VIDEO. Apare o a cincea gură de foc în vulcanul din La Palma și se întețesc cutremurele

VIDEO. Apare o a cincea gură de foc în vulcanul din La Palma și se întețesc cutremurele

octombrie 25, 2021 0

Vulcanul din La Palma a trăit duminică, 24 octombrie, o zi de mare agitație. În cursul după-amiezii, insula a înregistrat o creștere a cutremurelor și a văzut o a cincea gură deschisă în conul vulcanului, după cum a confirmat vulcanologul de la Institutul Național Geografic, Rubén López, citat de El Pais.

Erupția, în acest fel, are trei guri în conul principal și încă două spre vest, relatează López. Deschiderea acestei a cincea guri a crescut fluxul de magmă care a ieșit la suprafață, care a ajuns să provoace o revărsare a lavei la mijlocul după-amiezii.

Această creștere a activității se adaugă celei experimentate sâmbătă după-amiază, când conul care s-a reactivat pe 15 octombrie – și care până sâmbătă a emis doar materie ușoară – a început să expulze lava.

Directorul tehnic al Planului de urgență vulcanică din Insulele Canare (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, a explicat că „aceasta este o informație importantă, pentru că în cele din urmă există o redistribuire a magmei către alte puncte”.

Noile expulzări ale magmei au crescut și formele de scurgere. Una dintre ele străbate zona Las Manchas, una dintre primele zone care au fost evacuate după erupția începută în 19 septembrie și se îndreaptă spre sud-vest, deși fluxul său este redistribuit printre cursurile existente.

Această nouă problemă, deocamdată, nu pune probleme pe termen scurt. Deși se îndreaptă spre partea Corazoncillo, în Llanos de Aridane, unde au rulat primele ”rîuri de lavă”, tendința sa este de a se alătura celei mai apropiate limbi, ceea ce ar fi o veste bună.

Efectul acestor noi fluxuri este palpabil la sol prin distrugeri concrete, conform datelor din sistemul de satelit european Copernicus.

O a doua măsurătoare efectuată în această duminică însumează clădirile distruse la 2.146 și suprafața distrusă la 901,2 hectare.

Adică, încă nouă hectare îngropate în nouă ore. Coincide în timp cu reactivarea unui nou pârâu situat în zona de sud a centrului eruptiv și apariția noii guri.

Pe tot parcursul zilei, limba care a primit cea mai mare contribuție la scurgerea de lavă a fost cea originală, care a ajuns să formeze un fel de delta de lavă din 19 septembrie și o face printr-un fel de rîu subteran.

Crește intensitatea seismică

Cutremurele, pe de altă parte, au crescut în ultimele ore, ceea ce a înmulțit neliniștile în rândul populației. „Există o creștere notabilă a seismicității”, a asigurat Morcuende.

„Această seismicitate a crescut în mod semnificativ în ceea ce privește frecvența și magnitudinea sa”, a spus Pevolca în raportul din această duminică.

„Există și cutremure situate la adâncimi mai mari de 20 de kilometri, care în ultimele ore continuă să aibă o magnitudine mare”.

Institutul Național Geografic (IGN) a localizat peste două sute de cutremure de la miezul nopții acestei duminici până după-amiaza târziu, unul dintre ele cu un epicentru în Fuencaliente (sudul insulei) cu o magnitudine de 4,3 și o intensitate (ceea ce este perceput în populație și în infrastructuri) între patru și cinci grade pe scara Richter, deci destul de puternic.

Sâmbătă, agenția a raportat 110 mișcări seismice, una dintre ele cu magnitudinea 4,9 înregistrată la 38 de kilometri adâncime, cea mai mare de când erupția vulcanului a început cu puțin peste o lună în urmă.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.