"Anchetarea presei". Bonus: şefu', şefu', ăla a zis de rău de tine

iulie 14, 2009 0

Am auzit la emisiunea lui Adi Ursu sintagma „anchetarea presei”, parca in gura lui Bogdan Chirieac. Vasăzică, următorul mare pericol ar fi anchetarea presei în urma constatării unor materiale media furnizate în schimbul banilor de la MTS. Banii blocati in conturile firmelor furnizoare de imagine sufera interpretari. Dar banii intrati deja nu mai au nicio ambiguitate. Sintagma „anchetarea presei” isterizeaza inutil – pentru ca astfel de chestiuni se interpreteaza moral, nu legal. Legal, nu cred ca sint motive de anchetarea a presei, cel mult un motiv de sanctionare ceva mai dura din partea CNA. E o pista falsa.
Si acum ii fac si eu o mica oda lui Tolontan. In primul rind, pentru ca nu s-a oprit cind a vazut firma lui Voiculescu in virf. Acesta e un curaj adevarat si un motiv imens de optimism pentru noi toti. In al doilea rind, pentru felul in care si-a urmarit subiectul. Inamicul inconsistentei din media de azi poate fi doar unul: perseverenta.
Nu pot insa sa nu constat un conflict tipic as zice, specific  „gindirii de trust”. Intr-o pauza publictara am dat pe Antena 3 si l-am vazut pe Badea pîrîndu-l practic pe colegul său la şefu’. Mai-mai că nu zicea şefu’-şefu’, uite ce  face ăsta. De ce nu-i faci nimic? Ăsta e mecanismul care a distrus foarte mult în presa romanească. Zeloşii intoxicatori au ştiut să se indigneze imediat cînd un coleg de+al lor şi-a luat o prea mare libertate. Din păcate, nu poţi decît să speri că Voiculescu şi Vântu nu vor interveni nici de aici înainte peste cei care vor să facă presă adevărată în trusturile lor. Tolontan e exemplul că se poate.
Fiecare gest de curaj a ajuns să-i ruşineze insuportabil pe ceilalţi. Ar trebui trecut peste asta şi curăţat locul pur şi simplu. Nu mi-a venit să cred cînd a intrat Ciutacu să spună că de la el n-a cumpărat Elena Băsescu spaţiu. Ea nu, dar alţii da – a se vedea hotnews.ro.
Televiziunile Realitatea TV şi Antena 3 au anunţat că au difuzat spoturi gratuite şi că nu au luat bani pe emisiuni electorale. Totuşi la acea comisie s-au prezentat nişte bani duşi către televiziuni. E o situaţie care trebuie lămurită cît mai transparent de dragul telespectatorilor.
P.S. Traian Băsescu a preluat mai toată argumentaţia lui Tolontan şi a întors-o împotriva presei „în general”. Asta nu se face.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.