Spaniolul cu buncărul antinuclear care a prevăzut Apocalipsa lui Putin. ”Nu spun că am avertizat lumea…”
Jonatan Bosque avea totul planificat pentru un moment ca acesta.
- ”Dacă Putin începe să bombardeze Europa cu bombe nucleare, iei mașina cu copiii și mergi la buncăr pentru trei zile. Până trece. Nu vreau să spun că am avertizat despre asta”, spune el.
Dar a avertizat!
„Sunt deja reabilitat”, glumește el.
Dependența lui de teoriile apocaliptice l-au făcut un guru spaniol al sfârșitului lumii, relatează El Mundo.
Jonatan Bosque este spaniolul care a condus grupul de supraviețuire spaniolă, asociația înființată pe baza protecției civile care a încercat să construiască un buncăr într-un loc strategic din geografia Spaniei și a ajuns să fie stopat, în mijlocul focului încrucișat al acuzațiilor de fraudă.
„Am vorbit cu Primăria Madridului, dar birocrația de aici este foarte rea. Am vrut să o facem în Sierra de Guadarrama. Acuzația de fraudă pică sub propria greutate. Foloseam banii pentru a călători din oraș în oraș, pentru a face fotocopii sau a face apeluri”, se apără Bosque la un deceniu de la eșecul proiectului colectiv care urmărea să-și protejeze promotorii de o escaladare militară precum cea a Rusiei.
Activarea forțelor unei puteri nucleare părea departe în 2008, când Bosque, care vedea atunci nașterea primului său copil, a devenit obsedat de pericolele care amenințau lumea.
„L-am citit pe Patrick Geryl”, apocaliptologul care a pus cap la cap povestea profeției Maya și a inspirat filmul din 2012.
„Am intrat pe forumul lui. Am decis să traduc tot ce a scris în spaniolă”. A atras publicul vorbitor de spaniolă. „Comunitatea a început să crească și de acolo a luat naștere forumul nostru”, spune germenul asociației civile.
Doi ani mai târziu, Jonatan conducea o armată de oameni care aveau nevoie de un buncăr.
„Mai întâi ne-am gândit să o facem în munții Drankesberg, în Africa de Sud. Patrick Geryl ne-a sfătuit construirea la o altitudine minimă de 2.000 de metri pentru a evita șocul unui val uriaș. Mersul acolo a fost complicat. Mai târziu am studiat să facem asta în Sierra Nevada. Era scump să sapi în munte…”.
Consiliați de Antonio Alcahud, expert în construcția buncărelor, partenerii au început să facă alte calculele.
„Era o perioadă în care economia era foarte afectată. Erau familii cu copii. Nimeni nu era dispus să plătească 3.000 de euro pentru a avea dreptul la un loc în buncăr”.
Prețul pentru începerea promoției a variat.
„Dacă adăpostul avea 50 de metri pătrați, puneau 1.200 de euro de familie. Dacă erau 100 mp, atunci mai mult. A strânge 150.000 de euro împreună nu a fost greu. Probabil că nu se va întâmpla niciodată, nimic. Dar în ziua în care ai nevoie, intri” .
Jonatan a studiat Acupunctura și Naturopatia. Era șomer, iar planurile sale nu se potriveau cu ale familiei.
„Între apeluri și zboruri, soția mea s-a săturat. Mi-a spus că dacă nu îmi caut un loc de muncă, mă părăsește. Am expus această situație unor oameni care nu aveau încredere în mine. Îmi riscam căsnicia. Am riscat totul pentru ca, de exemplu, un oraș ca Madrid să aibă un adăpost nuclear’”.
Experiența s-a dovedit a fi un mic Erasmus vital care l-a dus într-o altă viață, după cele două „apocalipse personale” ale sale.
Primul episod a fost „lăsându-mi în urmă viața în Spania, fiul meu, să-mi caut un loc de muncă în Anglia. Nu mi-am putut valida diplomele. Așa că mi-am căutat o viață în domeniul logisticii. Lucrez ca coordonator logistic într-un firma de forjare a metalelor”.
Pe 27 decembrie 2014 a suferit al doilea episod apocaliptic.
„Eram deja despărțit de soția mea. Am cunoscut-o pe Irene. Eram împreună de șase luni. Într-o noapte, ne întorceam de la cină. Două mașini goneau prin Reading. Plouase, desigur, și unul dintre șoferi și-a pierdut controlul. Eram la 32 de paşi de casa noastră. Maşina ne-a luat pe sus. Ea a murit pe loc. Eu am supraviețuit, cu sechele…”.
Și visul său a murit.
”Nimeni nu a pus bani să construiască buncărul. În plus, constructorul a fost cel care s-a îmbogățit, nu eu.”
El a decis să spună versiunea sa în How to Survive Doomsday, memoriile sale reeditate. De atunci ,scrie ficțiune. A publicat șase cărți.
„Și cânt, compun piese. La 18 ani am cântat într-un grup. M-am hotărât să-l reiau.”
Jonatan Bosque i-a prezentat companiei de producție Zeppelin un scenariu cu ideea unui reality show.
„Ar fi un fel de Big Brother, dar într-un buncăr. Ca și cum ar fi sfârșitul lumii. Deși presupun că pentru asta există deja Supraviețuitori.”
Zilele trecute l-a întrebat pe fiul său de 16 ani despre invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Știa ce s-a întâmplat și de ce…”.
El Munco: – Și ce i-ați spus atunci?
Jonatan Bosque: M-am ridicat în picioare, am luat în mână cartea (n.r. – despre ideea cu buncărul antiatomic) și i-a zis: Eu v-am spus atunci…