Amos Oz. Ar fi meritat Nobelul!

octombrie 16, 2008 0

Nu as vrea sa argumentez de ce cred ca Amos Oz ar fi meritat Nobelul. Cartile lui sint infinit mai convingatoare decit o pledoarie pe care as fi putut sa o fac eu. O parte din ele le gasiti aici, iar o alta parte, aici. Doua sau trei, dintre cele care nu sint la nici unul dintre cele doua linkuri, probabil ca le mai gasiti ratacite prin librarii – sint mai vechi…
Vreau doar sa va semnalez ca avem in librarii, de relativ putin timp, una din cartile sale recente, o autobiografie posibila.  Arata asa:
amos-oz-bun.jpg
Si sint bucuros sa va spun ca tocmai am dat-o gata zilele trecute 🙂 De fapt, si ea m-a dat gata pe mine 🙂
Un pasaj spre degustare:
„Sunt o multime de femei atrase de barbati tiranici. Ca moliile de o flacara. Si exista femei care nu au nevoie de un erou si nici macar de un iubit furtunos, ci de un prieten. Aminteste-ti cind o sa fii mare. Fereste-te de iubitoarele de tirani si incearca sa le gasesti pe cele care cauta un barbat ca prieten nu pentru ca ele insele se simt goale pe dinauntru, ci pentru ca le place sa te faca sa te simti si tu plin. Si aminteste-ti ca prietenia dintre o femeie si un barbat este ceva mult mai pretios si rar decit iubirea: iubirea este in realitate ceva destul de grosolan si chiar stingaci in comparatie cu prietenia. In  prietenie exista o doza de sensibilitate, atentie, generozitate si un foarte fin simt al masurii”.
-pasajul e reproducerea din memorie a uneia din ultimele conversatii pe care adolescentul Amos Oz a avut-o cu mama sa, inainte de sinuciderea acesteia.
In curind, in limba romana, va aparea in colectia Raftul Denisei de la Humanitas si „Rimele vietii si ale mortii”(din cite stiu eu, cea mai recenta carte a lui Amos Oz). Normal – abia o astept!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.