STUDIU. De ce măștile chirurgicale nu te scapă de infectare și cum opresc FFP2 și FFP3 aerosolii COVID
Un studiu elaborat de asociația științifică ACGIH cu date de la Centrul Statelor Unite pentru Controlul Bolilor (CDC) estimează timpi diferiți de contagiune în funcție de combinațiile de măști de față folosite, relatează El Pais.
Covid se răspândește prin aer. Aerosolii pe care îi expulzăm atunci când respirăm se acumulează în interior și posibilitatea contagierii crește în timp.
De la 27 de minute pentru două persoane care se protejează cu o mască de pânză până la 25 de ore pentru cele folosind FFP2 perfect montat.
Măștile chirurgicale nu sunt concepute pentru a bloca aerosolii infecțioși care se acumulează în spații închise fără ventilație, doar măștile FFP2 au o protecție mai bună și au cea mai bună capacitate de filtrare.
O persoană fără mască și infectată cu covid ar avea nevoie de 15 minute pentru a infecta pe cineva care se află la aproximativ doi metri distanță.
Măștile din pânză au o capacitate de filtrare slabă și nu ajută. Infecția între două persoane ar avea loc în 27 de minute.
Măștile chirurgicale nu au contact facial și jumătate din aer iese nefiltrat. Contagiunea ar avea loc într-o oră.
FFP2 se adaptează la conturul feței, mai ales dacă sunt atașate de gât și coroană, și filtrează 94% din aerosoli. Contagiunea ar dura 25 de ore.
După ce a depășit deficitul care a însoțit prima etapă a pandemiei, autoritățile și oamenii de știință insistă asupra importanței utilizării unei protecții eficiente împotriva virusului și subliniază că măștile de pânză sau chirurgicale nu sunt proiectate cu un sigiliu facial și asta permite majoritatea aerosolilor să treacă prin mască și să infecteze.
În Statele Unite, guvernul lui Joe Biden a anunțat în ianuarie distribuirea a 400 de milioane de măști N95 – supuse unor standarde similare cu cele ale FFP2 – în cadrul strategiei sale de atenuare în fața avansului omicron.
Din decembrie anul trecut, acest tip de protecție este obligatoriu în Italia pentru accesul la teatre sau săli de concerte, precum și în transportul public local.
În Spania, vânzarea măștilor de față FFP2 și FFP3 a crescut cu 642% între noiembrie 2021 și ianuarie 2022, potrivit datelor Cofares, iar unele comunități, precum Andaluzia și Catalonia, au cerut ca utilizarea lor să fie obligatorie în transportul public și vizite la reşedinţe de bătrâni.
Inadecvarea protecției oferite de măștile chirurgicale împotriva covid se explică prin designul lor foarte lax. Acest format este folosit pentru a opri stropi pe ambele părți ale țesăturii.
De exemplu, într-o sală de operație, previne contaminarea pacientului cu picăturile de salivă emise de chirurg când vorbește și îl protejează pe acesta din urmă de impactul sângelui sau al altor fluide.
În plus, filtrul pe care îl încorporează aceste măști prinde doar particule între 3 și 7 microni. Acest lucru permite reținerea bacteriilor și a altor aerosoli grosieri, dar permite trecerea altora mai fine, cum ar fi cele care poartă virusul covid.
Designul FFP2, considerate măști de înaltă protecție și folosite în prevenirea bolilor respiratorii, se concentrează tocmai pe reținerea aerosolilor fini.
Pentru a realiza acest lucru, ele oferă o potrivire mai bună la contururile feței și un filtru capabil să capteze până la 94% din particule de 0,3 microni.
„La FFP2, pentru a respecta standardul, trebuie să faci 15 sau 20 de teste diferite. Într-o procedură chirurgicală se fac doar patru: filtrarea bacteriilor, respirabilitatea, dacă sunt contaminate și dacă rezistă la stropire”, comentează José María Lagarón, cercetător Ministerului Cercetării din Spania.
Potrivirea măștii și etanșarea acesteia sunt mai importante decât eficiența de filtrare a materialelor sale componente în reducerea scurgerilor în material.
Asigurarea unei potriviri optime este esențială și în cazul măștilor FFP2, deoarece un orificiu echivalent cu 2% din suprafața măștii ar permite să treacă jumătate din aer fără filtrare.