Soluția propusă de Ana Birchall pentru resuscitarea anchetei penale în Dosarul 10 august

Soluția propusă de Ana Birchall pentru resuscitarea anchetei penale în Dosarul 10 august

martie 9, 2021 0

Fostul ministru al Justiției a postat pe pagina sa de socializare un text după știrea care a produs un veritabil șoc în societatea românească: clasarea Dosarului 10 august.

Ana Birchall propune o soluție concretă pentru resuscitarea anchetei:

”Dincolo de emotia produsa de motivarea acestei incheieri date dupa aproape 7 luni de zile, pe fond, din punctul meu de vedere vorbind strict legal, solutia pentru redeschiderea urmaririi penale in dosarul “10 August” este urmatoarea: actualul procuror sef DIICOT poate dispune infirmarea solutiei de clasare dispunand astfel redeschiderea urmaririi penale pentru, de exemplu, completarea urmaririi penale. De asemenea, actualul procuror sef DIICOT poate solicita din nou judecatorului de camera preliminara ( cu reale șanse de câștig) confirmarea redeschiderii urmaririi penale”, a scris Birchall pe Facebook.

Tribunalul București a respins definitiv cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august 2018, dată la care protestul pașnic din Piața Victoriei a fost reprimat cu brutalitate în timpul guvernării Dăncilă și sub coordonarea șefilor de atunci ai Jandarmeriei.

Procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august pe 15 iulie 2020, scăpându-i de urmărirea penală pe toți șefii Jandarmeriei care au coordonat reprimarea protestului și violențele împotriva protestatarilor pașnici.

DIICOT a susținut că reprimarea protestului nu a fost pregătită dinainte, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor, așa că șefii Jandarmeriei nu pot fi făcuți vinovați pentru ce a urmat.

Procurorul Doru Stoica a scris în ordonanța de clasare a dosarului despre „credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii dar i-a considerat complici moral pe protestatarii pașnici cu cei care au recurs la violențe asupra forţelor de ordine pentru că nu s-au delimitat de ei și că s-ar fi amuzat.

Mai mult, procurorul spune că nu toate „victimele colaterale” au fost și „victime inocente”. El spune că jandarmii au încercat să-i extragă din mulțime pe protestatarii violenți dar nu au putut din cauza atitudinii celorlalți protestatari, cei pașnici.

„Încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici”, a mai arătat procurorul care a clasat dosarul.

După decizia de marți a instanței, au scăpat de urmărire penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

În urma deciziei definitive a Tribunalului București, acuzațiile cu privire la modul în care a fost coordonată intervenția vor rămâne clasate, însă vor continua investigațiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă, care vor fi investigate de procurorii militari.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.