Va câștiga ”omul cu pisica” alegerile? Socialiștii și conservatorii, ”bară la bară” în Portugalia

Va câștiga ”omul cu pisica” alegerile? Socialiștii și conservatorii, ”bară la bară” în Portugalia

ianuarie 30, 2022 0

În ochii lumi, în urmă cu doar trei luni, Portugalia a încetat să mai fie țara minunilor și a devenit țara surprizelor. Ceea ce se întâmplă duminica aceasta la urne, la care sunt chemați 10,8 milioane de alegători, este imprevizibil, având în vedere paritatea dintre Partidul Socialist (PS) și Partidul Social Democrat (PSD, conservator) reflectată în ultimele sondaje.

Una dintre puținele certitudini este demisia candidatului socialist și actual prim-ministru, António Costa, dacă va pierde alegerile.

„Țara nu poate sta din alegeri în alegeri”, a avertizat el vineri, la Porto. Cu toate acestea, polarizarea dintre blocurile politice și fragmentarea – până la nouă formațiuni pot intra în Parlament – ​​va face dificilă găsirea unei formule de guvernare stabile care să lase în urmă tripla criză de sănătate, economică și politică a Portugaliei.

Toate acestea au declanșat interesul populației, după cum arată cei 20 de milioane de telespectatori care au urmărit cele 31 de dezbateri la televiziune, care, însă, nu au rezolvat toate îndoielile: numărul indecișilor depășește 10%.

Antonio Costa, prim-ministrul actual

În urmă cu trei luni, socialistul António Costa (Lisabona, 60 de ani) era un prim-ministru recunoscut în interiorul și în afara țării pentru stabilitatea pe care o obținuse din 2015, mizând pe forțe pe care le definește drept „de protest”: Blocul de Stânga, Partidul Comunist portughez și Verzii.

Principalul său adversar, președintele PSD (conservatorii), Rui Rio (Porto, 64 de ani), trecea printr-o perioadă slabă din cauza unei slabe opoziții față de Guvern, pe care l-a susținut în timpul pandemiei, și a conducerii sale interne slăbite.

Costa și Rio s-au înțeles unul pe celălalt, iar asta părea să-l avantajeze pe primul mai mult decât pe cel din urmă. Era încă un semn că a doua legislatură, începând cu 2019, se îndepărta atât de litera, cât și de spiritul geringonça (alianța parlamentară a stângii).

Nu a fost semnat un acord în scris și Partidul Socialist a început să se apropie mai mult de blocul de centru-dreapta pentru voturile din Adunarea Republicii, după cum a constatat cercetătoarea Joana Gonçalves Sá într-un studiu publicat în revista Visão.

Dacă prima surpriză în Portugalia a fost încheierea bruscă a mandatului legislativ chiar la mijloc, după dezacordul stângii asupra bugetelor din noiembrie, următoarea a fost triumful lui Rui Rio asupra europarlamentarului Paulo Rangel, adversarul său în alegerile primare din partid, pentru a desemna preşedintele şi candidatul în alegeri din partea conservatorilor din PSD.

În urmă cu două luni, PSD s-a concentrat pe reglementarea conturilor interne și să decidă care va fi sensibilitatea ideologică în următorii ani. Rio era liderul unui partid pe care nu l-a condus. Aparatul și greii precum Aníbal Cavaco Silva, de pe extrema dreaptă, l-au susținut pe Paulo Rangel.

Ca în toate luptele interne pentru putere, spectacolul nu a fost simpatic. O victorie cu 1.725 de voturi i-a dat lui Rio șansa celor rezistenti. Cu acel halou pozitiv și după ce a eliminat aproape toți susținătorii lui Rangel de pe listele electorale, Rio a intrat în campanie.

A evitat mitingurile, a răspândit mai multe zâmbete decât oricând și a difuzat fotografii cu pisica lui Zé Albino pe rețelele de socializare.

„Și-a construit o imagine a păcii și iubirii și și-a ascuns natura intransigentă, intolerantă și conflictuală”, a scris săptămâna aceasta directorul Público, Manuel Carvalho, într-un articol, în care a trecut în revistă episoade întunecate din zilele sale de primar al orașului Porto.

De partea cealaltă, premierul Costa a intrat în campanie cu eșecul procesului bugetar, pe care el însuși l-a descris drept o „înfrângere personală”, și cu convingerea că este prim-ministrul pe care și-l doresc portughezii.

PS a planificat o strategie totală fără a accepta semne de avertizare, cum ar fi pierderea Lisabonei la alegerile municipale.

„Campania pare dintr-un manual de autoajutorare, în stilul „Cum să pierzi alegerile în zece pași””, a scris economistul și analistul Maria João Marques.

Acea combinație de victimizare din cauza abandonului foștilor săi parteneri și suficiența după șapte ani petrecuți în São Bento a strâns sprijin pentru Costa până l-a forțat să aleagă o întorsătură radicală, în mijlocul campaniei. A încetat să ceară majoritatea absolută, ceea ce portughezilor le displace atât de mult.

Din 1974, Partidul Socialist a reușit asta doar o singură dată, cu José Sócrates, astăzi cufundat într-un proces macro-judiciar de corupție, în timp ce conservatorii au reușit patru guvernări cu majoritate absolută.

Liderul socialist a întins din nou mâna tuturor, cu excepția extremei drepte a lui Chega, pentru a căuta o guvernare fără probleme într-un moment în care țara urmează să gestioneze 16,6 miliarde de euro din Planul de Recuperare și Reziliență în care are încredere pentru recuperarea finală și ”decolarea” Portugaliei după pandemie.

Economia portugheză pare să-și revină din lovitura pandemică, cu rata șomajului la minim (6,1%) și o prognoză de creștere pentru 2022 de 5,8%, peste zona euro, potrivit Băncii Portugaliei.

În discursul său de sâmbătă, președintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, i-a încurajat pe portughezi să voteze:

„Știu că pandemia, oboseala, conformismul și alte motive intime sunt argumente pentru a nu merge la vot. Dar la aceste alegeri, atât de diferite, într-un timp atât de diferit și de solicitant, votul este și un mod de a spune că suntem în viață și că nimeni nu ne reduce vocea”.

După abstenteismul recent, există îngrijorarea că impactul ómicronului va întări și mai mult această tendință: există 1,2 milioane de persoane izolate, cărora li s-a dat autorizație să iasă la vot.

Misterul despre aritmetica parlamentară va fi dezlegat în această seară, dar nu este clar dacă incertitudinea cu privire la formula de guvernare va fi lămurită, nici în stânga, nici în dreapta.

Dacă va câștiga, Rio va trebui aproape sigur să se bazeze pe Chega, care ar cere locuri în Consiliul de Miniștri. Până la sfârșitul campaniei, conservatorul a închis acea ușă, dar în Azore partidul său guvernează datorită voturilor ultrașilor lui André Ventura.

Lupta pentru poziţia a treia este la fel de strânsă ca şi pentru prima.

Sondajele prevăd prăbușirea Blocului de Stânga, care ar putea fi depășit de partide cu abia doi ani de viață parlamentară precum Inițiativa liberală și Chega, sau de coaliția condusă de comuniști, al cărei candidat, Jerónimo de Sousa, a trebuit să se retragă temporar din campania pentru o interventie chirurgicala.

Nimeni nu pare să-și dorească alte alegeri, dar nu este un scenariu exagerat.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.