Arina Delcea: Ce știm că nu știm despre noile restricții anti-Covid

Arina Delcea: Ce știm că nu știm despre noile restricții anti-Covid

martie 26, 2021 0

A fost o conferință de presă maraton la Palatul Victoria. Timp de aproape două ore și 20 de minute au luat cuvântul: premierul, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, ministrul de Interne, ministrul Educației, ministrul Sănătății, un secretar de stat în ministerul Sănătății.

Toți au încercat să ne explice ultimele decizii cu privire la noile măsuri decise la nivel național. Două ore și 20 de minute pentru trei pagini de hotărâre. Jurnaliștii au pus zeci de întrebări. Vă așteptați să nu mai avem nicio nelămurire cu privire la ce avem de făcut de mâine, nu? Din păcate, nu-i chiar așa. Fiecare paragraf din proiect te face nu să afli, ci să întrebi. Ca să nu mai zic faptul că unele dintre măsuri au fost explicate oral o idee diferit de ce a ajuns să fie scris. Apoi s-au mai deschis și alte subiecte în conferință. Nici alea lămurite pe de-a-ntregul. Și nu uitați: în fiecare localitate se pot lua și alte măsuri. Dacă stați în București, aflați vineri dimineață ce urmează. Dar vă propun să ne rezumăm acum la restricțiile scrise care vizează întreg teritoriul țării.

Ce știm: – Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este între 4 și 7,5 infectări la mia de locuitori, atunci nu mai avem voie să ieșim din case fără motiv în zilele de vineri, sâmbătă și duminică după ore 20.00, nu 22.00, cum era până acum. – Dacă indicele depășește 7,5, atunci nu mai putem ieși din casă nejustificat după ora 20.00, pe parcursul întregii săptămâni.

Întrebare 1: Dacă locuiesc într-un oraș cu rată de infectare de peste 4 și vreau ca duminică să mă întorc acasă de la munte, de pildă, dar nu estimez corect durata călătoriei pe Valea Prahovei și ajung la granița municipiului după ora 20.00, mai pot ajunge acasă?

Întrebare 2: Dacă mă întorc din concediu din Maramureș cu mașina mea și locuiesc în sudul țării (cum calculezi durata unui drum care ar dura trei zile, dacă ai respecta toate normele rutiere?), eu mai pot intra în orașul în care locuiesc, dacă rata de incidență a depășit 7,5 la mie și este luni, ora 22.00? – Aici o paranteză. Ne-au spus guvernanții că nu se modifică lista de motive considerate justificate pentru ieșirea din casă în intervalul vizat de restricții de circulație. Să ni le amintim: la sau de la serviciu; asistență medicală; cumpărarea de medicamente; îngrijirea celor vulnerabili; deces în familie și …- atenție! -Tranzit sau călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Înseamnă că, dacă îndrăznesc să merg cu mașina mea și n-am bilet de vreun altfel de mijloc de transport, nu mă încadrez în excepții?

Ce mai știm: – Dacă incidența este între 4 și 7,5, toți operatorii economici închid vineri, sâmbătă și duminică, la 18.00. – Când coeficientul trece de 7,5, totul se închide la 18.00 pe parcursul întregii săptămâni.

Întrebare 3: Dacă locuiesc într-un oraș unde indicența a trecut de 7,5 și lucrez de luni până vineri de dimineață până pe la 20.00, 21.00, trebuie să aștept weekendul să-mi cumpăr de mâncare? Ah! Și mai era ceva de menționat: locuiesc singur, că am auzit tot de la oficiali că: „… se duce altcineva să-i cumpere”. Unii, mai ales tineri, este posibil să nu muncească la stat, la program, și mai este posibil să-și cam ducă traiul pe cont propriu. Ăștia ce fac?

Întrebare 4: Vom sta din nou la coadă la intrare în supermarket, ca în starea de urgență, odată ce programul se reduce? Nu cumva se formează în exteriorul magazinelor sau în interior aglomerări de persoane cu ochii pe ceas, să nu le „expire timpul”?

Ce știm: Sălile de sport/fitness (mă gândesc că aici intră orice tip de mișcare fizică ce nu e de performanță) se închid când rata depășește 4 la mie. Și, atenție!, se redeschid când scade sub 3,5.

Întrebare 5: Este cumva posibil ca azi să fii deschis; mâine, închis; și poimâine, deschis și tot așa, dat fiind că e atât de puțin între 4 și 3,5?

Ce știm: În 3-4 aprilie și 1-2 mai (Paștele catolic și ortodox) poți să te deplasezi în intervalul 20.00- 02.00, dacă participi la slujbele religioase. Iar în 27-28 martie, de Pesah, poți să ieși de la 18.00 la 22.00. – Oricum oficialii spuneau că se va face alt proiect pentru 1 mai, că nu va mai fi valabil ăsta. Până la urmă, vedem că nu e așa.- 

Întrebare 6: De ce unii religioși au voie mai mult afară de sărbători, iar alții mai puțin?

Întrebare 7: De ce primim mesaje alarmante referitoare la necesitatea impunerii unor noi restricții care să țină în frâu valul trei, dar uităm total de ele când intervin tradițiile religioase? Sau nu se ia Covid în biserică?

Ce știm: Dacă suntem între 4 și 7,5 se pot face livrări la domiciliu și în intervalul 18.00- 05.00.

Întrebare 8: Și după 7,5?

Ce știm: Ministerele de resort sunt abilitate să stabilească numărul maxim de persoane admis în interiorul incintelor, în funcție de suprafața locului.

Întrebare 9: 7 metri pătrați de persoană? 4? Cât de greu era să stabilești deja și să anunți prin același proiect? Când află șefii de supermarket, de pildă, câți oameni pot primi?

Ce știm: Zilnic, la ora 10.00, prin aplicația corona-forms, Serviciul de Telecomunicații Speciale actualizează datele referitoare la coeficientul de infectare pe alerte.ms.ro.

Întrebare 10: Avem și noi, oamenii obișnuiți, acces la date? Se schimbă ceva pentru noi? Sau ne ghidăm tot după informările Grupului de Comunicare Strategică, de la ora 13.00?

P.S.: Să știți că astea, evident, nu exclud celelalte restricții prevăzute în hotărârea din 10 martie privind prelungirea stării de alertă. Rămân în vigoare, deci, toate măsurile de acolo. Astea se adaugă. În plus, ați face bine să mai consultați și legea 136 din 2020. Acolo sunt mai multe informații relevante, referitoare, de exemplu, la carantinarea unor zone. Ah! Și vă rog să aveți mereu Gov.ro deschis la secțiunea info covid. De acolo aflați date referitoare la coeficientul de infectare și în funcție de asta știți pe unde aveți voie să mergeți și în ce interval orar și cu ce declarație.

P.S. 2: Indiferent prin ce proiecte sau legi or fi ascunse, trebuie să respectăm măsurile astea, ne place sau nu. Să ne amintim că necunoașterea legii nu este o scuză pentru încălcarea ei. Iar nerespectarea măsurilor sanitare nu face decât să îl aducă pe Covid aproape de noi și de cei pe care îi iubim. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.