Devis Grebu: „Sînt dezgustat şi disperat”

iunie 24, 2009 0

 Cum ziceam miercurea trecută. Un român de ispravă pe săptămână. Azi Devis Grebu. A reuşit în străinătate cît pentru trei români în două vieţi. S-a întors în România unde îşi continuă seria reuşitelor. Sînt măgulit că mă bucur de prietenia lui, deşi personajul e uneori de-a dreptul imposibil. Dar, cum veţi vedea în răspunsurile la întrebările pe care i le-am pus, astea nu sînt numai hachiţe de artist, ci şi exasperări de om înşelat în speranţele lui.
 Devis,  în care dintre tarile in care ai trait te-ai simtit cel mai bine?
   Dupa ce am parasit Romania, cativa ani mai tarziu – pe la inceputul anilor 70 – m-am stabilit la Paris, in Franta. Nu mult dupa aceea am capatat nationalitatea franceza- si ca francez- am calatorit si lucrat in multe tari. Desi am intalnit multe locuri superbe si locuitori deosebiti, pot spune ca m-am atasat afectiv de Franta (si mai ales de Paris) in ciuda „lacunelor” locale firesti (nobody’s perfect). Acolo ma simt cel mai bine (evident ca vorbesc la perfectie limba), Parisul este – de departe- punctul luminos al constiintei mele. Unde mai pui ca acolo salasluieste Alice, fiica mea adorata, de care mi-e dor napraznic tot timpul.
 Ce nu-ti place in Romania?
 Americanii obisnuiesc sa raspunda –ironic- la intrebarile care trateaza subiecte sensibile sau/si dureroase: „You don’t want to know the answer”. Asa ca…Cristi, do you?…Nu-mi place lipsa totala de „civism” a imensei majoritati a populatiei. Adaugata la incultura „lumpen-proletariatului”- elita de astazi a capitalei – sau la spoiala culturala a tineretului cu studii (presupuse) superioare, provoaca marlania generalizata care ma sufoca. Aroganta celor care s-au trezit peste noapte la volanul unui Mercedes( furat sau obtinut prin speculatii frauduloase), dupa ce in ajun adormisera pe scandurile carutei trase de o martoaga. Limba romana stalcita si butucanoasa, vorbita- mai ales de tineri, dar si „afacereza” sau „calculatoreza”. Interesul generalizat pentru „fapt divers”,”barfa”, „scabros”, „manele”, „vedete”( valoroase prin impactul notorietatii mediatice, dar nule din punct de vedere cultural, stiintific sau artistic). Lipsa de pregatire profesionala, mai in toate domeniile, combinata cu descurcareala „savanta” a mai tuturor solicitarilor. Lipsa de „fair play”, ignorarea „aproapelui”, lipsa minimei politeti, dispretul provincial fata de realizarile (chiar exceptionale) de peste hotare ale celor repatriati (benevol). Ai cerut-o, draga Cristi, si as mai putea continua indelung dar voi trage concluzia tragica: tara este unica, superba, trecutul bogat, folclorul minunat, elita cu nimic inferioara celor din centrele luminoase ale occidentului, dar poporul este profund si IREMEDIABIL contaminat, fapt ce ne indeparteaza de Europa -pe zi ce trece- in loc sa ne contopeasca. Sunt dezgustat si disperat.
  Cu ce publicatii din strainatate colaborezi in prezent?
 In ultimii 5 ani am avut enorm de mult de lucru aici, in tara. Cu regularitate pentru COTIDIANUL- un desen color pe zi si in plus- timp de o saptamana din patru (lunar), realizarea- din punct de vedere estetic- (coperta, ilustratii interioare si Directia Artistica) a revistei «Idei in Dialog»- director H-R Patapievici. In plus comenzi mari ocazionale, ca de exemplu Calendarul intreprinderii « Cheques dejeuner ». Mi-ar fi imposibil sa fac fata si unor colaborari suplimentare cu publicatiile din strainatate, asa ca, arareori accept solicitarea ziarului « Le Monde », dar nimic altceva.
 Stiu ca vei scoate in curand un mare album personal la ICR…
 Acest nou album monografic est conceput in integralitate de mine. Eu am realizat si punerea in pagina a materialelor- ajutat fiind de nepretuitul meu coleg de la Cotidianul, Dan Glavan- mare specialist in ale calculatorului.
Decizia de a folosi texte in 3 limbi (romana, franceza, engleza- alternativ-  in afara catorva mai importante, pe care le-am pus in toate cele 3 limbi), de asemeni imi apartine. Precum si alegerea imaginilor –cat mai multe, dar nu intr-atat pentru a incarca peste saturatie spatiul celor 200 de pagini disponibile, format mare ( 31×25 cm ). Tinand cont ca, in cei peste 50 de ani de activitate in diferite domenii artistice, am adunat un numar considerabil de imagini, a trebuit sa decid scoaterea multora dintre ele, care mi se pareau tot atat de valabile ca si cele « alese ». Albumul contine – in sfarsit- activitatea mea artistica ESENTIALA, si anume PICTURA si – in general- arta necomercializata. Acesta e factorul inedit si primordial al acestui album.
PS –  CT.  –  Am văzut albumul. E superb.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.