Cum m-au agresat în scara blocului cei care ar fi trebuit să-mi protejeze drepturile

Cum m-au agresat în scara blocului cei care ar fi trebuit să-mi protejeze drepturile

mai 17, 2021 6
Abuzurile sunt de toate felurile începând de la listele de întreținere până la limbaj și comportament agresiv. Președinții asociațiilor de proprietari se instalează ca și cum ar fi vorba de condominiul lor și fac abuzuri peste abuzuri, interesele lor fiind de obicei diferite de ale  proprietarilor. 
Opinia publică nu este punctul forte al compatrioților, care preferă să asiste pasiv la abuzuri (nu văd, nu aud, nu vorbesc).
Mulți proprietari care pun întrebări, au parte de abuzuri și agresiuni din partea președintelui asociației de proprietari și a restului membrilor CEx, dar și a vecinilor care nu au opinii, nu vor să fie nici întrebați, dar nici atenționați când greșesc.
Cazul meu recent: după ce președintele asociației de proprietari m-a amenintat verbal, apoi în scris, a trecut de curând la agresiuni fizice.
Zilele trecute, plecam de acasa și am coborât pe scări. A intrat pe ușa interioară, dinspre casa scării, fiul președintelui asociației de proprietari, m-a salutat și s-a dus la lift.
A apărut apoi în ușă și președintele asociației de proprietari, care mi-a ținut calea să nu ies. Nu l-am observat de pe scări, fiind unghi mort.
Am vrut să ies pe lângă el, dar m-a apucat dur de încheieturile mâinilor și m-a agresat fizic.
Îmi reproșa că mi-am permis să pun la parter 3 afișe cu norme pentru asigurarea curățeniei în condominiu. Presedintelui asociației mele de proprietari nu îi place curățenia, iar mai nou este și bătăuș.
Interiorul blocului pare să nu mai fie sigur. 
Tendința este să facă fiecare ce vrea și ce are chef după „legile” personale.
Compatrioți care se pretind civilizați încep să se poate ca interlopii sau mafioții. Îi reclami la Poliție, la Primărie, dar pe lângă că măsurile luate sunt slabe, reacția respectivilor este de a te mai amenința în continuare și de a te agresa.
Nu sunt doar eu ghinionistă. Sunt mii de cazuri ca al meu. Sunt agresate un pic mai mult femeile proprietare, dar li se întâmplă și unor bărbați care doresc să li se respecte drepturile.
Legea asociațiilor de proprietari a băgat dihonia în oameni.
Puterea în asociație i-a făcut pe mulți să se creadă ceea ce nu sunt. Legea pentru ei este legea din casa lor. Femeia proprietară, pentru mulți e bună de cratiță, să fie supusă, bună de amenințat, de jignit, etc.
Nu contează că e inteligenta, școlita și cu competențe reale. Sar pe ea bărbații unui bloc întreg ca să o reducă la tăcere dacă îndrăznește să deschidă gura și să emită opinii. Martorii nu văd, nu aud, nu vorbesc, iar dreptatea în condițiile astea aproape că nu există. 
E clar că nu e de acceptat ca în CEx precum și președintele asociației de proprietari să fie persoane care nu cunosc normele de conviețuire socială, nici legile țării și nici legislația pt asociațiile de proprietari.
Din punctul meu de vedere asta a adus legea pentru asociațiile de proprietari cu toate variantele ei de până acum si anume crearea unor structuri de forță ad-hoc care lucrează pentru interesele lor de diferite naturi.
Organele asociației de proprietari sunt constituite din cine se nimerește, persoane care nu se pricep la probleme, nu știu nici ce înseamnă asigurarea managementului, dar știu să facă pe șefii dictatori.
Administratorii se pricep mai mult la contabilitate, iar restul problemelor se rezolvă după noroc. Sunt destui administratori care fac și ei pe șefii dictatori.
Persoane, fără pregătire profesională corespunzătoare, ajung să aibă funcții de decizie și fac ce le taie capul. Degeaba li se par unora sancțiunile din legea 196/2018 incorecte. Fără să fie profesionalizate nici nu sunt capabile să își vadă greșelile.
Prin legea asociațiilor de proprietari s-a apelat la o soluție de compromis în a da personalitate juridică, pentru rezolvarea unor probleme contractuale cu terți, pentru partea comună a proprietății, dar s-a ajuns să fie încălcate majoritatea drepturilor și libertăților omului.
Proprietarii trebuie să aibă aceleași drepturi cu proprietarii fondatori ai asociației de proprietari. Au și ei în proprietatea comună cotă parte de proprietate, astfel încât dacă au aceleași obligații cu proprietarii fondatori, trebuie să aibă și aceleași drepturi.
Pentru utilități trebuie să existe facturare individuală. Este nevoie și de angajarea unui consilier juridic care să avizeze legalitatea activităților asociației. Acum avizarea legalității aparține cenzorului care de obicei are doar competențe economice și niciun fel de competențe juridice.
La Camera Deputaților sunt 6 inițiative legislative dintre care 4 se pare că vor să distrugă și dramul de drepturi ale proprietarilor din condominii de până acum.
Este de neacceptat!
NOTĂ: Se pare că președintele asociației de proprietari și-a luat blocul pe persoană fizică. Ce are de făcut, nu face, dar ce nu are de făcut, face! Și eu sunt membră în CEx, dar nu sunt chemată la ședințe.
S-au mutat câțiva proprietari noi în bloc în ultimii ani chiar și acum de curând, care au făcut/fac lucrări în apartamente, dar dl.presedinte nu i-a informat/informează ce au de făcut cu deșeurile rezultate, iar oamenii le-au scos/le scot în fața blocului sau le-au predat/le predau unor persoane care efectuează transporturi neautorizate de deșeuri.
Afișul meu conținea informațiile de la imaginile 1 și 2, iar dl președinte după ce m-a agresat fizic a pus afișul de la imaginea 3.
Avatar
Ildiko Bădescu
Ildiko Badescu
6 comments on “Cum m-au agresat în scara blocului cei care ar fi trebuit să-mi protejeze drepturile
 1. Avatar

