21 decembrie & 23 august. Precizari VTismaneanu
Unii dintre cei care au comentat la postarea mea de dimineata au avut citeva nelamuriri in legatura cu alegea datei de 23 august pentru comemorarea victimelor nazismului si comunismului.
Cu multumirile de rigoare, reiau aici si, in felul aceasta, il fac mai vizibil – un comentariu la postarea respectiva al lui Vladimir Tismaneanu:
„Noi am propus 23 august ca zi de comemorare a victimelor comunismului si nazismului, in consens cu Declaratia de la Praga din vara anului 2008, semnata intre alti de Vaclav Havel si Vitautas Landsbergis, pentru ca la 23 august 1939 s-a semnat infamul “Pact de neagresiune” intre cei doi monstri totalitari, URSS si Germania nazista. Una din consecintele acestul acord nefast a fost anexarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord de catre sovietici in iunie 1940.
21 decembrie este ziua cind s-ar comemora victimele comunismului din Romania.
Alain Besancon si Martin Malia au scris despre strania amnezie in ceea ce priveste crimele comunismului. In acelasi sens a scris Monica Lovinescu (a se vedea volumul “Etica neuitarii” aparut in colectia “Zeitgeist” la Humanitas). Atunci cind Antenele si JN nu fac decit sa banalizeze experienta comunista, ori chiar sa o idealizeze, cred ca asemenea momente menite sa sacralizeze memoria victimelor sunt vital necesare. Este nevoie de o hipermnezie (spre a relua termenul lui Besancon). Impotriva relativismului revizionist este nevoie de afirmarea unor adevaruri incontestabile.”
Bonus VTismaneanu: „Declaratia de la Praga privind „Constiinta europeana si comunismul” a fost adoptata pe data de 3 iunie 2008. Punctul 9 propune: „Stabilirea zilei de 23 august, ziua semnarii Pactului Hitler-Stalin, cunoscut drept Pactul Molotov-Ribbentrop, ca zi comemorativa pentru victimele celor doua regimuri totalitare, nazismul si comunismul, in acelasi fel in care Europa comemoreaza (remembers) victimele Holocaustului la 27 ianuarie”.
Textul complet poate fi accesat pe web:
http:/www.lnak.org./pdf/PRAGUEDECLARATION.pdf
Textul a fost publicat in romaneste in revista „22”.”