Sistemul medical românesc: O fabrică a morții! Uităm prea repede tragediile și tocmai de aceea le plătim atât de scump!
Faptul că am fost incapabili să traducem corect semnele că sistemul nostru de sănătate publică este în moarte cerebrală, ne costă în continuare vieți omenești. Am traversat cu inimile sfâșiate tragedia din 2010 de la Maternitatea Giulești, transformată în scena celui mai mare coșmar al oricărui părinte.
La nici două luni după ce Guvernul a decis reducerea personalului din spitale ca urmare a crizei financiare internaționale declanșate în perioada 2008-2010, la Maternitatea Giulești din Capitală, pe numele sau oficial Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” a avut loc un cumplit accident în urma căreia șase bebeluși și-au pierdut viața iar cinci au rămas cu urme adânci, dintr-un motiv absolut stupid: o instalație electrică improvizată, care a cedat.
În faȚa MaternitĂȚii se aflau mamele evacuate din spital, În vreme ce bebelușii erau în continuare înăuntru. Li s-au alăturat familiile alarmate iar la fața locului a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat. Inițial, autoritățile au afirmat că situația este sub control, însă Panica începea să se instaleze printre parinții care așteptau în fața Maternității, iar cele mai negre temeri s-au adeverit atunci când pe ușa spitalului a ieșit un echipaj de pompieri transportand pe targă un bebeluș acoperit cu folia protectoare folosită pentru persoanele care au suferit arsuri. Câteva minute mai târziu a fost scos un al doilea copil, în aceeași stare, apoi un al treilea, într-un incubator. Adevăratele proporții ale tragediei aveau să fie descoperite însă mai târziu. Trei nou-nascuți au murit în incendiu, alți trei în următoarele zile, din cauza complicațiilor. Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde au fost transportați bebelușii evacuați din maternitate, au reușit să salveze doua perechi de gemeni și o fetiță, însă micuții au rămas cu traume, atât fizice cât și sufletești.
Rechizitoriul descrie în cuvinte seci chinurile copiilor: „Moartea nou-nascutului a fost violentă. Ea a fost cauzată de o insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă unei anoxii anoxice, în condițiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziunile traumatice constatate la autopsie (arsuri de gradele I/II pe 25% din suprafața corporală) s-au putut produce prin expunere la atmosfera supraîncălzită și au legatură de cauzalitate, directă, imediată, cu decesul”.
Sistemul medical s-a cutremurat atunci, însă a fost găsit un singur vinovat: asistenta șefă! Problemele de corupție, lipsa de profesionalism, management defectuos, numirile politice, toate au fost puse în pagină atunci, însă am uitat repede, și cinci ani mai târziu ne confruntam cu nenorocirea de la Colectiv, în urma căreia au decedat 64 de persoane. 186 de persoane au fost rănite, dintre care 146 au fost spitalizate, majoritatea în afara României din cauza incapacității sistemului nostru medical de a trata marii Arși!
S-a strigat în stradă Corupția Ucide, iar cabinetul Victor Ponta a fost nevoit să demisioneze în urma uriașei presiuni publice! Luni întregi s-a discutat despre mafia medicală, despre jaful din banii asigurărilor de sănătate, dar am uitat din nou. A venit pandemia de Coronavirus și iar ne-a găsit cu rezervele strategice ale guvernului goale. În loc sa se reunească într-o celula de criză, parlamentarii noștri au găsit de cuviință să capitalizeze politic subiectul. Ei bine, din aceasta perspectivă nu ar trebui să ne mire cumplitul incendiu de la spitalul din Piatra Neamț, soldat cu 11 decese, ci ar trebui să ne punem întrebarea: unde mai urmează?
Pai, exact în clipa aceasta, de exemplu, jumătate dintre cei opt medici ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf Pantelimon” din București, care tratează cazuri grave de COVID, sunt infectați ei înșiși cu noul coronavirus, iar un altul este în concediu pentru alte probleme medicale, astfel că au rămas doar trei să se ocupe de pacienții din cele 33 de paturi de Terapie Intensivă, dintre care 16 sunt în stare foarte gravă. Un medic de la ATI trage semnalul de alarmă, pe care însă nu-l aude nimeni. Politicienii sunt prinși în ultima campanie electorală și încă nu știu cum să profite mai bine de noua catastrofă din sistemul medical.
