Tandemul Boc-Bolojan contra Ludovic Orban? Sau este Cîțu alegerea ”aripii ardelene” la șefia PNL?

Tandemul Boc-Bolojan contra Ludovic Orban? Sau este Cîțu alegerea ”aripii ardelene” la șefia PNL?

mai 17, 2021 0

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, că Ludovic Orban va avea cu siguranţă un contracandidat „foarte puternic” pentru şefia partidului, adăugând că Florin Cîţu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Robert Sighiartău s-ar putea număra printre opţiuni.

„Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur cu simpatie pe Ludovic Orban că va avea contracandidat şi va avea unul foarte puternic. (…) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (…) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă, frumoasă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune, avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie – voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare”, a afirmat Rareş Bogdan, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

În PNL sunt încă răni deschise după conflictele dintre ”aripa ardeleană” (cea mai vocală public fiind axa Rareș Bogdan-Florin Roman-Robert Sighiartău-Alin Tișe) și președintele Ludovic Orban, apărute pe fondul pierderii alegerilor parlamentare din decembrie 2020.

Primii l-ar susține pe premierul Cîțu ca viitor președinte PNL sau o variantă pur ardeleană: Emil Boc sau Ilie Bolojan.

De fapt, acest tandem pare în acest moment cel mai puternic adversar al liderului PNL.

Dacă cei mai populari lideri locali liberali își vor da însă mâna cu premierul Cîțu, pentru a-l concura pe Ludovic Orban, atunci actualul președinte liberal chiar va avea o misiune dificilă să-și reconfirme mandatul la șefia PNL.

În paralel însă, Orban și-a asigurat deja susținerea unor organizații din sud-estul țării (Dolj, Olt, Vrancea etc.) sau a PNL Diaspora și are avantajul vechimii în funcție și al relației bune cu mulți lideri locali.

Un cuvânt important, neoficial însă, îl va avea și președintele Iohannis, fost candidat PNL la Președinția România și învingător de două ori în alegeri, care îl susține din umbră pe actualul prim-ministru pentru funcția de președinte PNL.

Întrebat zilele trecute dacă va candida, Florin Cîțu a spus:

Va trebui să fie congres la PNL, pentru că au fost alegeri și e și statutul PNL care spune că după alegeri trebuie să fie un congres. Să se anunțe congresul și vom vedea ce facem atunci. Eu îmi fac treaba la Guvern pentru români, avem rezultate foarte bune. Măsurile pe care le-am luat anul trecut au dat rezultate, măsurile pe care le-am luat anul acesta dau rezultate, avem cea mai mare creștere a economiei”.

[wpdevart_poll id=”21″ theme=”1″]

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.