De ce nu iau românii Nobelul

octombrie 8, 2009 0

Un scurt istoric al românilor care au luat Nobelul, ne arată că o condiţie necesară a împlinirii lor a fost să plece în prealabil din România. Mă refer la Emil Palade şi la proaspăta câştigătoare din 2009, Herta Muller. Citez de aici

STOCKHOLM — Romanian-born German writer Herta Mueller has the won the 2009 Nobel Prize in literature.
The Swedish Academy, which has picked the winner annually since 1901, said Thursday that Mueller „who with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed.”
The prize includes a 10 million kronor ($1.4 million) prize and will be handed out Dec. 10 in the Swedish capital.

Despre Muller, iata cateva date din wikipedia

Herta Müller (n. 17 august 1953, Niţchidorf, Regiunea Timişoara) este o scriitoare germană născută în România.
Tatăl ei a fost un şvab expropriat de autorităţile comuniste.
Herta Müller a studiat germanistica la Timişoara.
Prietenia cu membrii „Grupului de Acţiune Banat” Aktionsgruppe Banat, format din studenţi şi scriitori de etnie germană, cetăţeni români, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul comunist, a adus-o în atenţia Securităţii. [1] Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea, Herta Müller a fost concediată şi expediată pentru reeducare într-un „mediu muncitoresc sănătos” la întreprinderea „Tehnometal”. Herta Müller a lucrat apoi ca traducătoare. Ulterior, şi-a câştigat traiul lucrând la cîteva grădiniţe şi acordând ore particulare de germană. Biografia sa este prezentată în volumul „Regele se înclină şi ucide”.
Volumul de debut, „Niederungen” – „Ţinuturile joase”, a apărut în 1982, după o puternică confruntare cu cenzura, care i-a limitat simţitor manuscrisul. Peste doi ani, cartea a fost publicată şi în Republica Federală Germania, exact aşa cum fusese scrisă de autoare. Reacţia autorităţilor din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice.
În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.
În prezent este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie

PS. Abia la a treia nominalizare a câştigat Muller premiul Nobel. Şi acum vine întrebarea: De ce s-ar mai considera Herta Muller româncă? După mine, nu are niciun motiv. De ce ar mai considera-o  unii români ca fiind o conaţională de-a lor? Pentru că nu au cu cine altcineva să se mândrească… De ce nu iau şi românii premiul Nobel? Eu zic că nu îl câştigă pentru nu pot. Voi ce credeţi?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.