Iată ce afirma medicul de la spitalul Sf Pantelimon, într-un interviu: “Nouă ni se pune pumnul în gură: munciți! Nu contează că am mai rămas 2 sau 3. Faptul că s-au îmbolnăvit atăția colegi spune multe. Nu e vorba că nu ne protejăm, că ne protejam. Dar stresul și presiunea sub care lucrăm, din lipsa de personal… Ni se pare că efectiv punem în pericol viața pacienților, deja nu e problema de noi. Nu poți, nu e uman să ai responsabilitatea la 30 și ceva de pacienți critici, de terapie, în doi oameni în gardă, trei dimineața”. Managerul spitalului bucureștean, Dragoș Davițoiu, a precizat că “ Lipsa personalului ne termină, iar la noi în continuare fluxul de pacienți este foarte mare și cred că va trebui să extindem în continuare numărul de paturi. Zilnic vin 15-20 de pacienți Covid care au nevoie de oxigen și pe care trebuie să îi tratăm, pentru că nu avem unde să îi transferăm. Nu putem să spunem că am închis, trebuie să tratăm pacienții”. O alta situație limită se întâlnește la spitalele din județul Sibiu unde pacienţii cu COVID-19 nu mai au nici măcar un pat liber, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată a crescut azi la 8,83 la mia de locuitori.
Purtătoarea de cuvânt a prefecturii Sibiu, Andreea Ştefan ne prezintă un tablou sumbru. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este plin, are în prezent 209 bolnavi infectaţi, din care 12 sunt în ATI. De asemenea, sunt ocupate toate cele 60 de paturi pentru pacienţii COVID-19 de la Spitalul TBC. Şi la Spitalul din Cisnădie sunt ocupate toate cele 50 de paturi pentru bolnavii COVID-19. La Mediaş, spitalul are ocupate toate cele 48 de locuri din secţii şi cele două paturi ATI cu bolnavi COVID-19. Nici la Spitalul Căi Ferate nu mai e niciun loc liber, aici tot spitalul are 45 de paturi şi sunt doar pacienţi COVID-19. Spitalul Militar din Sibiu are în prezent ocupate toate cele 25 de locuri pentru pacienţi COVID-19: 15 paturi în secţii, 10 paturi în ATI.
În aceeași situație se găsește și judeţul Argeş unde nu mai sunt locuri disponibile în spitale pentru pacienţii COVID-19. (…) Nu mai avem posibilităţi în judeţ. Rămâne transferul în alte judeţe”, a transmis prefectul.De la începutul pandemiei, 9.844 de argeşeni au fost confirmaţi pozitiv, iar 301 au murit. Acesta este cadrul general, transformat în scena groazei unde două saloane ale Spitalului din Piatra Neamț au fost cuprinse de flacări sâmbătă seară, iar 11 pacienți au decedat.
Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în acest caz, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Parchetul a anunțat într-un comunicat că a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi urmează să fie ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Printre victime se afla și Mircea Covataru, fostul mare antrenor de lupte a Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț.
Undeva, prin primăvara acestui an, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu vorbea despre necesitatea rechiziționări fabricii de biocide Hexipharma, închisă după tragedia din Colectiv pentru că furniza spitalelor dezinfectanți neconformi. Scandalul de atunci a fost imens, am deplâns cu toții din nou mega corupția din sistemul medical, numărul morților de infecții nosocomiale fiind mai mare în ultimii 30 de ani decât victimile primului război mondial. Patronul a suferit un foarte straniu accident de mașină, procurorii au decis că a fost sinucidere, cazul închis. Evident, iar am uitat repede. Important este însă faptul că utilajele fostei fabrici există în continuare și ar fi putut fi repuse în funcțiune cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării, ne transmiteau optimist autoritățile în perioada confruntării cu primul val de Covid 19.
Decretul prin care s-a instituit starea de urgență în România prevede posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau utilaje private iar repunerea în funcțiune a fabricii ar fi putut acoperi un necesear de pe piață cu atât mai mult cu cât la ora aceea nu exista un alt producător de biocide în România. Ne-am bucurat atunci că exista soluții… dar iar ne-am mințit și astăzi cu lacrimi in ochi și un teribil sentiment de vinovație și neputința ne cuprinde pe toți! Ei mint în continuare, noi îi votăm în continuare și apoi începem sa ne numărăm morții! Până când?
Ca o concluzie a celor prezentate până acum aș spune apăsat că nu de Coronavirus ar trebui să fim noi înspăimântați ci de acest infect sistem medical românesc care lasă pacienții ce pot fi salvați clinic, să moară arși sau infectați cu tot felul de agenți patogeni nosocomiali. Managementul medical numit politic, lipsesc de echipamente primare și proceduri clare, fraudarea fondurilor sunt mult mai periculoase decât blestematul virus chinezesc. Suntem aici pentru că am uitat ca societate că ne-am promis după Giulești și Colectiv că nu vom mai permite niciodată sa pierdem vieți omenești din neglijență și corupție!
Dar ne-am mințit și acum constatăm sec că a venit momentul confruntării cu adevarul! Și asta doare!
Sursa: Realitatea Din PNL