A doua criză dintre PNL și USRPLUS. Ghici, marele câștigător?

A doua criză dintre PNL și USRPLUS. Ghici, marele câștigător?

septembrie 1, 2021 1

Faptele sunt așa, de la coadă spre cap.

  1. Iohannis iese la rampă cu cel mai dur mesaj public adresat puterii PNL-USRPLUS-UDMR, referindu-se în special la primele două partide. Esența discursului său este simplă: opriți scandalul, faceți treabă în țară! Poziționarea președintelui e la fel de clară: arată că nu e de partea nimănui, că el are ultimul cuvânt și că s-a săturat de balamucul din coaliție.
  2. Înainte, Dan Barna și Dacian Cioloș amenință cu ieșirea de la guvernare, nu merg la ședința de Guvern și lasă de înțeles pe surse că vor vota moțiunea PSD împotriva Guvernului Cîțu.
  3. Emil Boc, primarul Clujului, taxează imediat reacția liderilor USRPLUS: După ce s-au înființat ca partid anti-PSD, să votezi cot la cot cu PSD moțiunea e autodesființare”

Ne aflăm în fața celei de-a doua mari crize din interiorul puterii, după prima – provocată de remanierea lui Vlad Voiculescu. Atunci, USRPLUS a amenințat la fel ca acum, fiind considerat principalul vinovat pentru că a amenințat cu ruperea guvernării, nu a obținut ce a vrut și s-a întors la masa puterii ca un mare învins.

Întrebare: va fi aceasta și ultima criză majoră a puterii actuale?

Un lucru e cert: USRPLUS nu poate continua la infinit cu acest comportament ce poate fi lesne catalogat drept infantil.

Nu e vorba aici de cine are dreptate, dacă premierul Cîțu are un interes direct și personal în promovarea PNDL3 (program pentru finanțarea baronilor locali, care îi garantează câștigarea șefiei PNL la congresul de peste trei săptămâni) sau dacă USRPLUS a promis că va desființa SSIIJ.

Da, evident că au dreptate să se plângă de felul în care sunt tratate obiectivele lor politice de către colegii de guvernare. Însă nu ăsta e fondul problemei.

Întrebarea e dacă această supărare ocazională a liderilor USRPLUS, decontată în acțiunea lor politică, ajută pe cineva. Pe USRPLUS?

Dimpotrivă. Dacă și acum va da la pace după ce a provocat al doilea mare scandal, va fi și mai rău decât după criza pe care au provocat-o după remanierea fostului ministru al Sănătății.

România? Nici atât. O țară în care coaliția de la putere este sfâșiată de lupte intestine este o țară prost guvernată.

Și-atunci, pe cine ajută acest comportament imatur al USRPLUS?

Pe Florin Cîțu.

De ce? Primul-ministru se afla în ultima vreme sub tirul atacurilor din partea taberei Orban din PNL, al Opoziției PSD-AUR, al presei interesate în escaladarea tensiunilor și a dezvăluirilor despre trecutul premierului.

Or, făcându-l vinovat pe Florin Cîțu de un nou atac la adresa lor (de data asta, via PNDL3), cei de la USRPLUS mută atenția pe primul-ministru, dar ridicându-i mingea la fileu, nu înghesuindu-l și mai mult în colțul din ringul mediatic în care intrase.

Lui Florin Cîțu îi convine acum să fie acuzat de USRPLUS. Se vede și în felul relaxat în care a răspuns la atacul USRPLUS privind PNDL3, îi vine mânușă.

Nu mai e nevoit să dea răspunsuri în doi peri despre dezvăluirile din trecutul său, ci va poza în premier puternic, așa cum a făcut și când l-a ”mazilit” pe Vlad Voiculescu.

Și adevărul e că, în ciuda ”botezului” politic prin care a trecut în ultima perioadă, Cîțu stă tot mai solid pe picioare.

A cumpărat deja primarii liberali cu PNDL3, i-a schimbat pe oamenii lui Orban din funcțiile din Parlament, are ”spate” total la Cotroceni, susținerea UDMR și toții banii pe mână – acesta fiind de fapt atu-ul său cel mai puternic.

Personal, îi poți înțelege pe cei de la USRPLUS. Pe de o parte, stau să se ”mânjească” alături de ”Ciuma Galbenă” de la PNL (ștampile puse de militanți ai USRPLUS liberalilor, în campania electorală), pe de alta văd că, deși fac acest compromis major de imagine, nu primesc mai nimic la schimb.

Deci, sunt cumva prizonierii unei situații din care au numai de pierdut politic. Frustrant!

Dar nu așa ieși din încercuire inteligent și profitabil. Ridicatul poalelor în public, amenințările, scandalul care l-a exasperat și pe președintele Iohannis – toate acestea nu fac bine nici USRPLUS, nici României.

Ajută în schimb PNL (să apară drept formațiunea care ține hățurile guvernării) și opoziția PSD și AUR (care va putea să acuze puterea de guvernare iresponsabilă – pe bună dreptate!).

Și îi face pe mulți privitori la circul de la vârful puterii actuale să se întrebe: cât va mai ține acest balamuc?

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.