  Dumitrescu Mihaela

  Bună ziua, stimată doamnă.
  Sunt în asentimentul dumneavoastră. Și de partea dvs.
  La unele asociații de proprietari din Galați președinții acestor asociații stau pe scaunul de președinte doar pentru bani. Și nu puțini la număr acești bani. Iar administratorii, care îi au în subordine fac legea și ordinea. Nu mai departe, la mine la asociație, AP 104 Galați, administratorul și-a permis să vină la ușa mea, ca proprietar care-l plătesc, să mă insulte și să mă jignească cum îi vine lui la gură. Pe motiv că-i șeful suprem și trebuie să-i știu de frică. Am fost și i-am făcut plângere la poliție. A fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 500 de lei. El și-a plătit-o la vremea respectivă, dar cu prima ocazie cei 500 de lei mi i-a trecut la întreținere (în prima lună de iarnă) ca și cum aș fi consumat căldură cât pentru 3 apartamente. Credeți c-a recunoscut? Nu. A zis că-i vina/treaba contabile și el nu se bagă peste ea.
  Concluzia e că dacă nu ne unim, nu scăpăm nici de hoții de șefi din asociații, și nici legislația în domeniu nu se va schimba în favoarea noastră.

  mai 22, 2021 Reply
  • Avatar

   Ildiko Bădescu

   Buna ziua,
   Va multumesc ca ne-ati trimis opinia dumneavoastra si va multumesc pentru sustinere. M-am instristat sa citesc prin ce ati trecut, situatie care din pacate se intampla din ce in ce mai des la asociatiile de proprietari. Concluzia scrisa de dumneavoastra este concludenta. Da, asta este una dintre solutii, trebuie sa ne unim fortele. Unindu-ne fortele cu cat mai multi proprietari de apartamente din condominii vom putea sa impiedicam transformarea legii asociatiilor de proprietari intr-o lege care ar incalca toate drepturile si libertatile cetatenesti, precum si pe cele ale proprietarilor de apartamente din condominii. Deja legea incalca partial Constitutia Romaniei, deoarece nu se limiteaza doar la problemele proprietatii comune.

