Ana Birchall intervine în noua criză USRPLUS-PNL: ”Dacă Stelian Ion are observații, le poate face în scris…”
Fost ministru al Justiției în vremea PSD, Ana Birchall a jucat mereu pe cartea legii, punându-și în cap toți baronii de partid, în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.
Acum, ea asistă uimită la criza dintre PNL și USRPLUS și preferă să explice public cum ar trebui să colaboreze ministrul Justiției cu primul-ministru. ”Strict legal, privind procedura de avizare”, scrie Birchall pe pagina sa de socializare, unde arată procedural cum puteau Stelian Ion și Florin Cîțu să facă echipă bună, înainte de a ajunge din nou într-o criză major:
Mesajul Anei Birchall pe tema colaborării administrative
”Practica colaborarii loiale interministeriale presupune ca actul normativ pentru care se solicita avizarea este transmis de catre initiator, in original sau copie, catre toate ministerele avizatoare care au obligatia sa il analizeze in termenul legal. Dupa expirarea acestui termen, se considera aviz tacit daca un minister avizator nu emite un aviz ( negativ, pozitiv, sau cu observatii). Dupa cum se stie, Ministerul Justitiei este ultimul minister avizator.
Personal, cat am fost ministrul justitiei, pentru a evita blocaje, unele chiar obiective date de complexitatea unor aspecte legale, si in virtutea acestei colaborari loiale dintre ministere, reprezentantii directiilor responsabile din ministerul Justitiei si ministerele de linie erau intr-un dialog permanent iar eventualele observatii erau clarificate din timp, astfel incat in momentul in care originalul actului normativ ajungea fizic la MJ era doar o problema de cateva ore pana cand, in calitate de ministru, semnam si avizam, in original actul normativ respectiv, avand toate observatiile legale lamurite cu initiatorul care fie era de acord cu observatiile noastre, fie daca nu era semnam aviz cu observatiile MJ, observatii pe care le sustineam si in sedinta de guvern.
Cu alte cuvinte, daca MJ a continuat aceasta practica eficienta a circuitului de avizare nu inteleg de ce proiectul de lege „Anghel Saligny” nu se poate aviza pana la ora inceperii sedintei de guvern din aceasta seara, daca chiar se doreste avizarea!
Daca are observatii, Stelian Ion poate sustine aceste observatii atat in scris cat si in sedinta de guvern iar initiatorul actului normativ are dreptul legal sa isi insuseasca integral observatiile, sa le accepte partial sau sa le refuze, asumandu-si raspunderea.
P.S. Sper ca aceasta practica eficienta a avizarii interministeriale este constanta cu toate ministerele, nu numai cu ministerele sanatatii, transport si economie, de exemplu!”