SUA și UE se aliază pentru a face față crizei de gaz, dacă Rusia ”taie” conducta spre Europa

SUA și UE se aliază pentru a face față crizei de gaz, dacă Rusia ”taie” conducta spre Europa

ianuarie 29, 2022 0

Pentru a încerca să împiedice dependența energetică a Europei de Rusia și perspectivele sumbre de deficit de aprovizionare să adauge și mai multă tensiune crizei ucrainene, președintele american Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, au emis vineri o declarație comună în care fac dovadă de unitate pentru a trimite un mesaj de calm: nu vor fi lipsuri energetice.

„Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat al UE. Colaborăm cu guvernele și operatorii de piață pentru a furniza volume suplimentare de gaze naturale Europei din diverse surse din întreaga lume.”, scrie în declarația UE-SUA, citată de El Pais.

Această mediere a SUA ar urma să convingă țările beneficiare ale energiei din Qatar să redirecționeze o parte din rezervele lor către Europa.

Situația tensionată amenință să arunce în aer securitatea energetică a Europei. Moscova este principala sursă de gaze a UE; contribuie cu 40% din importurile celor 27 de state UE.

Volatilitatea crizei a determinat Comisia să studieze, împreună cu Washington, ce trebuie făcut în fața unei posibile închideri a robinetului de gaze, în cazul în care sancțiunile pentru o eventuală invazie rusă a Ucrainei declanșează o deconectare a livrărilor de gaze din partea Rusiei, ca instrument de presiune împotriva Occidentului.

Acest plan ar consta, pe de o parte, în creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate, convingând țările din Golful Persic, precum Qatar, să crească livrările către UE. Pe de altă parte, în negocieri cu țări asiatice, precum Coreea de Sud, pentru ca acestea să trimită o parte din combustibilul pe care l-au contractat deja în Europa, prin swap (acorduri de schimb), după cum au subliniat vineri surse comunitare.

„Dacă gazul rusesc încetează să curgă, măsurile de înlocuire a aprovizionării nu vor fi suficiente”, avertizează această o analiză publicat joi de think tank-ul Bruegel din Bruxelles.

„Uniunea Europeană va trebui să reducă cererea, ceea ce implică decizii dificile și costisitoare”.

Germania, foarte dependentă de gazul rusesc, ar fi țara care ar ieși mai rău. Urmează țările baltice și restul partenerilor din estul UE.

„Gazul natural lichefiat singur nu va fi suficient pentru a înlocui livrările de gaz rusesc. Capacitatea de stocare de 90% este deja utilizată”, spune Simone Tagliapietra, analist Bruegel și coautor al studiului.

Alte surse din cadrul Comisiei susțin că UE lucrează „mai strâns ca niciodată” cu Statele Unite pentru a fi pregătite și pentru a face față a ceea ce ei numesc „contrasancțiuni”, un posibil răspuns al Moscovei la sancțiunile istorice cu care este amenință Occidentul, dacă Rusia își pune cizmele pe Ucraina.

Analiștii cred că se va putea ieși dintr-o eventuală oprire parțială sau totală a aprovizionării (văd acest scenariu drept „putin probabil”) printr-o creștere a importurilor de gaze naturale lichefiate, deși acest lucru ar putea presupune un cost ridicat, deoarece criza ar ridica preturile considerabil.

Scenariul ar fi încă o lovitură pentru o piață deja marcată de inflație: între 2019 și 2021, prețul cu ridicata al gazelor a crescut cu 429% în UE, iar prețul cu amănuntul cu 14%, potrivit datelor din octombrie 2020 ale Comisiei Europene.

„Nu putem spune că suntem în criză, dar este adevărat că situația din acest an este mai grea”, recunosc surse de la Comisie, în varianta sa cea mai optimistă.

„Și mai avem gaz în rezerve”, adaugă ei, deși acestea sunt în prezent la 40%, cu aproximativ 10 puncte procentuale sub rezervele de anul trecut.

În acest context de căutare a furnizorilor care doresc să mărească transporturile de gaze către UE, Bruxelles-ul a negociat și cu Norvegia (un partener care furnizează în prezent aproximativ 38% din gazul UE, potrivit Comisiei) și pregătește pentru săptămâna viitoare o mare întâlnire la nivel înalt în Azerbaidjan, o țară care trimite gaze din Marea Caspică în sudul Europei prin așa-numitul Coridor de Gaz Sud, o conductă de gaz inaugurată în decembrie 2020.

În acest moment, aceasta acoperă o cantitate reziduală de cerere, dar autoritățile de la Baku cred că este fezabilă creșterea fluxului pe termen scurt, potrivit surselor comunitare. Din partea Comisiei, surse adaugă că UE este, de asemenea, în „contact strâns” cu alți parteneri, precum Algeria și Egiptul.

Demonstrația de unitate transatlantică – care își propune și „obiectivul de a garanta securitatea energetică” a Kievului și „integrarea sa progresivă în piețele UE de gaz și energie electrică” – vine la sfârșitul unei săptămâni în care Departamentul de Stat a a transmis în mod repetat mesajul că, dacă Moscova va invada Ucraina, Statele Unite vor boicota gazoductul Nord Stream 2.

Acest proiect este pregătit să fie activat din septembrie și ar însemna dublarea aprovizionării cu gaz rusesc către Germania, direct de Marea Baltică.

La rândul său, „Comisia Europeană va intensifica colaborarea cu statele membre pentru securitatea aprovizionării, pe piețele de gaze transparente și competitive, într-un mod compatibil cu obiectivele climatice pe termen lung și atingerea emisiilor nete zero până în 2050”, continuă declarația comună.

Biden și von der Leyen solicită, de asemenea, „mărilor țări producătoare de energie să se alăture pentru a se asigura că piețele globale de energie sunt stabile și bine aprovizionate.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.