   Legea trebuie să se limiteze la părțile comune ale proprietatii și să respecte:
   *Constituția României (art 16,1/2/, art 20,1/2/, art 40,1/, art 44,1/2/)
   *Declaratia Universala pentru Drepturile Omului/DUDO (art 12, art 17,1/2/, art 20,1/2/, art 28, art 29,2/3/, art 30)
   *Convenția Europeană pt Drepturile Omului (art 8,1/2/, art 11,1/2/, art 14, art 17, art 18, art 53, protocol aditional din 1952, art 1)

   In ceea ce priveste suma de la intretinere despre care ne scrieti, va recomand urmatoarele: adresati o solicitare in scris catre presedintele asociatiei de proprietari ca sa vi se puna la dispozitie cum s-a facut calculul cotei de contribuţie pentru apartamentul dvs. in luna respectiva.
   Acest demers il faceti in baza legii 196/2018, Art.28,(1): „Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informaţi în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociaţiei, să solicite în scris şi să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociaţiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.”

   Conform Art.57,e): „Preşedintele asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: răspunde în scris la sesizările şi contestaţiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;”

   Daca nu vi se va raspunde sau veti fi nemultumita de raspunsul primit va veti putea adresa Serviciului pentru relatia cu asociatiile de proprietari de la Primaria Galati conform Art.29,(3): „Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de către preşedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanţelor judecătoreşti;”

   Va asteptam sa ne mai scrieti. Toate cele bune!

   Din legea 196/2018:
   Art.10,(1) Autorităţile administraţiei publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari.
   Art.10,(4) Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.
   Art.102,(1),e): Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni: nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
   Art.102,(2) Contravenţiile prevăzute la alin.(1) se sancţionează după cum urmează: c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) şi j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;

   mai 22, 2021 Reply
 2. Avatar

  Suvac Rozalia

  Asociațiile de proprietari sunt cuiburi pe sistem mafiot. Se face doar ce dorește o mana de oameni, cică cei ce conduc asociația. Se tot rotesc membrii CEX la noi în bloc dar situația nu se schimba. Oare de ce? Președintele e cel mai vechi membru în conducere si,, datează,, de la darea în funcțiune a blocului. El e de neclintit si este votat ca si președinte si în lipsa. Ce contează? Falsuri în procese-verbale sunt o grămadă. Atâta vreme cât conduce cine trebuie, nu contează o pasare care curipeste altfel dar pe lege, pe condominiu. Agresiunea??? Cea verbala este la loc de cinste. În plina Adunare generala ești făcută proasta si mincinoasă. Toată lumea tace!!! Cea care te face proasta si cel care te face mincinos, nu știu sa scrie un proces-verbal. Nu prea au școală. Despre studii nici nu se pune problema. Trebuie anunțate cele mai înalte foruri din Statul Roman. Ceea ce multă lume nu știe este ca aceste asociații de proprietari s-au făcut în mod forțat, tocmai ca Statul sa își ia grija. Atâta vreme cât o mana de oameni aduce prejudicii unor proprietari care nu stau ca si ghiocelul în făta lor, Statul Roman, acest Stat care a ticluite Legea 196/2018,ne trimite în judecata cu asociația dacă ești vătămat într-un drept al tău. Atâta vreme cât Statul nu este prejudiciat de acești nemernici de pe condomenii care cică conduc, controlează, nimeni nu controlează nimic.Pt ca doar pe Legea 196/2018 exista pedepse si pe Codul Civil, pana vin aceste pedepse, pana apare o Hotărâre Judecătorească, ești terminat cu nervii. Prejudiciile din ap pot fi ele demonstrate dar cu ce preț când ai o anumita vârstă. Oameni de bine, hai sa facem o petiție, emisiuni la TV, altfel nimeni niciodată nu ne va baga în seama. Părerea mea. Emisiunile televizate vor stârni interesul, credeți-mă!!! Abia atunci se va vedea dimensiunea dezastrului pe aceste legi de pe condomenii. Neapărat emisiuni în care sa intervină proprietarii cu problemele lor. Aceste cuiburi constituite pe sistem mafiot trebuie sa dispară. Cu cât mai repede cu atât mai bine!!! Mulțumesc!

  mai 23, 2021 Reply
  • Avatar

   Ildiko Bădescu

   Este trist si cazul dvs.
   Va puteti adresa Serviciului pentru relatia cu asociatiile de proprietari de la Primaria localitatii unde locuiti pentru neîndeplinirea, îndeplinirea defectuoasa sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator, conform Art.29,(3): „Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de către preşedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanţelor judecătoreşti;”
   De asemenea pe cei care nu respecta normele de convietuire sociala (injuraturi si/sau jigniri, etc.) in baza legii 61/1991 puteti sa ii reclamati la Politia nationala, sectia de care apartineti.

