Statul român în luptă cu hărțuirea sexuală: 4 persoane condamnate în 10 ani

Statul român în luptă cu hărțuirea sexuală: 4 persoane condamnate în 10 ani

iulie 29, 2019 0

Reiau o postare de acum un an și jumătate. Am cerut atunci date despre condamnări, urmăriri penale pentru hărțuirea sexuală. Într-o țară în care, în sondaje, femeile declară în proporții uriașe că au avut experiențe de hărțuire sexuală, cred că aceste cifre ne pot ajuta să înțelegem unele lucruri.

”Am întrebat două instituții, cu 544 în mână, Poliția Română și Ministerul de Justiție, ce rezultate avem în ce privește hărțuirea sexuală și violența domestică. Răspunsurile sunt previzibil de șocante, scuzați oximoronul. Bănuiam, doar uitându-ne la alte cazuri din poliție mai ales, că victimele sunt profund descurajate să continue măcar cu o plângere, ce să mai spunem de tribunal. Descurajare, ok, dar ce avem noi aici este politică de stat informală.

Am întrebat la MJ câte cauze cu obiect „hărţuire sexuală” am avut în ultimii 10 ani. Nu au avut multe de numărat, citez:

Din interogarea bazelor de date gestionate de Ministerul Justiției, în perioada 2007-2017, pe rolul instanțelor de judecată au fost 9 cauze având ca obiect hărțuire sexuală, în urma soluționării acestor cauze fiind condamnate definitiv 4 persoane astfel:

– în anul 2007-2010 cinci cauze au fost în stare de judecată și soluționate nefiind condamnată definitiv nicio persoană;

– în anul 2011 două cauze au fost în stare de judecată și soluționate fiind condamnate definitiv 4 persoane;

– în perioada 2012-2014 referitor la obiectul statistic hărțuirea sexuală nu s-au înregistrat cauze pe rolul instanțelor de judecată;

– în anul 2015 au intrat pe rolul instanțelor 2 cauze, dintre acestea, în anul 2017 o cauză a fost soluționată prin „condamnare”, însă această soluție nu este definitivă. Din interogarea bazelor de date gestionate de Ministerul Justiției, pentru perioada 01.01.2018 – 25.01.2018, rezultă că cealaltă cauză având ca obiect principal hărțuirea sexuală încă nu a fost soluționată.

Să recapitulăm:

  • în zece ani au ajuns în instanță 9 cauze privind hărţuirea sexuală. 4 persoane condamnate definitv în zece ani (din două cauze)
  • 2012-2014 – niciun caz
  • ultimii 3 ani: două cauze din 2015, nefinalizate

Să trecem la răspunsurile Poliției Române, atâtea cât au putu să-mi dea. Câte sesizări pentru hărţuire sexuală au avut?

„În anul 2017, la nivel național, au fost sesizate 48 de infracțiuni de hărțuire sexuală (43 în anul 2016).”

Coroborăm răspunsurile cu cele de la MJ şi ce constatăm? Că, din cele 91 de sesizări din 2016-2017, nu a ajuns niciuna în instanţă. (Rata plângerilor nejustificate în țări vestice a fost de 2-8%, să notăm și asta).

Am mai întrebat şi câte plângeri de hărţuire sexuală din interiorul MAI au fost înregistrate în ultimii ani – mi s-a spus că nu deţin aceste date.

Cum arată alte date?, în sondaje, nu date brute. Pare că e ceva mai multă hărțuire sexuală decât 9 cazuri din instanţă: FRA (EU Agency for Fundamental Rights) spun că 32% din femeile peste 15 ani din România au suferit măcar o situația asimilabilă hărțuirii sexuale.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.