Vânătoarea de linkuri: din cavernă în Farmville, evoluţia surprinzătoarea a speciei umane

noiembrie 2, 2009 0

Copilăria prelungită ne face unici. Internetul ne face ciudaţi. Şi tot aşa. Linkurile de azi, deşi nu în mod premeditat ci mai degrabă întâmplător, vorbesc împreună despre mereu surprinzătoarea evoluţie umană. Mai exact, de la cavernă la Farmville, şi drumul chinuit al omului între cele două puncte istorice de legătură.
Începem călătoria în lumea ştirilor periferice (adică fără Băsescu, gripă şi recuperări post Halloween) cu o tema narcisistă, dar numai atât cât să placă la toată specia.

LiveScience
LiveScience

Suntem speciali, ne aduce aminte Livescience, care ne dă şi 10 dovezi în această privinţă. Unele gratuite, pe care nu le băgăm în seamă. Cum ar fi copilăria prelungită, hainele cu care încercăm să ne acoperim şi faptul că viaţa nu se încheie o dată ce am lăsat urmaşi.
Cum să te scobeşti în nas în 140 de caractere

Îndepărtându-ne, astfel, de celelalte specii conlocuitoare, am gestionat focul cu pricepere, ne-am făcut unelte, am devenit agricultori şi, pe repede înainte, acum 40 de ani, am inventat internetul. (Popular Science numeşte 5 pietre de hotar în crearea lui).
Ce a urmat după el, însă, nu s-a încadrat în standardele înalte ale predicţiilor SF, spun cârcotaşii: am construit tehnologii spectaculoase numai pentru a deveni iar fermieri, dar la modul virtual, şi pentru a vegeta intelectual în 140 de caractere.
Chiar dacă nu sunt de acord cu ei (cârcotaşii), au un discurs seducător, aşa că dau exemplu un articol din Independent, care vorbeşte despre Twitter ca despre o ameninţare psihologică înfricoşătoare. Citez: “la întrebarea de ce atâţia oameni sunt dependenţi de Twitter, compania nu spune că oamenii sunt atât de idioţi, iar capacitatea lor de concentrare atât de scăzută încât 140 de caractere este cam tot ce le mai poate creierul atrofiat, ci, în schimb, că oamenii vor să fie conectaţi cu ceilalţi iar Twitter îi ajută.
“Am evoluat milioane de ani ca să învăţăm cum să ne plictisim de moarte cu update-uri constante despre ceea ce facem – mă scobesc în nas, deschid un borcan de murături, scriu acest mesaj pe Twitter”, continuă jurnalistul britanic, evident supărat pe serviciul de microblogging.
Îmi place să privesc plantele cum cresc
Şi Wired zice ceva despre Twitter, azi, dar are o perspectivă mai relaxată (după cum se vede şi în poză), povestind cum a câştigat poporul bătălia cu fondatorii.
Wired
Wired

În aceeaşi idee, un text mai vechi despre faimosul Farmville în New York Times. “Tot conceptul m-am săturat de lumea asta modernă şi stilul de viaţă urban mi-ar plăcea să cultiv plante şi să mă uit la ele cum cresc are o componentă terapeutică extrem de interesantă”, recunoaşte Philip Tan, directorul Singapore-M.I.T. Gambit Game Lab.
farmville
După atâtea texte care spun că ne-am prostit, la modul alintat sau nu, e vremea pentru descoperirea medicală prezentată în Scientific American: Cum arată un creier deştept?
Bonus, o profeţie de la Newsweek: ce faţă va avea internetul în 5 ani? Va fi dominat de conţinut Made in China şi YouTube va aduce bani, spune CEO-ul Google, Eric Schmidt.
La final, un link de ultra-nişă: secrete din budoarul căluţilor de mare, din The Guardian.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.