   Pentru ca adunarile generale sa se poata desfasura corespunzatpr, puteti chema la adunarile generale un reprezentant de la serviciul pentru relatia cu asociatiile de proprietari sau un reprezentant de la Politia nationala, sectia de care apartineti.

   Conform legii 196/2018 acest compartiment/serviciu trebuie sa existe in cadrul primariei:
   Art.10,(1) Autorităţile administraţiei publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari.
   Art.10,(4) Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.

   Seviciul din cadrul primariei poate constata contraventii si aplica sanctiuni:

   Art.102,(1),e): Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni: nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
   Art.102,(2) Contravenţiile prevăzute la alin.(1) se sancţionează după cum urmează: c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) şi j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;

   Am retinut propunerea dvs. „Oameni de bine, hai sa facem o petiție, emisiuni la TV, altfel nimeni niciodată nu ne va baga în seama. Emisiunile televizate vor stârni interesul, credeți-mă!!! Abia atunci se va vedea dimensiunea dezastrului pe aceste legi de pe condomenii. Neapărat emisiuni în care sa intervină proprietarii cu problemele lor.”;
   Despre initiative pentru Petitii in legatura cu problemele asociatiilor de proprietari, am auzit si sper ca in curand sa se si concretizeze.
   Apelez si eu pe aceasta cale la cei care pot sa realizeze emisiuni despre problemele asociatiilor de proprietari sa incerce sa se ocupe deoarece este vorba despre aproximativ 9.000.000 de proprietari de apartamente din condominii. Multi dintre acestia au probleme din cauza celor care ajung presedinti de asociatii, in comitetele executive, cenzori sau administratori ai asociatiilor de proprietari deoarece o mare parte dintre ei nu sunt profesionalizati sau calificati pentru atributiile pe care le au prin lege sau isi indeplinesc defectuos atributiile sau au gasit o sursa sa isi rotunjeasca ilicit veniturile stiind ca nu prea este cine sa ii controleze.
   Va asteptam sa ne mai scrieti. Toate cele bune!

