Ce va discuta Biden cu ”criminalul” Putin? ”Va plăti” Rusia pentru că hackerii ei l-au făcut președinte pe Trump?
Astăzi, la Geneva, în Elveția, are loc prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden. Discuțiile vor avea loc în cadru privat și vor fi urmate de conferințe de presă separate ale celor doi lideri.
Pe masa discuțiilor se vor afla subiecte complicate: evitarea unei confruntări directe între cele două țări, cazul Navalnîi și respectarea drepturilor omului, situația din Belarus, războiul din Ucraina și atacurile hackerilor ruși (care i-a permis lui Trump să ajungă președintele SUA).
Este întâlnire istorică, dar de la care cele două capitale nu au așteptări.
Se speră doar la o posibilă reluare a dialogului în condițiile unor relații bilaterale tensionate și caracterizate de unii ca fiind mai rele decât în perioada Războiului Rece.
Niciuna dintre țări nu are ambasador în cealaltă, iar recent Rusia a inclus SUA pe lista țărilor neprietene.
Atât Casa Albă, cât și Moscova sunt de acord că relația dintre cele două superputeri se află într-un moment foarte prost, având în vedere că cei doi ambasadori sunt retrași temporar de la post, înalți oficiali ruși sunt ținta sancțiunilor americane, iar doi foști pușcași marini americani se află în închisorile rusești, unul dintre ei ispășind o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj. În aceste condiții, ambele țări vin cu poziții prestabilite destul de puternice.
Biden a spus că Rusia ”va plăti” pentru legătura cu Trump
Într-un interviu cu ABC News difuzat în luna martie, Biden a răspuns ”cred că da” atunci când a fost întrebat dacă, după părerea sa, preşedintele rus este un criminal.
Totodată, Joe Biden l-a descris pe Putin ca pe un om fără suflet şi a adăugat că Rusia ”va plăti preţul” amestecului în alegerile prezidențiale din SUA.
Jurnalistul ABC News George Stephanopoulos l-a întrebat pe Biden dacă îl consideră „criminal” pe Vladimir Putin, iar acesta a răspuns: „Da, cred”.
Cum era de așteptat, Rusia a respins imediat acuzaţiile privind amestecul în alegerile prezidențiale din SUA.
„Sunt lipsite de fundament. Concluziile acestui raport sunt confirmate doar de încrederea serviciilor de informaţii în corectitudinea proprie. Nu au fost furnizate date sau dovezi specifice”, a reacţionat Ambasada Rusiei de la Washington, conform BBC News.
Totuși, cât a fost președintele SUA, Donald Trump a acționat în plan internaținal ca o veritabilă ”păpușă Matrioșka” a lui Vladimir Putin: a divizat Occidentul, a subminat SUA din interior prin bagatelizarea pandemiei, culminând cu atacul asupra Capitoliului, într-o învcercare fără precedent în America de a răsturna ordinea de stat stabilită de cetățenii SUA la vot prin alegeri libere.
Kremlinul, prins cu fake news anti-Occident
Rusia va fi presată să dea socoteală și pentru alte atacuri grave la adresa Occidentului cum este ”bombardamentul” cu fake news.
Mass-media ruse au desfăşurat „o semnificativă campanie de dezinformare” împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene consultat anul trecut de Reuters.
„Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, se spune în acest document intern ce datează din 16 martie.
„Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale… în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”, se spune în documentul elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.