Surse: Ludovic Orban ar putea fi exclus din PNL!

Surse: Ludovic Orban ar putea fi exclus din PNL!

septembrie 7, 2021 2

UPDATE. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, respinge categoric aceste informații pe surse potrivit cărora președintele Iohannis ar fi de acord cu înlăturarea premierului Cîțu și refacerea coaliției PNL-USRPLUS-UDMR, dar după congresul PNL. ”Este exclus așa ceva. Este o intoxicare. Florin Cîțu este opțiunea noastră pentru ambele poziții: cea de prim-ministru și de președinte al PNL. Punct.”, a declarat Rareș Bogdan pentru VoxPublica.ro.

Cea de-a patra ședință a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în care parlamentarii trebuiau să stabilească calendarul de dezbatere și vot asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat că va comunica moțiunea Guvernului „indiferent dacă va fi sau nu cvorum”.

„În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care are obligaţia de a prezenta moţiunea de cenzură în Birourile permanente reunite şi de a comunica Guvernului, voi mai convoca o reuniune a Birourilor permanente reunite, după care voi comunica Guvernului, indiferent dacă va fi sau nu cvorum. Mă voi consulta cu colegii din Birourile permanente pentru a convoca la o oră potrivită, astfel încât să putem să avem cvorum şi să putem derula procedurile constituţionale şi legale”, a anunțat luni preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Dar conducerea PNL care îl susține pe premierul Cîțu este foarte deranjată de acțiunile lui Ludovic Orban, pe care le consideră un atac la partid.

De aceea, înștiințarea pe care Orban spune că o va trimite Guvernului pentru urgentarea dezbaterii moțiunii de cenzură ar putea fi contestată la Curtea Constituțională.

PNL ia în calcul să atace la CCR înștiințarea privind calendarul moțiunii de cenzură, în cazul în care președintele Camerei Deputaților o va trimite azi la Guvern în cazul în care conducerea Parlamentului nu va lua din nou o decizie din lipsă de cvorum.

Dacă se va ajunge la așa ceva, ruptura între PNL și Ludovic Orban va fi totală. Surse liberale citate de Antena 3 spun că Ludovic Orban ar putea fi exclus chiar din partid dacă nu va renunța să facă jocul AUR-USRPLUS privind debarcarea Guvernului Cîțu.

Deocamdată, liberalii așteaptă să vadă dacă Orban va continua să se zbată pentru grăbirea procedurilor privind moțiunea de cenzură depusă de AUR și USRPLUS.

Aceleași surse mai spun că Iohannis i-ar propune lui Dan Barna ca USRPLUS să revină într-un viitor guvern fără Cîțu premier, dar abia după ce trece Congresul PNL.
Ar fi compromisul care ar reface coaliția PNL-USRPLUS-UDMR: alt premier de la PNL, dar cu Florin Cîțu ales președintele PNL (deoarece mulți liberali îl acuză pe Ludovic Orban că a declanșat criza actuală, prin girarea dezvăluirilor despre trecutul lui Florin Cîțu).
Deci, Iohannis își pune omul la conducerea PNL (Cîțu), Orban este pedepsit pentru ”trădare”, USRPLUS revine la ciolan și începe marea împărțeală de bani, din care fiecare să-și poată trage partea leului, inclusiv PSD (via PNDL3, care va fi acceptat de USRPLUS, după tot scandalul pe care l-au făcut împotriva lui și care a provocat demiterea lui Stelian Ion).
Singurul care ar rămâne pe dinafară ar fi AUR, dar acesta și-a tras deja destul capital politic prin asocierea cu USRPLUS la moțiunea de cenzură.
Să vedem însă dacă chiar se va întrezări varianta asta. Ea nu va face decât să oprească de moment hemoragia de încredere a Dreptei politice. PNL și USRPLUS nu se vor înțelege niciodată, iar reluarea guvernării actualei coaliții va fi moarte sigură pentru ambele. Nume de viitori premieri pomenite de sursele citate de Antena 3 ar fi Rareș Bogdan sau Lucian Bode.
Avatar
VoxPublica
VoxPublica
2 comments on “Surse: Ludovic Orban ar putea fi exclus din PNL!
 1. Avatar

  Radu

  O eventuala excludere din PNL. al unui „recrut” cu vechime, ar insemna un PNL in degringolada , cu” motorul gripat” de orgolii, de tot felul de interese, numai de catre ale romanilor NU. Jocuri paguboase ale unor chibiti , care se cred zmei.

  septembrie 7, 2021 Reply
 2. Avatar

  Viorel

  Păi nu la fel s-a întâmplat și cu PNȚCD?
  Au fost înlăturați țărăniștii adevărați si au rămas trepădușii care s-au predat cu arme și muniții…psd.

  septembrie 7, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.