Sabin Gherman: ”Atunci când ai impresia că ești patriot și nu faci absolut nimic…”

Sabin Gherman: ”Atunci când ai impresia că ești patriot și nu faci absolut nimic…”

martie 9, 2021 0

“Să povestim despre <enervările patrioților>… Sunt niște oameni care au impresia că, dacă pe buletin ți-e și tricolorul, când ți-a dat militianul buletinul ți-a dat și propria Constituție. Și specia asta ciudată e și extrem de periculoasă!

Mult mai periculoasă decât cei care nu fac nimic. […] De ce duc ăștia țară asta înapoi: atunci când ai impresia că ești patriot, și în afară de “poezele” și lamentații, nu faci absolut nimic.

Ba ba mai mult, faci un mare rău tuturor. A fost 24 ianuarie, Unirea așa numită “mică”, pe nedrept. Păi, tătuca, mai onestă aniversare decât să vorbești despre adevărul acelei zile, nu există!

Și din manual ne-au învățat tot felul de prostii, tot felul de nunți: <extraordinar ce nuntă a fost unirea Moldovei cu Valahia>”. Ori când le spui că, de fapt, Moldova era un pic mai dezvoltată decât Muntenia, Valahia…

Moldova avea legături comerciale cu Viena, import-export, datorta unei comunități evreiești extrem de dinamică și comunitatea asta aducea prosperitate – de aia avem clădirile alea atât de frumoase începând din Cernăuți până în Bârlad, până unde vrei tu…

Sunt nerecunoscute meritele acestei comunități evreiești, și comunitatea aceasat era legată de Europa Centrală, de Viena.

Moldova avea  instituții mult mai puternice decât Valahia. In Moldova erau mai  organizate comunele, mai bine organizată agricultură.

S-a făcut un fel de mitologie a faptului că era normal să se unească Modova cu Valahia pentru că aceasat din urmă era o forță.

Nu, în Valahia forța o avea doar Bucureștiul!”

Sursa: Facebook/Sabin Gherman

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.