Aligica. Despre stinga si relevanta marxismului

aprilie 14, 2009 0

„Ori de câte ori cineva, luând aerul că spune ceva profund, declara că „Marx a avut dreptate“ şi proclama relevanţa marxismului pentru înţelegerea actualei conjuncturi economice sau a lumii contemporane, acesta devoalează una dintre următoarele două posibilităţi: a) habar nu are despre ce vorbeşte, b) ştie că spune prostii, dar le spune totuşi, fiind animat de motive ce nu au nimic de a face cu probitatea intelectuală.
Putem reformula observaţia de mai sus şi astfel: când un editorialist (român sau străin – în discuţia de faţă nu discriminăm pe baze naţionale) se lansează în piruete marxizante în încercarea de a da o aparenţă de armătură teoretică impresiilor sale, oricum rudimentare, asupra crizei, lumii şi vieţii, printre rânduri citim următoarea declaraţie: „Subsemnatul nu am studiat în viaţa mea nimic care să mă facă să înţeleg lumea economică în care trăiesc; sunt obişnuit să-mi dau cu părerea despre toate şi toţi fără jenă şi acum trebuie să scriu ceva despre criză, folosindu-mă de nişte clişee primitive pentru că altceva nu cunosc şi oricum nu mă duce mintea să mă dispensez de şabloane“.”
E inceputul unui text publicat in revista 22 de Dragos Paul Aligica! E un text care a stirnit deja multe reactii si care are toate sansele sa continue sa o faca.
As vrea sa spun doar ca poate fi un text util si pentru „idiotii utili” si pentru noii „idioti utili”. Ma refer, desigur, in primul rind la „idiotii utili” si la „noii idioti utili” de la noi.
🙂

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.