10 mai – ziua pe care Radu Mazăre n-o va uita niciodată. Cum l-a ”săltat” Ana Birchall din Madagascar

10 mai – ziua pe care Radu Mazăre n-o va uita niciodată. Cum l-a ”săltat” Ana Birchall din Madagascar

mai 10, 2021 0

10 mai 2019. Ministrul Justiției, Ana Birchall, recent venită în funcție după dezastrul lăsat de Tudorel Toader, predecesorul ei, decide să apese tare pedala accelerației pentru extrădarea fostului primar al Constanței.

A fost cea mai rapidă extrădare făcută vreodată de România. Birchall a sigilat personal toate plicurile cu documente, de teamă să nu fie furate piese grele la dosar – atât de mare era influența clanului Mazăre în justiție la acea vreme!

Curtea de Apel București a riscat să arunce însă totul în aer, deoarece avea de multă vreme gata documentele extrădării lui Mazăre, dar ele au fost trimise Ministerului Justiției abia vineri, iar luni Radu Mazăre ar fi urmat să fie eliberat din închisoarea din Madagascar, deoarece expira termenul-limită cât putea fi reținut.

 

Ana Birchall, sigilând documentele de extrădare

Ministrul Justiției a făcut atunci practic imposibilul. În două zile, sâmbătă și duminică, a finalizat documentația, a tradus totul ca la carte, a sigilat plicurile, le-a trimis în format electronic și prin curier diplomatic, atenție, deși România nu are ambasadă la Antananarivo, capitala Madagascar, și a fost nevoie de ajutorul ambasadei din Africa de Sud.

Nu în ultimul rând, fiul lui Radu Mazăre plecase în Madagascar și trăgea sfori peste tot pentru salvarea tatălui său. Spre deosebire de statul român, ei aveau și bani, și alte resurse pentru a opri extrădarea.

Eliberarea lui Radu Mazăre ar fi însemnat salvarea lui nu doar din dosarul în care a fost condamnat, ci și din alte dosare, și nu doar salvarea lui, ci și a altor personaje implicate în aceste anchete.

Dar eforturile imense făcute de Ana Birchall au permis miracolul: în doar două zile, Madagascarul a primit tot ce trebuia pentru a-l extrăda pe Radu Mazăre.

Plicul sigilat de Ana Birchall (Sursa foto: Facebook/Ana Birchall)

Poliţia Română transmisese către autorităţile din Madagascar, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat pentru o perioadă de şase zile.

Autorităţile din România au emis pe numele lui Radu Mazăre un mandat de căutare internaţională.

Mazăre a plecat în Madagascar de mai mult de un an, iar acolo a făcut demersuri pentru obţinerea azilului.

Radu Mazăre are multiple condamnări în România, multe nedefinitive. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional este cea din dosarul retrocedărilor, rămasă definitivă în februarie 2019 la instanţa supremă.

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în 8 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare.

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, în 3 mai, la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris Holding.

Astfel, edilul a fost condamnat la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită şi la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru o altă faptă de luare de mită. El a mai fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi la un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.

În final, judecătorii au sporit pedeapsa cea mai grea, cea de cinci ani şi jumătate, cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite prin decizie, respectiv 4 ani şi 4 luni de închisoare, iar pedeapsa finală a fostului edil este de 9 ani şi 10 luni de închisoare.

Judecătorii ICCJ constată că prin încheierea din 10 ianuarie 2018 s-a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de Mazăre cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă şi au stabilit menţinerea acesteia.

Sorin Gabriel Strutinsky

Alături de Radu Mazăre a fost condamnat şi omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky. Acesta a primit trei pedepse pentru trei fapte de complicitate la luare de mită, iar după contopirea şi sporirea acestora cu 2 ani şi 4 luni de închisoare acesta va avea de executat 7 ani şi 10 luni de detenţie.

În luna mai 2018 Tribunalul Constanţa l-a condamnat, la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare pe fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru înstrăinarea la preţuri subevaluate, a unor terenuri din Mamaia.

Instanţa a decis atunci contopirea pedepselor pentru mai multe capete de acuzare – trei ani şi jumătate pentru vinderea la un preţ subevaluat a unuia dintre terenuri, patru ani şi jumătate de închisoare pentru că a vândut tot la preţ subevaluat un alt teren şi doi ani şi jumătate de închisoare, deoarece nu a suspendat din funcţie mai mulţi angajaţi ai primăriei care fuseseră trimişi în judecată – rezultând o pedeapsă de şase ani şi jumătate de închisoare cu executare, potrivit Agerpres.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.