Vaccinare masivă la copiii peste 12 ani: 1,5 milioane, în doar 15 zile. Spania vede efectele imunizării

Vaccinare masivă la copiii peste 12 ani: 1,5 milioane, în doar 15 zile. Spania vede efectele imunizării

august 24, 2021 0

Peste 90% din cazurile grave de îmbolnăvire provocate de SARS-CoV-2 şi din decesele produse în ultima perioadă au drept cauză infecţia cu tulpina Delta a coronavirusului.

În România, aceasta face deja ravagii, numărul infectărilor crescând exploziv în ultima vreme.

Una dintre explicații este rata foarte mică de vaccinare, doar 27%, a doua cea mai mică din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

Frica de ”efectele adverse” ale vaccinurilor anti-COVID (care n-au provocat nici măcar consecințele pe care le-au produs vaccinurile antigripale, de exemplu), indusă de agenții teoriilor conspirației și ai negaționismului, i-a speriat pe mulți români, care au ajuns să se teamă mai mult de vaccin decât de moarte prin COVID.

Nu acesta este cazul în țări din vestul Europei, care nici măcar n-au avut șansa României de a dispune de vaccinuri la discreție, unde oamenii au fost nevoiți să aștepte prea mult timp pentru a se vaccina.

Dar pe măsură ce vaccinurile au început să sosească, lumea a ales să se vaccineze masiv de bunăvoie.

Tinerii peste 12 ani, marii transmițători ai coronavirusului

În Spania, bunăoară, numai în ultimele 15 zile s-au vaccinat peste 1,5 milioane de copiii de peste 12 ani, pe lângă aproape 70% din populație care a primit deja ambele doze de vaccin.

Rezultatul se vede deja: deși este plin de turiști și tinerii organizează petreceri cu foarte mulți participanți, tendința este de scădere ușoară a infectărilor, de asemenea decesele și internările la Terapie Intensivă.

Dar pe de altă parte, tinerii între 12 ani și 19 ani reprezintă segmentul cu cea mai mare rată de infectare: 6,66% la mia de locuitori, față de 3,17% media națională pe toată populație peste 12 ani, raportarea de luni, 23 august, citată de RTVE, radioteleviziunea de stat din Madrid.

Tocmai de aceea, Spania accelerează vaccinarea și la copii, pentru că ei sunt segmentul care propagă acum cel mai puternic virusul.

Iar cum vaccinarea merge foarte bine, ea nu ar face decât să îmbunătățească situația actuală, care este una de scădere ușoară a infectărilor și a internărilor la ATI (popularea este 20%, ridicat, dar suportabil pentru sistemul sanitar).

Pe grupe de vârstă, cazurile au continuat să scadă în toate grupurile.

Cei cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, care continuă să înregistreze cea mai mare incidență cumulată, se regăsesc în 666 de cazuri la 100.000 de locuitori. Saturația ATI-urilor, încă la un nivel ridicat de risc pentru acest indicator, rămâne stabilă la 20,04%.

Explozie de cazuri în România

Tocmai din cauza vaccinării slabe, în România este exact pe dos.

În ultimele 24 de ore au fost 782 de cazuri noi de COVID-19, aproape dublu față de numărul îmbolnăvirilor raportate luni. Alți 14 români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus. La ATI sunt 205 pacienți cu COVID-19.

Până astăzi, 24 august, pe teritoriul României au fost confirmate 1.092.122 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.052.478 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 782 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Lumea occidentală vaccinează masiv copiii

În Europa, țări precum Danemarca, Austria, Germania, Estonia, Franța, Italia, Elveția, Norvegia, San Marino, Marea Britanie și Ungaria au început să vaccineze copiii sub 17 ani, anunță La Razon.

Alții, precum Spania, intenționează să facă acest lucru înainte de început a lecțiilor, ceea ce se întâmplă deja, potrivit datelor de mai sus.

Astfel, Spania își propune ca aproape 90% din tinerii peste 12 ani să fie vaccinați cu cel puțin o doză până la începerea școlii.

Israelul și Dubaiul au fost printre primii care au vaccinat minorii, în timp ce Japonia și China sunt deja autorizate să desfășoare campanii, iar India și-a finalizat și propriile studii. Pe continentul american, Statele Unite, Chile, Mexic, Canada și Brazilia au deja undă verde pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 12 ani sau fac deja acest lucru.

Depresia minorilor, o consecință gravă a pandemiei

Copiii sub 17 ani au fost printre primii ”uitați” în pandemie. Cu excepția celor vulnerabili, accentul a fost pus pe cei peste 60 de ani care erau cei mai slabi în fața virusului.

Abia acum oamenii încep să vorbească despre consecințele pandemiei și despre efectele vaccinurilor aprobate pentru acest sector.

Dovadă este un studiu recent bazat pe un sondaj realizat la 523 de adolescenți din Islanda. În analiza, publicată în jurnalul de specialitate „JCPP Advances”, s-a constatat că fetele cu vârsta sub 17 ani au raportat un impact negativ mai mare al pandemiei asupra bunăstării și comportamentului lor decât omologii lor masculini, în timp ce subliniază simptome depresive de nivel ridicat.

Aceste simptome au fost legate de o scădere a legăturii cu membrii familiei și o scădere a calității somnului și o creștere a utilizării jocurilor online.

Autorii recomandă monitorizarea sănătății mintale a minorilor, deoarece impactul real nu a fost încă văzut și îi poate afecta în anii următori. Acest lucru, potrivit studiului, va fi văzut în probleme de performanță academică, dificultăți sociale și probleme de nutriție.

În parte, aceste simptome au legătură cu vina adolescenților pentru anumite infecții, focare despre care mulți spun că ar fi putut fi evitate printr-o campanie de vaccinare mai eficientă.

În acest sens, trebuie remarcat faptul că Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat acordarea unei extinderi a indicației pentru vaccinul Covid-19 Spikevax (anterior Moderna) pentru a include utilizarea lui la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.

Se caută un vaccin pentru toate coronavirusurile

Amós José García Rojas

Președintele Asociației Spaniole de Vaccinare, Amós José García Rojas, este ferm atunci când vorbește despre epidemie ca fiind „o problemă globală pentru care rețetele locale nu sunt valabile. Trebuie rezolvat peste tot, și în țările în curs de dezvoltare în care vaccinul nu a ajuns practic. Știm că, dacă spații mari sunt lăsate nevaccinate, virusul are posibilitatea de a fi transmis și apar noi variante care ar putea fi mai rele”.

La fel, restul specialiștilor consultați sunt în favoarea prioritizării vaccinării la nivel global înainte de a imuniza, cel puțin într-un mod generalizat, cel mai mic spațiu apropiat. «Prioritatea mea sunt mai întâi adulții din întreaga lume și apoi pacienții cu risc de orice vârstă. După aceea, cred că și copiii vor ajunge să fie vaccinați ”, spune și Cristina Calvo, șefa secției de Boli Infecțioase și Tropicale la Pediatrie a spitalului La Paz (Madrid).

„Se știe că alte coronavirusuri endemice care afectează acum doar populația de copii ar putea începe într-un mod similar cu acesta și ar sugera că ar merita să încercăm să blocăm SARS-CoV2 cu vaccinarea sa. Sub această premisă există câteva linii de cercetare pentru a găsi un vaccin care atacă peste tot, pancoronavirus, care ar fi eficient pentru toată lumea și în care toate grupele de vârstă să fie vaccinate”, explică Garcés-Sánchez.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.