Andrei Caramitru: ”Avem nevoie de un model Thatcher. Acum!”

Andrei Caramitru: ”Avem nevoie de un model Thatcher. Acum!”

martie 8, 2021 0
Dobânzile cresc in SUA – si asta e cea mai proasta veste posibilă pentru România. Avem nevoie de un model Thatcher – acum!
Trebuie să vă explic. În SUA – din cauza vaccinării rapide și pachetului uriaș de relansare aprobat de Senat (1.9 trilioane USD!) – toată lumea se așteaptă la un boom economic incredibil acolo, în a doua parte a anului.
Veste bună nu? Nu pentru noi. Deloc. Pentru că o creștere rapida a economiei lor înseamnă ca inflația nu va mai fi zero ci va creste poate mult de tot. Piețele financiare au început să fie îngrijorate și dobânda pe titlurile SUA a crescut accelerat.
Efectul este catastrofal pentru noi. Dacă anul trecut toată lumea vroia sa finanțeze deficitul nostru budgetar urias, acuma nu mai e cazul. E invers. Sa va explic:
– dacă ai dobânzi zero in SUA și 4% in România, trade-ul e simplu. Te împrumuți la zero și plasezi la 4%. Dacă te împrumuți pentru asta la 90%, randamentul pe banii tai e 40% (!!!). Uriaș. Asta s-a întâmplat anul trecut. Fondurile de investitii au băgat sute de miliarde in țările emergente
– Acum, e invers. Cresc dobânzile la ei deci pierd pe expunerile existente. Deci scot banii și îi repatriază in SUA. In Februarie – in România – rezervele nationale ale BNR au scăzut cu 2.5 miliarde de EUR ca sa compenseze banii care au ieșit (altfel leul se prăbușea și ROBOR-ul exploda)
Vom intra in implozie anul ăsta? Probabil ca nu. De ce? Pentru ca banca nationala a SUA nu cred ca va lasa ca dobânzile sa crească prea mult (vor interveni pe piețele financiare ca sa calmeze). Însă asta e doar o rezolvare temporara. In cel mult 2-3 ani, dobânzile vor creste și noi – dacă nu rezolvam deficitul bugetar – ne vom pomeni cu o problema aproape imposibil de gestionat, a la FMI.
De asta nu înțeleg ce se discuta acum la noi. Citu ne spune ca “nu e voința politica” nici măcar ca sa fie tăiate nenorocitele alea de sporuri (ce sa mai vorbim de restructurarea aparatului bugetar – aia e deja utopie acum).
Ni se spune ca taxele nu vor fi crescute – deloc. Deși avem cele mai mici taxe pe dividende și pe companii, România e un paradis fiscal absolut, Monaco (e nasol doar pentru cei cu carte de muncă, toți ceilalți sunt super-favorizați).
Mă rog. Sa nu fie voința politica acum. O sa fie însă forțați sa taie brutal (oricine ar fi la putere) fix înainte de alegerile viitoare. Mi se pare mult mult mai rău așa – pentru ca o sa ne pomenim atunci cu recesiune și cu PSD-AUR la putere imediat după. Asta vrem?
Așa ca Orban, Barna, Ciolos, Kelemen ar trebui sa învețe chestiile de baza in economie și sa înțeleagă in ce situație sunt. Sa termine cu Politicianisme de doi bani și sa protejeze țara.
Când avem o situație financiara vai de noi – suntem slabi, in genunchi, ca țară. Nu ne permitem așa ceva. Nu se poate. Și nu ma interesează ca vor ieși sindicatele la proteste și ca se vor supăra politrucii – sa se supere.
Fac scandal prea mare – băgați modelul Thatcher – jandarmi și spart grevele pana se calmează. Asta e. Nu ne mai permitem sa ii ținem in spatele nostru ca altfel cădem toți in groapă. Ghinion.
Sursa: Facebook/Andrei Caramitru
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.