A doua criză dintre PNL și USRPLUS. Ghici, marele câștigător?

A doua criză dintre PNL și USRPLUS. Ghici, marele câștigător?

septembrie 1, 2021 1

Faptele sunt așa, de la coadă spre cap.

 1. Iohannis iese la rampă cu cel mai dur mesaj public adresat puterii PNL-USRPLUS-UDMR, referindu-se în special la primele două partide. Esența discursului său este simplă: opriți scandalul, faceți treabă în țară! Poziționarea președintelui e la fel de clară: arată că nu e de partea nimănui, că el are ultimul cuvânt și că s-a săturat de balamucul din coaliție.
 2. Înainte, Dan Barna și Dacian Cioloș amenință cu ieșirea de la guvernare, nu merg la ședința de Guvern și lasă de înțeles pe surse că vor vota moțiunea PSD împotriva Guvernului Cîțu.
 3. Emil Boc, primarul Clujului, taxează imediat reacția liderilor USRPLUS: După ce s-au înființat ca partid anti-PSD, să votezi cot la cot cu PSD moțiunea e autodesființare”

Ne aflăm în fața celei de-a doua mari crize din interiorul puterii, după prima – provocată de remanierea lui Vlad Voiculescu. Atunci, USRPLUS a amenințat la fel ca acum, fiind considerat principalul vinovat pentru că a amenințat cu ruperea guvernării, nu a obținut ce a vrut și s-a întors la masa puterii ca un mare învins.

Întrebare: va fi aceasta și ultima criză majoră a puterii actuale?

Un lucru e cert: USRPLUS nu poate continua la infinit cu acest comportament ce poate fi lesne catalogat drept infantil.

Nu e vorba aici de cine are dreptate, dacă premierul Cîțu are un interes direct și personal în promovarea PNDL3 (program pentru finanțarea baronilor locali, care îi garantează câștigarea șefiei PNL la congresul de peste trei săptămâni) sau dacă USRPLUS a promis că va desființa SSIIJ.

Da, evident că au dreptate să se plângă de felul în care sunt tratate obiectivele lor politice de către colegii de guvernare. Însă nu ăsta e fondul problemei.

Întrebarea e dacă această supărare ocazională a liderilor USRPLUS, decontată în acțiunea lor politică, ajută pe cineva. Pe USRPLUS?

Dimpotrivă. Dacă și acum va da la pace după ce a provocat al doilea mare scandal, va fi și mai rău decât după criza pe care au provocat-o după remanierea fostului ministru al Sănătății.

România? Nici atât. O țară în care coaliția de la putere este sfâșiată de lupte intestine este o țară prost guvernată.

Și-atunci, pe cine ajută acest comportament imatur al USRPLUS?

Pe Florin Cîțu.

De ce? Primul-ministru se afla în ultima vreme sub tirul atacurilor din partea taberei Orban din PNL, al Opoziției PSD-AUR, al presei interesate în escaladarea tensiunilor și a dezvăluirilor despre trecutul premierului.

Or, făcându-l vinovat pe Florin Cîțu de un nou atac la adresa lor (de data asta, via PNDL3), cei de la USRPLUS mută atenția pe primul-ministru, dar ridicându-i mingea la fileu, nu înghesuindu-l și mai mult în colțul din ringul mediatic în care intrase.

Lui Florin Cîțu îi convine acum să fie acuzat de USRPLUS. Se vede și în felul relaxat în care a răspuns la atacul USRPLUS privind PNDL3, îi vine mânușă.

Nu mai e nevoit să dea răspunsuri în doi peri despre dezvăluirile din trecutul său, ci va poza în premier puternic, așa cum a făcut și când l-a ”mazilit” pe Vlad Voiculescu.

Și adevărul e că, în ciuda ”botezului” politic prin care a trecut în ultima perioadă, Cîțu stă tot mai solid pe picioare.

A cumpărat deja primarii liberali cu PNDL3, i-a schimbat pe oamenii lui Orban din funcțiile din Parlament, are ”spate” total la Cotroceni, susținerea UDMR și toții banii pe mână – acesta fiind de fapt atu-ul său cel mai puternic.

