America trage obloanele, UE – imunizată masiv, România și Bulgaria – cele mai expuse la atacul ”Delta”

America trage obloanele, UE – imunizată masiv, România și Bulgaria – cele mai expuse la atacul ”Delta”

iulie 27, 2021 0

Frontierele Statelor Unite rămân în continuare închise pentru călătorii internaţionali, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, a anunţat Casa Albă, invocând răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului, o decizie luată în pofida apelurilor la reciprocitate în special ale europenilor, transmite AFP.

‘Menţinem în acest stadiu restricţiile existente pentru călătorii’, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, justificând această decizie în special prin propagarea rapidă a variantei Delta ‘aici şi în străinătate’.

În timp ce ţările Uniunii Europene au decis să-şi redeschidă frontierele pentru americani, cu condiţia să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să prezinte un test negativ, călătorii din spaţiul Schengen sau Marea Britanie nu mai pot intra în Statele Unite din martie 2020.

Această închidere a frontierelor este viu criticată de către profesioniştii din turism din Europa, dar şi de către patronatul american.

Canada a anunţat la rândul său, tot fără reciprocitate, că din 9 august îşi redeschide frontiera pentru cetăţenii şi rezidenţii permanenţi din SUA complet vaccinaţi.

Washingtonul anunţase la începutul lunii iunie constituirea de grupuri de lucru cu Canada, Mexic, Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru a discuta problema călătoriilor internaţionale, lăsând să se spere într-o relaxare a restricţiilor.

Nu doar că aceasta nu se va întâmpla, dar Statele Unite îşi înmulţesc avertismentele către cetăţenii lor tentaţi să călătorească în străinătate.

După ce acum o săptămână Centrul de Prevenire şi Combatere a Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, le-a recomandat americanilor să evite Marea Britanie, luni a adăugat, printre altele, Portugalia şi Spania pe lista destinaţiilor de evitat.

Pentru aceste ţări de nivel 4, cel mai ridicat de alertă sanitară, Statele Unite le recomandă călătorilor să fie complet vaccinaţi înainte de plecare, avertizându-i că, chiar şi aşa, se supun unui ‘risc’.

70% din populația Europei, vaccinată cu cel puțin o doză

Ursula von der Leyen precizează, într-o declarație de presă, că Uniunea Europeană s-a ținut de cuvânt și și-a atins obiectivul de a ajunge, în luna iulie, la 70% din populația adultă vaccinată cel puțin cu prima doză, iar 57% dintre adulți au efectuat shema completă de vaccinare anti-COVID.

„Aceste cifre plasează Europa printre liderii mondiali. Procesul de recuperare a fost foarte reușit – dar trebuie să continuăm efortul. Varianta delta este foarte periculoasă. Prin urmare, fac apel la toată lumea – care are ocazia – să se vaccineze. Pentru propria sănătate și pentru a-i proteja pe ceilalți”, afirmă președinta Comisiei Europene.

Ea menționează că UE va continua să furnizeze suficiente doze de vaccin.

În clasamentul european, România se situează însă pe penultima poziție, cu doar puțin peste 31% din populația adultă vaccinată cel puțin cu prima doză, potrivit datelor centralizate la zi de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Doar Bulgaria are o campanie de vaccinare mai slabă. (sursa aici)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.