Garry Kasparov, în Washington Post: ”Sancțiunile Occidentului pedepsesc marionetele lui Putin. Putem fi complici”
Într-un comentariu pentru Washington Post, Alexander Vindman (locotenent-colonel al armatei și fost director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate, membru militar Pritzker la Lawfare Institute) și Garry Kasparov, președintele Fundației pentru Drepturile Omului și al Inițiativei Renew Democracy, fac împreună o radiografie a situație actuale din Rusia.
”Cea de-a șasea aniversare, la 27 februarie, a uciderii unui alt lider de opoziție rus care a luptat pentru o viziune a unei Rusii libere și democratice – Boris Nemțov – oferă un memento sobru al disponibilității regimului Putin de a elimina cu nerușinare adversarii. Președintele Biden, care îl numește miercuri pe Vladimir Putin „ucigaș”, este descris în unele zone ca fiind provocator, atunci când este pur și simplu corect. Între timp, a apărut o dezbatere în jurul lui Navalny. Unii susțin că Navalny ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Pace sau îl compară cu Mohandas Gandhi și Nelson Mandela. Laudele și examinarea sunt justificate, dar sunt distrageri ale atenției de la miza subiectului.”, scriu autorii, care avertizează:
”Nu ar trebui să existe un cult al personalității în jurul lui Navalny ca moștenitor democratic al lui Putin.”
Cei doi analiști consideră că Occidentul trebuie să-și consolideze sprijinul pentru o Rusie liberă și democratică și că mesajele gen „îngrijorări profunde” și regimul actual de sancțiuni nu sunt suficiente. Aceste măsuri pedepsesc marionetele doar.
”Așa cum scrie economistul suedez Anders Aslund în “Russia’s Crony Capitalism”, cele mai mari două paradisuri offshore care oferă o vastă capacitate de a primi investiții anonime sunt Statele Unite și Regatul Unit. Aceasta trebuie să se schimbe. Germania, în special, ar trebui să își reconsidere legăturile comerciale cu Moscova – în special conducta de gaz natural Nord Stream 2, care se apropie de finalizare”, mai scriu cei doi.
”Dacă eșuăm în cercul națiunilor democratice, Putin, oligarhii lui, facilitatorii săi și structura statului mafiot construit în jurul lor vor ști că pot înăbuși manifestațiile democrației cu bătăi, arestări și crime – și vom fi complici. Momentul cere acțiune, nu dezbatere.”, încheie comentariul din Washington Post.