SONDAJ. Cine va fi viitorul președinte al PNL?

SONDAJ. Cine va fi viitorul președinte al PNL?

mai 17, 2021 2

Liberalii au prevăzut în această toamnă un congres pentru alegerea conducerii partidului după alegerile din decembrie 2020. PNL a pierdut atunci scrutinul în fața PSD, dar a reușit să ajungă la guvernare grație alianței cu USRPLUS și UDMR, care a întrunit majoritatea necesară instalării Cabinetului Florin Cîțu.

Totuși, în partid sunt răni deschise după conflictele dintre ”aripa ardeleană” (cea mai vocală public fiind axa Rareș Bogdan-Florin Roman-Robert Sighiartău-Alin Tișe) și președintele Ludovic Orban.

Primii l-ar susține pe premierul Cîțu ca viitor președinte PNL sau o variantă pur ardeleană: Emil Boc sau Ilie Bolojan.

În paralel, Orban și-a asigurat deja susținerea unor organizații din sud-estul țării (Dolj, Olt, Vrancea etc.) sau a PNL Diaspora și are avantajul vechimii în funcție și al relației bune cu mulți lideri locali.

Un cuvânt important, neoficial însă, îl va avea și președintele Iohannis, fost candidat PNL la Președinția România și învingător de două ori în alegeri.

[wpdevart_poll id=”21″ theme=”1″]

Rareș Bogdan: ”Îl asigur pe președintele PNL că va avea un contracandidat foarte puternic”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, că Ludovic Orban va avea cu siguranţă un contracandidat „foarte puternic” pentru şefia partidului, adăugând că Florin Cîţu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Robert Sighiartău s-ar putea număra printre opţiuni.

„Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur cu simpatie pe Ludovic Orban că va avea contracandidat şi va avea unul foarte puternic. (…) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (…) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă, frumoasă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune, avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie – voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare”, a afirmat Rareş Bogdan, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a amintit că, în prezent, 11 filiale ale PNL au conduceri interimare, iar alegerile ar trebui organizate cât mai curând cu putinţă, cu analiza rezultatelor scrutinelor din ultimii ani.

„Cred că, în funcţie de ce hotărăşte Biroul Executiv Naţional, Biroul Permanent, vom lua o decizie, dar astăzi nu cred că trebuie să ne concentrăm pe alegerile din PNL. Părerea mea este că trebuie să ne concentrăm pe ieşirea din pandemie, pe gestionarea vaccinării (…) şi pe măsurile de relaxare economică şi pe implementarea PNRR, după asta putem să ne gândim şi la Congres. Românii nu cred că asta îşi doresc astăzi să vadă o bătălie internă la nivelul PNL, ci să vadă cum gestionăm ieşirea din pandemie şi venirea cu măsuri economice pentru români”, a susţinut prim-vicepreşedintele PNL.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.