuns acolo şi pentru că a bifat joburi pe la firme cum ar fi Deloitte Ungaria sau KPMG Londra. La Economie, ungurii se laudă cu István Varga. Spre deosebire de colegul său, n-a fost şef pe la vreo multinaţionlă cu pedigree, dar a luat contact cu economia reală în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ Britanice în Ungaria. Premier este Ferenc Gyurcsány Gordon Bajnai.  A făcut carieră în domeniul finanţelor.  Ştie cam ce e de facut cu banii, alţii decât cei obţinuţi uşor, pe spinarea statului. A tăiat pensiile, a redus salariile din domeniul bugetar, iar asta se vede deja: ungurii şi-au înfipt temeinic unghiile în buza prăpastiei şi sunt pe cale să privească hăul crizei fără teamă.
Nu vă place Budapesta? Haideţi să aruncăm un ochi peste Dunăre, la bulgari. Simeon Djnakov a avut multă treabă la Banca Mondială. Atât de multă încât nu l-au lăsat să plece până nu a fost numit ministru al Finanţelor in ţara sa. Patriot ori vanitos, n-a putut rezista tentanţiei. Tot nu-i destul? Traicho Traikov, omologul cu ceafă (mai) lată al lui Videanu. Asemănarea dintre cei doi este că, pe vremea când al nostru câştiga licitaţii de pavat instituţii ale statului român, Traikov câştiga şi el licitaţii cu acelaşi stat român. E drept, bulgarul juca la alt nivel, era consultant la privatizarea Electrica Oltenia şi Moldova.
Cam aşa stau lucrurile. O fi bine pentru noi, o fi rău? Nu ştiu, dar mâine mă duc să-mi plătesc rata la leasing, iar cursul euro/leu tocmai a sărit cu cinci bani. Poate că e din cauza ieşirii PSD de la guvernare, poate că explicaţia stă în faptul că accizele de anul viitor se vor calcula la valoarea de la 1 octombrie 2009, posibil să fie şi pentru că Titan Mar nu e Deloitte. Habar n-am, nu-mi rămâne decât să mă rog la Sfinţii MC şi IMB ca anul viitor să ieşim din criză.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.