Spania: cel mai scump curent electric din istorie și preț de PATRU ori mai mare decât anul trecut

Spania: cel mai scump curent electric din istorie și preț de PATRU ori mai mare decât anul trecut

decembrie 31, 2021 0

Imaginile cu premierul spaniol Pedro Sanchez caricaturizat pe fundaluri pline de becuri și cabluri electrice (foto sus) sunt tot mai dese pe internet.

Principalul motiv este că șeful Guvernului socialist de la Madrid nu și-a putut respecta promisiunea ca până la finele anului prețul energiei electrice să scadă puternic.

Prețul energiei electrice pe piața angro a ajuns, miercuri, până la 181,09 euro/megawat oră (MW), potrivit datelor de la Operatorul Iberic al Pieței de Electricitate (OMIE).

Este a doua creștere consecutivă după patru zile de scăderi, deși este încă mai puțin de jumătate din prețul pe care l-a atins miercurea trecută, 22 decembrie, când a fost stabilit la 360,02 euro/MWh, iar a doua zi s-a înregistrat maximul istoric în Spania: 383,67 euro/MWh.

Comparativ cu valoarea ultimei miercuri din decembrie a anului trecut, vorbim de tarife la energia electrică de aproape patru ori mai mari decât cele atinse în maximul din decembrie 2020: 48,98 euro/MWh.

Cu un preț mediu până acum în această lună de 243,88 euro/MWh, totul sugerează că decembrie va fi cel mai scump din istorie și că valorile medii pentru noiembrie (193,42 euro/MWh) și octombrie (200,06 euro/MWh).

Prețurile energiei electrice de pe piața angro au un impact direct asupra tarifului reglementat sau PVPC, la care sunt parte aproape 11 milioane de consumatori din Spania, și servește drept referință pentru celelalte 17 milioane care își contractează curentul electric pe piața liberă.

În cazul PVPC, ponderea prețului energiei electrice pe piața angro în factură este de 24%, restul corespunzând taxelor care acoperă costurile sistemului și politicilor energetice, pe lângă taxe – precum TVA sau taxa pe energie electrică, redusă de Guvern pentru a încerca să atenueze impactul prețurilor mari asupra facturii acestor consumatori.

Creșterea prețurilor care afectează o mare parte a Europei se datorează, printre alți factori, creșterii costului gazului pe piețele internaționale, (care este utilizat în centralele cu ciclu combinat și care stabilește prețul de piață în majoritatea orelor) precum și creșterii prețului drepturilor de emisie de dioxid de carbon (CO2).

Prețul energiei electrice a continuat să crească vertiginos până la sfârșitul anului, deși Guvernul Sanchez se angajase ca până la sfârșitul lui 2021 spaniolii să plătească aceeași factură de energie electrică ca în 2018.

Potrivit simulatorului Comisiei Naționale a Piețelor și Concurenței (CNMC), un consumator obișnuit acoperit de tariful reglementat sau PVPC, ar plăti cu aproximativ 15,6% mai mult pentru factura de energie electrică decât a plătit în 2018, anul de până acum cu cea mai scumpă energie electrică din ultimii ani, deși dacă inflația ar fi redusă (5,5% în noiembrie), creșterea ar fi de aproximativ 10,15%.

În restul piețelor europene, prețul mediu al energiei electrice variază pentru 2021: în Italia urmând să ajungă la 218,85 euro/MWh; în Marea Britanie prețul mediu va fi de 217,29 euro/MWh (183,07 lire sterline/MWh); in Franta si in Germania valoarea va fi aceeasi, 155,60 euro/MWh.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.