   mai 24, 2021 Reply
 3. Avatar

  Suvac Rozalia

  Tot ceea ce mi-ați scris am făcut, mai puțin sa chem Politia Comunitara la AG. Oricum nu ma mai duc la AGuri caci Acordul de Asociere nu a fost reactualizat pe art 104 din Legea 196/2018.Nu știu ce valoare juridica au alegerile si tot ceea ce se întâmplă în aceste sezatori, caci altceva nu pot fi. În 2013,pt ca nu au existat AGuri la vedere dar au existat o grămadă de AGuri fals scrise de un administrator, vecin cu noi am apelat la Biroul Asociații de Proprietari din Primăria Timișoara. Mare greșeală! Am avut parte de o adevărată bătaie de joc din partea celor din asociație dar si din partea celor doua femei venite de la Primăria Timișoara. După ce au,, verificat actele, au venit la AGul asociației, nu au cerut Acordul de Asociere, una dintre individe, caci nu pot spune femeie sau funcționarea, a țipăt la mine când am spus ca pe ordinea de zi nu are cum sa figureze, debranșați de la sistemul centralizat, cata vreme în asociație erau debransarii de prin 2001.La acea ora nu știam ca falsul în debransari, AGul fals din Iulie 2007, este depus si sta bine si mersi la, Colterm,, Timișoara, care aparține de Primăria Timișoara. Vreau sa zic ca un funcționar tipa la un contribuabil. Desigur ca am făcut alta reclamație pe site-ul Primăriei Timișoara cu privire la comportamentul funcționare. Va voi da si numele caci s-a se bat în procesul-verbal. Cealaltă funcționarea, venita la ședința, s-a apropiat de mine si mi-a șoptit,, faceți tot posibilul sa va înțelegeți cu ei,. Am întrebat funcționara, ce mi se poate întâmpla dacă nu pot sa fac tot posibilul sa ma înțeleg cu ei??? Nu am primit răspuns!!! Desigur, nu s-a votat un buget si asta contrar legii si de la acea vreme si mai mult decât atât, funcționarii Primăriei Timișoara au lăsat sa se stipuleze în procesul-verbal ca eu trebuie sa îmi fac reparațiile la fațada blocului dacă acest lucru îmi produce prejudicii. Adică funcționarii nu știau ca fațada este parte comuna si necesita buget pt reparație, bugetul asociației, nicidecum bugetul familiei în dreptul căreia este problema. Biroul Asociații din Primăria Timișoara este degeaba. Dacă ar fi degeaba, ar fi încă bine, dar cere proprietarilor dovezi ca să controleze o asociație în condițiile în care toate dovezile se afla în Primăria Timișoara si Legea 196/2018 ii obliga în fel si chip. Oricând pot dovedi ceea ce va scriu caci p-v din 2013 se afla într-un dosar al meu personal, semnat de individa din Primăria Timișoara, cu toate aberațiile stipulate. Doamna Ildiko, acele personaje nu au ce cauta în biroul Asociații. În urma ședinței s_a întâmplat alt lucru. Am fost amenințată de fostul administrator la modul ca nu are nevoie de mine pe condominiu caci a primit amenzi foarte mari cu titlul ca, habar nu am,, Ce sa zic? Am țintit măcar buzunarul unui bandit care în continuare în 2014,2015,2916 a conceput alte p-v în fals. A făcut omul toate aceste falsuri pt ca putut, a avut spate, a avut cine sa ii semneze, etc. Grup organizat în a face falsuri. Primăria Timișoara nici atâta lucru nu a putut sa îmi inlesneasca accesul la p-v false, pe lege…. Aceasta este situația! Asa ca am apelat si la Politie atunci. Acum am apelat din nou, pt banii de zugrăvit care la un moment dat au fost evidențiați cu zero, deși exista chitante fiscale nominale, pt factura mea fiscala făcută dispărută, factura cu care am achitat reparația la fațada blocului, am făcut o plângere prin care am cerut președintelui, cenzorul ui dar si soției fostului administrator care a murit de Covid, relații si răspunsuri cu privire la o multitudine de probleme dar nu toate. Am rugat Politia sa facă cercetări si rezultatul cercetărilor sa fie trimis la nemaipomenițul Birou Asociații din Primăria Timișoara, care nu a făcut nimic din vara trecuta… Le-am făcut eu treaba pt care sunt plătiți si acum aștept răspuns. Cam asta ar fi, foarte pe scurt ultimele mele intervenții. Si culmea, aștept răspunsul unor funcționari pe care i-am bombardat cu probe. Am cerut si ajutorul Primarului. Întrebare, cine controlează felul în care acești funcționari își fac treaba???Daca ar exista un control intern pertinent, ar fi bine. Dar din exterior, care este autoritatea care controlează si scoate din letargie acești funcționari??? Mulțumesc pt atenție!

  mai 24, 2021 Reply
  • Avatar

   Ildiko Bădescu

   Timisoara are alt primar din 2020.
   Cu dovezile pe care le aveti in legatura cu functionarele care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu de la Biroul Asociatii din Primaria Timisoara, inscrieti-va in audienta la Primar si cereti sanctionarea administrativa a functionarelor care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu. Pana reusiti sa obtineti o audienta, puteti face o sesizare scrisa adresata Primarului (in 2 ex; unul pentru Primarie, unul pentru dvs.pe care se va trece nr.de inregistrare), prin care ii solicitati sanctionarea administrativa a functionarelor respective, pe care sa o inregistrati si la Registratura.
   Functionarelor puteti sa le faceti si plangere penala, vezi link:
   https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-297?fbclid=IwAR1dsyYWm8u-2_n5WzSiRkrf4bKaBoE5-osCeKMIPfNsGQ7qq0ca9dBqlYg

   mai 28, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.