Adio, bani de statui, târguri, brizbrizuri! Nicușor Dan taie în carne vie și oprește risipa bugetară marca Firea

Adio, bani de statui, târguri, brizbrizuri! Nicușor Dan taie în carne vie și oprește risipa bugetară marca Firea

martie 15, 2021 0

Primarul Capitalei anunță măsuri menite să facă economii la bugetul devalizat al instituției, în vremea mandatului Firea. Principalele economii bugetare vizează sume risipite masiv înainte în evenimente culturale fără impact public și fără efect în viața bucureștenilor, mai ales în pandemie.

”Reducem substanțial bugetul pentru evenimente gen târguri, spectacole, decorațiuni. Bugetul pentru aceste evenimente a fost de peste 200 de milioane de lei. Nu alocăm bani pentru noi statui. A fost o tradiție să se aloce 10-20 de milioane de lei pentru statui. Plafonăm salariile la nivelul anului 2020. Propun să renunțăm la o parte importantă a stimulentele financiare, cum ar fi premierea familiilor ajunse la 25 de ani de căsnicie. Plătim datoriile. E un mesaj pentru toți partenerii care au avut de recuperat sume mari de la Primărie. Avem nevoie de firme de construcții, vrem să facem lucrări în Capitală. Am avut discuții cu antreprenori care au spus că s-au săturat să lucreze cu Primăria Capitalei, pentru că deși li s-a promis de nenumărate ori că își vor recupera banii, niciodată Primăria nu s-a ținut de cuvânt”, a spus Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Risipa de bani pe ”evenimente culturale” din vremea fostei administrații a lăsat Capitala fără resurse pentru a repara rețeaua de termoficare. Bucureștiul a devenit iarna trecută singura capitală din Europa fără apă caldă și căldură pe suprafețe mari, ceva nemaiîntâlnit din vremea lui Ceaușescu.

Situația e atât de gravă încât va lua cel puțin 10 ani pentru reparații masive. Noul primar a reușit însă recent să dea o lovitură de finanțare, cu ajutorul Europei.

Salvarea de viitorul îngheț vine dinspre Europa

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu trei săptămâni planurile României de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei, fiind de acord cu ajutorul de 254 de milioane de euro pentru acest proiect.

„Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane EUR, finanțată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele în materie de eficiență energetică și va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți, fără a denatura în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Anunțul de la Bruxelles este marele colac de salvare pentru bucureșteni, deși nu pentru iarna aceasta, ci pentru cea viitoare, și oricum nu integral. E foarte probabil ca Bucureștiul să se confrunte și iarna viitoare cu o criză asemănătoare, deoarece reparațiile cer timp și bani.

Inventarul dezastrului lăsat de Firea în București, prezentat de Nicușor Dan

1. Nu a făcut practic nimic pentru a moderniza rețeaua de termoficare a Bucureștiului

2. Nu a reușit să absoarbă 300 de milioane de euro bani europeni, deși i-a avut la dispoziție încă din 2016

3. În vara aceasta, Gabriela Firea a amânat, din interes electoral, lucrările absolut vitale de reparație care ar fi permis evitarea avariilor din prezent

4. În consecință, rețeaua de termoficare a devenit, la propriu, un ciur prin care se risipesc banii bucureștenilor, pierderile de apă caldă fiind de mai bine de trei ori mai mari în 2020 decât în 2016

5. Pierderile de pe rețea determină ca aceasta să funcționeze la limita de avarie. E motivul pentru care CET Sud a căzut vinerea trecută, cu afectarea întregii zone de est a Capitalei timp de o săptămână

6. Nu a plătit subvenția și a dus Elcen în insolvență. În consecință, Elcen nu a putut accesa bani europeni și nu s-a putut moderniza

7. În același timp, toată clientela PSD, aciuată în managementul unor companii ca Termoenergetica a fost remunerată cu salarii uriașe pentru servicii fie nerealizate, fie de proastă calitate. Acum ne ocupăm de urgențe și nenorociri lăsate de această caracatiță plină de tupeu. Dar ne vom ocupa și de ei”, a mai scris Nicușor Dan.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.