Personal, îi poți înțelege pe cei de la USRPLUS. Pe de o parte, stau să se ”mânjească” alături de ”Ciuma Galbenă” de la PNL (ștampile puse de militanți ai USRPLUS liberalilor, în campania electorală), pe de alta văd că, deși fac acest compromis major de imagine, nu primesc mai nimic la schimb.

Deci, sunt cumva prizonierii unei situații din care au numai de pierdut politic. Frustrant!

Dar nu așa ieși din încercuire inteligent și profitabil. Ridicatul poalelor în public, amenințările, scandalul care l-a exasperat și pe președintele Iohannis – toate acestea nu fac bine nici USRPLUS, nici României.

Ajută în schimb PNL (să apară drept formațiunea care ține hățurile guvernării) și opoziția PSD și AUR (care va putea să acuze puterea de guvernare iresponsabilă – pe bună dreptate!).

Și îi face pe mulți privitori la circul de la vârful puterii actuale să se întrebe: cât va mai ține acest balamuc?

Avatar
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
One thought on “A doua criză dintre PNL și USRPLUS. Ghici, marele câștigător?
 1. Avatar

  CROSA-DE-GOLF SIII PLACA DE SURF - EPISODUL 2

  SUUPER-CRIZA cuu scenariu-generat-dee-AI , adica dee Artificial Inteligence cuu muult peste deep-intelligence a lu cei diin servicii , bravo AI , dar problema ee daca soft-ul din scenariu are sii executantzi pee masura … Desigur caa acuma trebuie o CROSA-DE-GOLF maai mare — pentru lovituri mai tari sii cuu bataie maai lunga , succes baietzi — sii o PLACA -DE-SURF maai safety pentru ca valurile dee expirati siint tsunami … Aaa , scenariul crizei-reincalzite are sii elemente dee incertitudine – scapa cine poate ?! daar oare scapa , desigur caa depinde dee marii-sforari sii cit de bine trag sforile sii cit de tari sint sforile sii cit dee antrenati sint cei trasi dee sfori , deh bussines maare asta cuu productia dee sfori ?! Sii exista sii elemente certe – adica super-kamikadze care se vor auto-detona fara ezitare LA ORDIN indiferent cite victime colaterale ar rezulta … Suzati daca pare fictiune ceea ce scriu , dar asa e in Science-Fiction in cazuri din astea cind ee greu sa deosebesti realitatea dee fictiune sii unii isi imagineaza ca e ca la video-games pe calculator sii isi imagineaza ca au mai-multe-vietzi … In esentza vreau sa fac o evaluare a mizei-pe-care-o-flutura-totzi – 10 miliarde dee euro , ha-ha trebuie sa rid , pentru caa raportat la cit s-a prapadit in RO in 30 de ani adica 1000 dee miliarde euro , ee clar ca 10 miliarde euro sint o nimica toata – HAI SA NE PREFACEM CA SINT CAM ASAA PRAF-DE-PE-TOBA … IAR DESPRE EXPIRATZII DEJAA ETERNIZATZI E CLAR CA — SINT TOOTZI LAA LOCURILE LOR SII NIMIC NU-I POATE CLINTI PEE NICIUNUL — deci tot scenariul este pentru a TZINE SUB HIPNOZA SI A PROSTI – POPORUL-PROSTIT chestie dusa acuma laa extrem pentru caa frumusetea scenariului este caa se inoculeaza ideea suprema caa — poporul-prostit-e-vinovat-de-toate-relele chiar sii dee furat , E SUPER LOVVITURA IN BOT-LA-POPOR cuu crosa de golf , desigur cuu frumoasa diversiune – hotzii-striga-hotzii ! care trebuie completata cu oferta — hai furati sii voi macar niscai firimituri … Cred ca ne-am furat si caciula demult , deh daaca nu mai avem cap – atunci la ce ne mai trebuie caciula , ha-ha , facem haz-de-necaz … AAA , DACA NU VA E CLAR CUM STAU LUCRURILE VA ROG SA CREDETZI CE SPUNE GENIALUL CARAGIALE —
  URMEAZA SFIRSITUL CRIZEI-CRIZATZILOR POPOLITICIENI — PUPAT TOTZI PIATZA INDEPENDENTZEI , MULTUMIM NENE IANCULE CA NE-AI LUMINAT !

  septembrie 2, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.