În căutare de azil politic. Victor Ponta intervine la Erdogan pentru oligarhul Plahotniuc
Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, fost lider al PDM, e în căutare de azil politic după ce anchetatorii și instanțele din Moldova l-au găsit vinovat pentru fraudă bancară, escrocherie, spălare de bani și organizarea unui grup infracțional. Pe numele său a fost emis mandat de arestare, iar Republica Moldova a făcut un apel către România, Marea Britanie și SUA să asigure extrădarea, în cazul în care va fi prins pe teritoriile țărilor menționate.
Pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost emis mandat de arestare, în lipsă, pe 22 mai 2020. Oligarhul care ar fi furat un miliard de dolari în 2014, conform rechizitoriilor, a fugit din țară știind că riscă 15 ani de pușcărie.
Surse de mare încredere ne-au declarat că Plahotniuc a apelat la Victor Ponta, actual consilier al președintelui Turciei, Recep Erdogan, pentru a-i obține azil politic.
Acesta s-ar fi ascuns în Elveția pentru o perioadă, iar acum speră ca Ponta să obțină un răspuns favorabil din partea președintelui turc.
Ponta și Plahotniuc, prieteni foarte buni sau parteneri de afaceri?
Cei doi, Ponta și Plahotniuc, sunt legați de o strânsă prietenie. În mai multe vizite pe care Ponta le-a avut în Chișinău, în calitate de premier, nu a ezitat să se întâlnească și cu politicianul cunoscut pentru trecutul său controversat.
,,Salutări din partea tuturor celor din PSD. Trebuie să creaţi o Moldovă pentru cetăţeni, pentru cei care se află în ţară sau peste hotare. Vreau să îl felicit pe domnul Vlad Plahotniuc şi să-i urez succes pentru tot ceea ce va face. Vreau să vă urez succes”, declara Victor Ponta la Congresul al VIII-lea al PD, desfășurat în 2016, atunci când Plahotniuc a devenit noul președinte al Partidului Democrat.
La una dintre întrevederile cu fostul premier Victor Ponta, pe atunci încă în funcție, a adoptat aceeași strategie. Potrivit fotografiilor postate de Plahotniuc pe Facebook, întâlnirea cu Ponta a avut loc la Fundaţia Edelweiss, înfiinţată de Plahotniuc „în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentaţi şi dezavantajaţi din Republica Moldova“, potrivit site-ului fundaţiei.
„Un subiect aparte l-a constituit proiectul social «Renaşte Moldova», prin care ne dorim să modernizăm integral Institutul Mamei şi Copilului. Premierul Ponta m-a asigurat că ne vom putea baza şi anul acesta pe ajutorul acordat de România, inclusiv pentru extinderea modernizărilor la această maternitate,” scria atunci Plahotniuc pe pagina de socializare. A două zi, premierul Ponta a anunţat, la Chişinău, că România va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane euro.
Totodată, toată lumea știa că asupra lui Plahotniuc planează suspiciuni întemeiate vizavi de dispariția, în 2014, a unui miliard de euro din trei bănci moldovenești, însă fostul premier român, iată, nu a părut deranjat de situație. Ba chiar l-a ajutat pe oligarh, prin forța sa politică, să urce în fruntea „Petrom Moldova”, susține presa de peste Prut.
În plus, între PSD şi PDM a existat un parteneriat pentru alegerile prezidenţiale din România şi cele parlamentare din Republica Moldova, acest parteneriat continuând prin partidul „Pro România”, care are și o filială, Pro Moldova, în țara lui Plahotniuc. Fiul oligarhului se pare că este foarte prins în activitatea politică a partidului.
Acuzații directe: „Ponta și Plahotniuc au pătruns în toate sferele”
Omul de afaceri și fostul arbitru Adrian Porumboiu a lansat acuzații grave potrivit cărora Vladimir Plahotniuc l-ar fi deposedat ilegal de afaceri în domeniul agricol cu ajutorul fostului premier român, Victor Ponta, care tocmai își lansase un nou partid. „Se intitulează Pro-România. De fapt ar trebui să se intituleze Pro-Plahotniuc. Politicul distruge România. Au pătruns în toate sferele societății”, a declarat Adrian Porumboiu.
Procurorul general spune că nu există dubii în privința vinovăției lui Plahotniuc
Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat în cadrul unui briefing că Procuratura dispune de probe incontestabile că Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului de dolari în 2014 – jaf ce a aprofundat sărăcia și a destabilizat piața valutară a țării. Mai exact, Stoianoglo susține că „Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la „Banca de Economii” (una din cele trei bănci implicate în jaf), prin intermediul „grupului Șor”, acoperite, în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei” – bani oferiți sub formă de credite de urgență garantate de Guvern, care au fost puși ulterior, de guvernul Filip, controlat de Plahotniuc, pe spatele cetățenilor.
În august 2015, Victor Ponta a creat o stare tensionată în Republica Moldova. Fostul premier al României s-a văzut cu Vladimir Plahotniuc în seara zilei de 26 august la Chișinău, în ajunul zilei Independenței. Abia a doua zi prim-ministrul român s-a întâlnit cu ceilalți demnitari din țară – prim-ministrul și președintele, conform publicației Agora.md.
Monica Macovei i-a transmis lui Ponta că a făcut, prin acest gest, România de râs
„Am văzut ce a făcut Ponta că a mers la Plahotniuc. Pentru mine e o rușine pentru premierul României. Eu iubesc mult Moldova, dar politicieni ca Ponta și foarte mulți de pe ambele maluri ale Prutului nu o fac. O țară care o iubești nu o furi, E simplu. Faci tot ce poți să o faci mai bogată, să ții oamenii acasă dacă o iubești”, a declarat Monica Macovei, în 2015.
Sursa: Realitatea Din PSD