România, lăudată de președintele Zelenski: Țara noastră, dată exemplu celorlalte țări vecine Ucrainei în problema exportului de cereale
România a fost lăudată de președintele Volodimir Zelenski în legătură cu soluția găsită pentru transportul cerealelor.
Preşedintele Volodimir Zelenski a precizat că aşteaptă şi de la alte ţări vecine o cooperare constructivă în problema cerealelor aşa cum a fost cu România şi Bulgaria.
„Am avut o întâlnire cu oficialii guvernamentali şi cu Oficiul privind exporturile noastre de cereale.
Am coordonat măsurile ulterioare şi am înregistrat rezultatele obţinute.
În primul rând: Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale. Acest lucru este complet raţional.
În al doilea rând, eliminăm treptat emoţiile din acest subiect în majoritatea problemelor.
Lucrul cu vecinii noştri poate şi ar trebui să fie în întregime constructiv, iar Ucraina face totul pentru asta.
În al treilea rând, sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere.
Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României.
Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie”, a declarat Zelenski, în cursul mesajului său zilnic către ucraineni.
Mulțumirile oficiale pentru țara noastră din partea președintelui Ucrainei vin și după anunțul președintelui Klaus Iohannis despre identificarea soluției pentru transportul cerealelor ucrainene în timpul războiului declanșat de Rusia, care a blocat porturile ucrainene.
Mai ales că în ultima săptămână, tensiunile dintre Ucraina și aliatul său cel mai fidel – Polonia au crescut la un nivel alarmant din cauza exportului de cereale. Cele două țări au ajuns la acuzații grele după ce Polonia a decis în urmă cu o săptămână să prelungească interdicția pentru importurile de cereale ucrainene, pentru a-și proteja fermierii.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat de săptămâna trecută că au fost găsite soluții pentru gestionarea exportului de produse agricole din Ucraina în România. Declarația a fost făcută pe 20 septembrie, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen și vicepremierul bulgar Mariya Gabriel, la New York, unde șeful statului a participat la cea de-a 78-a sesiune a Adunării generale a ONU.
„Am discutat, în esență, chestiunile legate de tranzitul produselor agricole din Ucraina înspre piețele lumii și felul în care se poate gestiona o problemă care a apărut acum câteva luni de zile, și anume exportul acestor produse în statele prin care de fapt s-ar face tranzit, adică vânzarea acestor produse în România, în Bulgaria, și așa mai departe.
Noi am găsit soluții și vreau să subliniez acest lucru. Am găsit soluții atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre piețele mondiale, cât și pentru a gestiona exportul acestor produse spre România.
Am găsit deschidere în partea ucraineană. Guvernul României s-a implicat foarte bine și s-au negociat condiționalități. Comisia a venit cu soluții suplimentare. În esență, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care trebuie să fie agreată și de o parte, și de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul și să nu afectăm fermerii din România, care, sigur, au nemulțumiri legate de aceste produse”, a precizat Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.
Întrebat despre soluții la tensiunile legate de exporturile de cereale, Klaus Iohannis a precizat că „și noi în România avem nemulțumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă, după părerea mea, nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale, sau pentru a face o temă de politică națională din asta. După părerea mea, este nevoie să căutăm soluții. Și noi zicem că am găsit aceste soluții. Este important, o dată, să asigurăm în continuare tranzitul – și oricum o parte semnificativă din acest tranzit se desfășoară prin România – și pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre piețele, de exemplu, din România și, împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluții care au fost agreate și de Comisie. Nu vreau să comentez abordările altora, dar chiar cred că este momentul să găsim soluții care sunt bune și pentru unii, și pentru alții, și faptul că astăzi ne-am înțeles foarte bine arată că astfel de soluții sunt posibile”. Șeful statului a făcut aceste precizări în cadrul declarațiilor de presă făcute în marja participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Șeful statului a mai spus că „România nu-şi va abandona partenerii cei mai vulnerabili”, făcând referire la tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul României.
„România a fost în prima linie în sprijinirea, într-o manieră multidimensională, a partenerilor vulnerabili din regiune. Astfel, am oferit sprijin substanțial vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război, după, desigur, Ucraina. România nu-i va abandona pe partenerii noștri cei mai vulnerabili care au nevoie de sprijinul nostru.
Prin decizia de a pune capăt Iniţiativei privind Exportul de Cereale prin Marea Neagră şi prin atacarea porturilor ucrainene, Rusia amplifică şi mai mult criza alimentară globală. Solicităm încă o dată ca Federaţia Rusă să înceteze blocarea Iniţiativei“, a mai declarat Klaus Iohannis.
***
În urma invaziei şi blocadei ruseşti a porturilor sale de la Marea Neagră, Ucraina a fost nevoită să trimită majoritatea exporturilor de cereale pe uscat, în primul rând prin Polonia şi România. Acest lucru a afectat major fermierii din mai multe țări, în țara noastră, ducând la proteste și discuții la Guvern pentru reglementarea situației grele în urma tranzitului și exportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, implicit în România.
Iar Rusia și-a întrerupt participarea la Acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în iulie. În lunile martie și mai, Rusia a prelungit acordul doar pentru 60 de zile, în loc de 120 de zile. Iar în luna mai, UE a dat undă verde pentru 5 țări printre care și România (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia) să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene și permiterea în același timp a tranzitului de cereale pentru export în alte țări.
Vineri, 15 septembrie a expirat interdicția impusă de Bruxelles privind importurile de cereale ucrainene. Iar Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au anunțat că intenţionează să extindă interdicţia. Anunț care a înfuriat Ucraina. Iar Kievul a ripostat şi a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Tensiunile au ajuns până la anunțul Varșoviei despre refuzul licrării de arme către Kiev. Ulterior, relațiile au revenit la nivelul anterior. Polonia a anunnțat că va livra armele promise Ucrainei.