Aligică. Pamfletul universitar

aprilie 14, 2009 0

Nu suport marxiştii, sunt proşti. Acesta este rezumatul „studiului” domnului Aligică din 22. Marxismul nu are nicio relevanţă în discuţiile despre economie, iarăşi o descoperire epocală enunţată pompos. Da, doar nu-s tîmpit să cred întocmai descrierile mecanismului financiar  ale unui gînditor de secol 19 – dar nu poţi să vrei să ştergi complet numele lui din toate bibliografiile sau să spui că nu e important; după acelaşi principiu şi Descartes e un bou pentru că scrie prostii despre anatomie. Cînd am văzut aplombul din articolul cu pricina am crezut că se referă la un debutant pe nume Marx care a publicat un roman prost….
 Mă rog, nu vroiam decît să spun două lucruri:
– pamfletărismul cu morgă universitară (se ia un nume mare – Marx, Hayek, Popper, orice gînditor din orice perioadă şi zonă ideologică – şi-l faci praf pe el şi pe toţi urmaşii lui, implicit) este cel mai nociv gen care putea să apară acum. aici. Mă întristează că a intrat şi Aligică în aceeaşi zonă.
– tot din pamfletărism poţi spune de exemplu stînga (sau dreapta, dupa caz) sint in haos dom’le. unde sint jucatorii de altadata?  acest gen de judecata nu face decît să transforme posibile discuţii despre societatea de azi în dezbateri precum „tu cu ce echipă ţii”. Şi atunci îmi vor spune că nu pot să ţin cu mai mulţi în acelaşi timp, şi cu Kolakowsky (corect, Kolakowski) şi cu Bourdieu sau mai ştiu eu cine. De două ori trist.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.