A doua mare victorie a lui Florin Cîțu, după congresul PNL, acum împotriva USR și AUR

A doua mare victorie a lui Florin Cîțu, după congresul PNL, acum împotriva USR și AUR

septembrie 28, 2021 0

Ruptura dintre PNL și USR, soldată cu plecarea miniștrilor USR din guvern după remanierea ministrului Justiției Stelian Ion, a produs o asocierea ”împotriva naturii” între USRPLUS (partid progresist și proeuropean) cu AUR (partid anti-progresist, naționalist și pe alocuri extremist, antieuropean), materializată în moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Moțiunea a fost însă contestată de premierul Cîțu la CCR, pe motiv că încalcă principiul separației puterilor în stat, deoarece a fost depusă fără respectarea procedurilor parlamentare.

Dar CCR a amânat o decizie până după congresul PNL, unde Florin Cîțu a repurtat o mare și neașteptată victorie victorie împotriva lui Ludovic Orban, fostul lider liberal și președinte al Camerei Deputaților.

Astăzi însă, surse citate de Digi 24 spun că decizia CCR ar fi una favorabilă premierului în disputa sa cu AUR și USR.

Curtea Constituțională ar fi admis în unanimitate sesizarea guvernului și a constatat că există un conflict juridic între Parlament şi Guvern.

Pe de altă parte, însă, pentru că Parlamentul nu a dezbatătut moțiunea de cenzură, CCR va cere Parlamentului să dezbată și să voteze moțiunea depusă. Parlamentul trebuia să își îndeplinească obligația constituțională de a dezbate moțiunea de cenzură, au mai arătat sursele citate.

„În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional. Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului”, se explică în sesizarea premierului depusă la CCR, scrie Agerpres.

Între timp, PSD a anunțat că va depune propria moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.