Al patrulea mare vaccin al lumii începe cu stângul: cheaguri de sânge și la ”Johnson & Johnson”, după AstraZeneca

Al patrulea mare vaccin al lumii începe cu stângul: cheaguri de sânge și la ”Johnson & Johnson”, după AstraZeneca

aprilie 9, 2021 1

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat vineri că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul antiCOVID-19 produs de AstraZeneca şi de asemenea cazuri de cheaguri de sânge după administrarea vaccinului Johnson & Johnson, relatează agenţia Reuters citată de Agerpres.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea cu vaccinul antiCOVID-19 produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, potrivit EMA.

genţia europeană mai menţionează că au fost de asemenea raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilară legate de vaccinul AstraZeneca. Această afecţiune, provocată de scurgeri sangvine din vasele mici de sânge, este caracterizată prin tumefacţii şi scăderea tensiunii arteriale.

Totuşi, EMA menţionează că ”în acest stadiu încă nu este clar dacă există o relaţie de cauzalitate” între vaccinuri şi simptomele raportate.

Agenţia europeană a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”.

Totodată, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, precum şi autorităţile britanice de sănătate au estimat că beneficiile utilizării acestui vaccin au depăşit cu mult riscurile.

EMA a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin antiCOVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.

Autoritatea Europeană pentru Medicamente a aprobat exact cu o lună în urmă vaccinul anti-coronavirus produs de Johnson&Johnson. Este al patrulea ser anti-Covid omologat în Uniunea Europeană, după Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Din datele de până acum, e clar că serurile produse pe bază de ARN-messenger (Pfizer și Moderna) sunt practic, până la acest moment cel puțin, câștigătoarele competiției pe piața mondială a antidoturilor pentru COVID-19.

Spre deosebire de toate serurile anti-COVID omologate până acum, vaccinul J&J are avantajul administrării unei singure doze. La celelalte trei produse, este nevoie de câte două doze pentru a obține efectul imunitar dorit.

Vaccinul produs de Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals, din categoria adenovirus (asemănător cu AstraZeneca sau Sputnik V), învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Comisia Europeană a rezervat 400 milioane de doze.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.