Totul despre vaccinul revoluționar NVX-CoV2373: 100% eficace la forme medii și severe, tehnică diferită, transport facil, efecte adverse normale
Vaccinurile aprobate până acum de EMA – Agenția Europeană pentru Medicamente (Moderna, Pfizer / BioNTech, AstraZeneca și Janssen) au demonstrat o eficacitate foarte mare în protejarea împotriva dezvoltării unor afecțiuni grave cauzate de COVID-19. Dar acum e gata să intre pe piață un produs considerat revoluționar, deși este probabil să nu fie autorizat în Europa până în toamnă. Este vaccinul dezvoltat de compania Novavax, care este mult mai eficient, chiar și împotriva celor mai periculoase variante ale SARS-CoV-2.
Eficacitate deplină împotriva infecției moderate și severe
Compania din Maryland a publicat luni rezultatele fazei 3 a studiului său PREVENT-19, care a inclus 29.960 de pacienți din Statele Unite și Mexic și ce continuă în Regatul Unit și Africa de Sud.
Studiul a reflectat că vaccinul NVX-CoV2373 a avut o eficacitate generală de 90,4% și 100% protecție împotriva diagnosticelor moderate și severe de COVID-19.
De asemenea, a arătat o eficiență de 91% la populațiile cu „risc ridicat”, cu vârsta peste 65 de ani sau la persoanele cu anumite comorbidități și foarte expuse la virus.
„Aceste rezultate clinice întăresc faptul că NVX-CoV2373 este extrem de eficient și oferă o protecție completă împotriva infecției COVID-19 atât moderate, cât și severe”, a declarat Stanley C. Erck, președinte și CEO al companiei.
Protecție ridicată împotriva variantelor noi ale SARS-CoV-2
Una dintre problemele care îi preocupă cel mai mult pe oamenii de știință și, în special, pe cetățeni este că nu toate vaccinurile inoculate protejează eficient împotriva diferitelor variante ale coronavirusului care se răspândesc în întreaga lume.
Un studiu publicat recent în Ministerul Sănătății din Marea Britanie a dezvăluit că doar vaccinurile Pfizer / BioNTech și Oxford / AstraZeneca oferă o protecție puternică împotriva spitalizării derivate din varianta Delta, originară din India.
NEWS – Our new analysis shows for the first time that two doses of the #COVID19 #vaccines are highly effective against hospitalisation from the #Delta (B.1.61.2) #variant.
Read more: https://t.co/6z67CW85Zw pic.twitter.com/oyRFghHpXw
— Public Health England (@PHE_uk) June 14, 2021
Cu toate acestea, multe antidoturi anti-COVID au o eficacitate scăzută împotriva acesteia și majoritatea își reduc eficacitatea, în special împotriva altor variante îngrijorătoare, cum ar fi britanică (B.1.1.7), braziliană (P.1) sau sud-africană (B.1.351).
Vaccinul Novavax oferă o protecție de 93% împotriva acestor variante considerate mai periculoase de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Creat cu o tehnică diferită
La fel ca vaccinurile Moderna, Pfizer / BioNTech și AstraZeneca, Novavax necesită două doze pentru a atinge cea mai mare eficacitate, separate de 21 de zile.
Cu toate acestea, unicitatea sa constă în faptul că este dezvoltat cu o tehnică diferită de restul.
Pentru a-l crea, a fost utilizată o tehnologie bazată pe reproducerea proteinei spiculare a primei variante a SARS-CoV-2 și aderarea acesteia la particulele microscopice pentru a fi inoculate ulterior în corpul uman și a provoca un răspuns imun la el.
Dacă va fi aprobat, Novavax ar deveni primul medicament împotriva COVID-19 creat cu această tehnologie de nanoparticule recombinante pe bază de proteine, care este aceeași tehnologie utilizată în vaccinurile împotriva altor boli, cum ar fi hepatita A și B și chiar gripa.
Ușor de transportat
Acest preparat nu necesită condiții extreme de depozitare, deoarece poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius, la fel ca cele pe bază de adenovirus, care îi permite să utilizeze canalele de distribuție existente pentru alte vaccinuri.
Furnizarea sa se face în flacoane cu 10 doze gata de utilizare.
Efecte secundare
Datele preliminare de siguranță din studiul PREVENT-19 au arătat că „vaccinul este în general bine tolerat”, potrivit companiei.
În plus, numărul reacțiilor adverse grave a fost „scăzut” și a fost echilibrat între grupurile testate cu medicament și placebo.
Cele mai frecvente reacții raportate de voluntari au fost durerea și sensibilitatea la locul puncției, în general ușoare până la moderate, cu o durată mai mică de trei zile.
Oboseala, cefaleea și durerile musculare au fost cele mai frecvente simptome sistemice, care au durat mai puțin de 2 zile.