Alegeri in alta zi?

iunie 13, 2009 2

Reiau aici – pentru a fi discutat, poate, mai aplicat – un mic editorial publicat simbata pe cotidianul.ro:

Bocitoarele politice si din mass-media depling (ce altceva ar putea face?) prezenta tot mai scazuta la urne. Ultimul prilej – cota istorica care indica absenteismul la europarlamentarele tocmai incheiate!
Absenteismul la europarlamentare este cit se poate de real, dar nu e inca dramatic. El merita o discutie in care sint obligatorii nuante. Obligatorie mi se pare observatia ca, fata de precedentul scrutin europarlamentar din Romania (primul, de altfel), scaderea prezentei votantilor la urne e undeva in jur de un procent, sub media europeana (scadere cu doua procente fata de precedentele alegeri). In plus, conclziile unei asemenea discutii nu trebuie sa fie extrapolate la ce va fi in toamna la prezidentiale – vom avea atunci o cu totul alta „mincare de peste” (asa cum, de regula, se intimpla si la locale; localele si prezidentialele fiind cele doua tipuri de scrutin pe care alegatorii le simt cel mai aproape si pe care le pot personaliza cel mai bine)
Pe de alta parte, sa raminem doar prizonierii aceastei retorici pline de lamentatii e, ma scuzati, infatil si, casa spune asa, total neproductiv. Trebuie sa iesim din acest discurs, dar si din situatia pe care acesta o descrie in culori sumbre – si anume, cu imaginatie, cu ingeniozitate!
Concret: ce-ati spune daca, la alte alegeri deasupra carora pluteste fantoma absenteismului, am lupta impreuna pentru ca ziua de vot sa nu cada duminica? Sa cada, spre exemplu, vinerea sau joia? Sau, la limita, ce-ati spune daca procesul de votare ar dura chiar si doua zile?

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
2 comments on “Alegeri in alta zi?
 1. Avatar

  カナダグース レディース 形

  I 愛あなたのブログ..とても素敵な色&テーマです。このウェブサイト自身や誰かがあなたのためにそれを行うために雇ったのは でしたか? Plzをアンサーバック私はしているよように自分のブログを知っていると知りたいuはからこれを得た場所。 多くのおかげで
  カナダグース レディース 形 http://alexfeinman.brinkster.net/images/canadagoose/20141030191753-93ku183450g.html

  noiembrie 1, 2014 Reply
 2. Avatar

  mcm bag online

  Heather Carroll suspect est un ami

  noiembrie 18, 2014 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.